'Çukurova, Ziraat'e olan borcunu yapılandırıyor'

Bloomberg'de yer alan haberde Çukurova Holding'in, Ziraat Bankası'na olan 1.6 milyar dolarlık borcunu yapılandırmak için masaya oturacağı belirtildi.

'Çukurova, Ziraat'e olan borcunu yapılandırıyor'

Türkiye'nin en büyük holdingleri arasında yer alan Çukurova Holding'in Ziraat Bankası'na olan 1.6 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandıracağı ifade edliyor.

Dünyanın önemli haber ajanslarından biri olan Bloomberg'de yer alan Ercan Ersoy, Kerim Karakaya ve Aslı Kandemir tarafından kaleme alınan "Turkey’s Cukurova Said to Mull Rejigging $1.6 Billion Loan" yani, "Türkiye’nin Çukurova Holdingi 1,6 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandırmayı düşünüyor" başlığını taşıyor.

'Çukurova, Ziraat'e olan borcunu yapılandırıyor' - Resim : 1

Benzer bir haber Reuters ajansı tarafından da duyuruldu.

Bloomberg’deki ismini vermek istemeyen ancak bu plan üzerinde çalışan kişilere atfen yazılan habere göre, Çukurova Holding, Ziraat Bankası’ndan aldığı ve üç yılı ödemesiz olan 1,6 milyar dolarlık borcunun bugüne kadar sadece faiz ödemelerini gerçekleştirmiş. Temmuz ayında yapması gereken ödeme öncesinde ise borcunun yeniden yapılandırılması talebini yapıp yapmamayı tartışmaktaymış. Habere göre, Çukurova yetkilileri, iddalara yönelik bir açıklama yapmaktan kaçınmış. Ziraat Bankası’ndan ise açıklama yapacak bir yetkili bulunamamış.

Bu borcun niye alındığına gelince… O da Turkcell konusunda sermaye gruplarının birbiriyle savaşına dayanıyor. Turkcell’de üç farklı grup var. İlki Çukurova ve Türkcell’in de kurucusu Mehmet Emin Karamehmet, diğeri ünlü Rus milyarder Mikhail Friedman’ın şimdi artık LetterOne Investments olarak bilinen eski Alfa Group ve son olarak Stockholm merkezli Telia Co. AB. Bu gruplar sırasıyla şirket hisselerinin yüzde 13,8, yüzde 13,2 ve yüzde 24’ünü ellerinde tutuyor. Gruplar birbiriyle anlaşamadığı için Turkcell gerekli genel kurulları toplayamıyor ve hissedarlara kar payı da dağıtamıyor.

paraanaliz.com sitesinde konuyla ilgili yer alan değerlendirme yazısında, borcun Ziraat Bankası’ndan 2014 yılında alınma sebebinin Çukurova’nın Turkcell hisselerini Letterone’dan (L1) geri almak istemesi olarak belirtildi.

Reuters’in konu ile ilgili haberinde ise şu bilgiler var.

Çukurova Holding, L1’den aldığı Turkcell hisselerini ve Genel Energy hisselerini teminat vererek 2014 yılında üç yılı geri ödemesiz kredi aldı. Turkcell’den gelen temettüyle kredinin faiz ödemelerini yapan Çukurova anapara ödemelerini 2017 Temmuz ayından bu yana yapmıyordu.

Çukurova Holding’in Rus milyarder Mikhail Fridman’dan aldığı borcu kapatmak için aldığı 10 yıl vadeli 1.6 milyar dolar kredinin geri ödemesiz süresi dolarken, kaynaklar Çukurova’nın üçüncü anapara taksidini de ödeyemeyebileceği belirtti.

Krediyle ilgili Ziraat Bankası’na anapara ödemesinin yapılmadığını ifade eden kaynaklar, Turkcell’in temettü gelirlerinden bir miktar ödeme ve faiz ödemelerinin ise yapıldığını kaydetti.

Söz konusu kredinin yıllık 200 milyon dolar tutarında anapara ödemesi bulunuyor.

ORTAKLAR SAVAŞI VE HÜKÜMET MÜDAHALESİ

Bu noktada Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Aydın’ın, Turkcell’in yönetim kuruluna atandığı haberinin daha iki gün önce haber olarak geçildiğini de hesaba katmak gerekiyor. Bankalar Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Hüseyin Aydın, ayrıca Türkiye Varlık Fonu'nda yönetim kurulu üyesi.

Şirkette ortaklar savaşı kızışmışken hükümetin müdahalesi sayılabilecek bir kararla SPK, Turkcell’e üç bağımsız yönetim kurulu üyesi atamıştı.

Şirket KAP açıklamasında ayrıca, 2013 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kararıyla atanan bağımsız yönetim kurulu üyesi Ahmet Akça, Atilla Koç ve Hilmi Güler’in üyeliklerinin devam ettiğini bildirilmişti. Akça, aynı zamanda yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

Reuters haber ajansı ise konu ile ilgili haberinde istifa ederek yerine Hüseyin Aydın’ın geçtiği Tuvan Yalım’ın özel durumuna dikkat çekti. Habere göre Yalım, geçen yıl mart ayında Turkcell’in üç ana hissedarı Telia Company, Çukurova Holding ve Rus milyarder Mikhail Fridman ve ortaklarına ait Letter One’ın ortak aday gösterdiği yönetim kurulu üyeleri arasındaydı.

Reuters’in haberinde Çukurova’nın aldığı bu kredinin, 4.75 milyar dolar tutarında SPV’ye (özel amaçlı şirket) devredilerek yapılandırılan OTAŞ kredisinin ardından bankacılık sektöründeki en büyük ikinci telekom kredisi niteliğini taşıdığı da vurgulandı..

OTAŞ kredisi üç özel banka başta olmak üzere 20’den fazla bankaya dağılmış haldeyken, Çukurova kredisi sadece Ziraat Bankası’ndan alındı. Bu bakımdan Türkiye’nin en büyük kurumsal finansman kredilerinden biri olma özelliğini de taşıyor.

Reuters’ın haberine göre ajansa konuşan bir kaynak, "Kredinin ikinci ödemesi Temmuz 2019’da. Banka da şirket de bunun NPL’e (Non Performing Loan= Tahsili Gecikmiş/Takipteki Alacak) dönüşmesini istemez. Taksit vadesi Temmuz’da. Çukurova da Ziraat Bankası da yapılandırmayı düşünecek" yorumunu yaptı. (EKONOMİ SERVİSİ)

reuters borç yapılandırma Bloomberg Turkcell Ziraat Bankası