Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut: Faizi yükseltmekle paranın değeri korunamıyor
Bulut, 'Gelişmekte olan para birimleri arasında en yüksek faizi veren de Türkiye en çok parası değer kaybeden de; anlamı açık, faizi yükseltmek ile paranın değeri korunamıyor' dedi.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut, gelişmekte olan para birimleri arasında, en çok faizi verdiği halde parası en çok değer kaybeden ülkenin Türkiye olduğunun belirterek, faiz politikasıyla paranın değerinin korunamayacağı söyledi.
Cumhurbaşkanlığında aynı zamanda Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi olan da Bulut dün akşamki Twiter paylaşımında, "Gelişmekte olan piyasalarda merkez bankası en yüksek faizi veren Türkiye... Bu (dün) gece parası en çok değer kaybeden Türkiye... Anlamı çok açık; faizi yükseltmek ile paranın değeri korunamıyor!!" dedi.
ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin dün yüzde 1.6 üzerini gördüğüne dikkat çeken Bulut, "Umarım bu yaşananlardan, birileri özellikle birileri, faiz arttırmak ile kurun kalıcı düşürülemeyeceğini sadece ülkesinin kaynaklarını kısa vadede sömürttüğünü anlamıştır" dedi.
Türkiye'de kasım ayı başında ekonomi yönetiminde değişim yaşanmış ve rezerv satışlarıyla desteklenen düşük faize odaklı alışılagelmişin dışındaki politikalardan vazgeçilmişti.
TCMB'nin başına Naci Ağbal'ın gelmesiyle yaşanan bu değişimle birlikte politika faizi yüzde 17 ile gelişmekte olan ülkeler arasından en üst sıraya yerleşmiş ve enflasyonu düşürmeye odaklı bir politika benimsenmeye başlamıştı.
Ancak geçtiğimiz haftalarda CHP'nin sorgulamalarıyla yeniden başlayan rezerv tartışmaları bir anda geçmiş ekonomi politikalarının savunulmasına evrilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bu tartışmaya katılması sonrası ise piyasalar mevcut ekonomi politikalarının ne kadar sürdürülebilir olduğunu savunmaya başlamıştı.
Dolar/TL dün ABD tahvil getirilerinin yüzde 1.6'yı aşması sonrası ocak sonundan beri ilk kez 7.44'e yükseldi. TL son bir haftalık süreçte bu yılki kazanımlarının büyük bölümünü kaybetti. Geçen haftalarda 6.9 ile görülen Ağustos 2020'den bugüne en düşük seviyelerden yükseliş oldukça hızlı yaşandı.