Çiğ sütte zam oyunu: Üreticiye değil, markette fiyat artışı hazırlığı

Çiğ sütte zam oyunu: Üreticiye değil, markette fiyat artışı hazırlığı
Ulusal Süt Konseyi, üreticiden alınan çiğ süt fiyatının 8,5 liradan 11,5 liraya çıkartılacağını duyurdu. SÜTÜB Başkanı Suiçmez, çiğ sütün litresinin piyasada beş aydır 10 lira olduğun belirterek, "Üreticiye değil, markete zam hazırlığı var" dedi.

EDİRNE - Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere 35 zamla 8.5 TL'den 11.5 TL'ye yükseltti. Sütün litresinin beş aydır 10 TL oluğunu belirten Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, market raflarındaki ürünlere zam için bu açıklamanın yapıldığını söyledi.
Üreticiler ise yem fiyatlarına dikkat çekerek artan maliyetler nedeniyle ineklerin kesime gönderildiğini anlattı.

'1 LİTRE SÜTÜN MALİYETİ 12,8 LİRA'

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süte yüzde 35 zam açıklamasının bir anlam ifade etmediğini vurguladı.

Bir litre çiğ sütün maliyetinin 12,8 lira olduğunu belirten Suiçmez, tavsiye edilecek fiyatın 15 TL olması gerektiğini söyledi.

'ÜRETİCİYE YAPILAN GERÇEK ZAM YÜZDE 35 DEĞİL 15'

Suiçmez, "Süt zaten beş aydan beri 10 TL. Üreticiye yüzde 35 zam gibi gösterip gene o market raflarında fiyatlara yüzde 35 zam için bu açıklamalar yapılıyor. Üreticinin sütüne gelen gerçek zam 1.5 TL lira. Yani 10 TL üzerinden yüzde 15 ve bu yüzde 15 dahi market rafına uygulanmamalı. Neden uygulanmamalı? Ocak ayında bu zammı uyguladılar zaten" dedi.

ÜRETİCİLER MALİYETLER NEDENİYLE İNEKLERİNİ KESİME GÖNDERİYOR

Üreticiler de zam oranına tepkili. Lalapaşa ilçesine bağlı Ortakçı Köyü’nden Cengiz Günaydın “Yemin kilosu 10 lira. Nasıl kurtaracak ki?” diye sordu. Üreticinin süt ineklerini kesime göndermeye devam ettiğini vurgulayan Günaydın, “Bu koşullarda zaten üç dört aydır zarar ediyorduk yine kazanamayacağız. Hayvancılık tamamen bitti. Bir hayvan bir yıl aynı yemi yiyor ama altı ay süt veriyor, altı ay vermiyor” diye konuştu.

YEM FİYATLARINA SON DÖRT AYDA YÜZDE 130 ZAM GELDİ

Merkez ilçeden Ayteç Dilci de bu zammın fiyatın maliyeti kurtaramayacağını söyledi. Dilci “Yem fiyatlarına son üç dört ayda yüzde 130-140 oranında zam geldi. 300 TL'ye aldığımız yem en son 386 TL oldu. Bu fabrika satış fiyatı. Bir de bayi fiyatı var. Bu şartlarda üretim çok zor” dedi.

Öne Çıkanlar