Deniz taksiyi batırdı, hava taksiye başlıyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklaması sonrasında hava yolu şirketi kurmak için gerekli hazırlıkları...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklaması sonrasında hava yolu şirketi kurmak için gerekli hazırlıkları yaptığını açıkladı.
EKONOMİ – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın gündeme getirdiği, "İBB'nin deniz uçaklarıyla yolcu taşıması" projesi kapsamında hava yolu şirketi kurmak için gerekli hazırlıkları yaptığını açıkladı. Topbaş'ın açıklaması, akıllara fiyaskoyla sonuçlanan Deniz Taksi uygulamasını getirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO), altı deniz taksinin 27 iskeleyi kullanması için 2008 yılında ihale yapmıştı. Toplam sekiz yıllık süre ile kullandırılacak 27 adet iskelenin bir yıllık kullanım bedelinin 194 bin 400 TL olarak belirlendiği ihalenin toplam bedeli, 1 milyon 555 bin 200 YTL olarak kamuoyuna duyurulmuştu. Deniz Taksi'nin işletmesi ise Eknomar Denizcilik şirketine verildi.
2011’DE DENİZ TAKSİ’Yİ JET FADIL ALDI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İDO’nun denetiminde Teknomar Denizcilik tarafından işletilen Deniz Taksi’yi 2011 yılında özelleştirme kararı aldı. Kamuoyunda "Jet Fadıl" olarak tanınan işadamı Fadıl Akgündüz Deniz Taksi'yi satın aldı. 1.5 milyon dolar yatırım yapan Fadıl Akgündüz, Deniz Taksi’nin adını da değiştirip Capsea yaptı. Deniz Taksi lisansının kendilerinde olduğunu söyleyen Fadıl Akgündüz, birkaç yıl içinde denizdeki taksilerin sayısını ilk etapta 100’e sonra da 1000’e çıkararak İstanbul trafiğini rahatlatmak istediklerini söyledi. Teknomar’ın sahibi Alphan Manas da Deniz Taksi’nin Fadıl Akgündüz’e satışını doğrulayarak, resmi işlemler tamamlanmadığı için satışı henüz açıklamadıklarını söyledi. Manas, şirketin bedelini ise açıklamamıştı.
DENİZ TAKSİ’Yİ DE BATIRDI
Deniz taksilerin işletme hakkı, 2011’de İstanbul Şehir Hatları Turizm San. Tic. A.Ş tarafından kamuoyunda "Jet Fadıl" olarak bilinen Fadıl Akgündüz’ün de bir dönem işletmecisi olduğu Teknomar Denizcilik ve Deniz Araçları İşletme A.Ş’ye verildi. Teknomar, Boğaz ve Adalar hattında tek yetkili firma olarak yolcu taşımaya başladı.
Ancak şirket, ilerleyen dönemlerde çalışanlarının maaşını ödeyemez duruma geldi. Çalışanlar da şirket aleyhine alacak davaları açtı. Davaların bir kısmı karara bağlandı ve şirket hakkında icra takibi başlatıldı. İcra takibi kapsamında İstanbul’daki 15 deniz taksiye haciz geldi. Deniz taksiler, eski Galata Köprüsü’nün altına bağlandı ve çürümeye terk edildi.