Cumhurbaşkanlığı'nın yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 65
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre enflasyonun bu yıl sonu yüzde 65 olacağı tahmin edildi, 2024 sonu hedefi ise yüzde 33. 2024'te de büyümenin yüzde 4 olması öngörüldü.
Artı Gerçek - Türkiye ekonomisine ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve gelecek yılı kapsayan programda, temel ekonomik büyüklükler ve hedefler belirlendi. Buna göre, büyüme için bu yıl gerçekleşme tahmini yüzde 4,4 olurken, ekonominin 2024'te de yüzde 4 büyüyeceği öngörüldü.
YIL SONUNDA ENFLASYON YÜZDE 65
AA'nın aktardığı haberde enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 65 olacağı tahmin edilirken, gelecek yıl sonu hedefi yüzde 33 oldu.
Cari işlemler açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2024'te yüzde 3,1 olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Programa göre, işsizlik oranının yıl sonunda yüzde 10,1 olması beklenirken, gelecek yıl sonu hedefi yüzde 10,3 olarak kayıtlara geçti.
İhracatın, 2023 sonunda 255 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği, gelecek yıl 267 milyar dolara yükseleceği öngörüldü.
İthalatın ise yıl sonunda 367 milyar dolar olacağı, 2024'te 372,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği ve böylece dış ticaret açığının da gelecek yıl için 112 milyar dolar olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Enflasyon ve para politikası başlığında programda yer verilen yeni önlemler ise şöyle:
Enflasyonu artıran tüketim artışlarını engelleyecek uygulamalar hayata geçirilecek. Bu amaçla öncelikle kredi kartıyla alışverişte ve nakit çekiminde taksit sayısı için ilave tedbir alınacak.
Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeler dikkate alınarak konut arzı hızla artırılacak.
Depremin konut stokuna etkisini telafi için yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek.
Konut-iş yeri kiraları ve ikinci el araç satışları için dijital kayıt sistemi kurulacak.
Kamuya taşıt alımında yerli üretim ve çevreci araçlara öncelik verilecek. Togg ile yapılan protokolle alınan araçlar kamu kurumlarına tahsis edilecek.
25 yaş altındaki üniversite öğrencilerinin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olmasını sağlayacak teşvikler geliştirilecek.(HABER MERKEZİ)