DEVA Partili Çanakcı: Sorunları sadece kişileri değiştirerek aşmak mümkün değil

'Bu süreç, Türkiye de devlet yönetiminin, kamu yönetiminin ve sistemin ne kadar zayıfladığını ve kötüleştiğini ortaya koyuyor.'

DEVA Partili Çanakcı: Sorunları sadece kişileri değiştirerek aşmak mümkün değil

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı, Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığından istifa süreci için "Nereden bakarsanız bakın bu süreç, Türkiye'de devlet yönetiminin, kamu yönetimin ve sistemin ne kadar zayıfladığını ve kötüleştiğini ortaya koyuyor" yorumunu yaptı. Sistemin değişmesi gerektiğini belirten Çanakcı, "Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlar; özellikle partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, hukuk ve kamu yönetimi alanında ortaya çıkardığı sorunların ekonomiye de sirayet etmesiyle ortaya çıkan sorunlar. Bu sorunları sadece kişileri değiştirerek aşmak mümkün değil" diye konuştu.

Çanakcı, ANKA’nın ekonomi gündemine dair sorularını yanıtladı. Eski Hazine Müsteşarı olan Çanakcı, Bakan Albayrak'ın istifasının kabul edildiğinin uzun saatler sonra açıklanmasını, "Bu arada mali piyasalarda çok ciddi işlemler oluyor. Burada yatırımcılar pozisyonlar alıyor, burada kararlar alınıyor. Yatırımcıların kararlarını sağlıklı, bilgiye dayalı ve şeffaf olarak almaması, aslında iyi yönetişim açısından da çok ciddi bir problemdir" diyerek eleştirdi.

Türkiye'de devlet yönetiminin, kamu yönetiminin ve sistemin kötüleştiğini belirten Çanakcı, şunları söyledi:

'TÜRKİYE'DE SİSTEMİN KÖTÜLEŞTİĞİNİ GÖSTERİYOR'

Bu istifa sürecinin işleyişi, bu istifa kararının alınması, istifa kararının duyurulması, istifa kararının kabul edilmesi ve bunun Resmi Gazete'de yer alan ifadelerle ilanı çok geleneklerin dışında devlet teamüllerinin dışında gerçekleşti. 30 saat sonra bunun bir istifa olduğu ve kabul edildiği doğrulandı. Daha sora Resmi Gazete'de bir istifa ve istifanın kabulü değil de görevden af talebi ve görevden af talebinin kabulü gibi devlet teamüllerine, bizim geçmişimize uymayan ifadelerle resmileşti. Nereden bakarsanız bakın bu süreç, Türkiye de devlet yönetiminin, kamu yönetiminin ve sistemin ne kadar zayıfladığını ve kötüleştiğini ortaya koyuyor.

'30 SAATTE AÇIKLANMASI CİDDİ BİR PROBLEM'

Kamuya açık şirketlerde bile bir görev değişikliği söz konusu olduğu zaman bu kararlar kamuoyuna anında duyurulur. Herkesin eşit ve aynı anda haberdar olacağı mekanizmalar aracılığıyla duyurulur. Bu karar, 30 saat sonra öğrenilebildi ve kabul edildiği açıklandı. Bu arada mali piyasalarda çok ciddi işlemler oluyor. Burada yatırımcılar pozisyonlar alıyor, burada kararlar alınıyor. Yatırımcıların kararlarını sağlıklı, bilgiye dayalı ve şeffaf olarak almaması, aslında iyi yönetişim açısından da çok ciddi bir problemdir.

'DÖVİZDE GEVŞEME ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇE BAĞLI'

İstifa kararının alınmasından sonra, döviz kurlarında bir gevşeme de söz konusu oldu. Tabii bu gevşemenin bir kısmı, yeni Merkez Bankası Başkanı’nın fiyat istikrarına odaklanılacağına, şeffaflık ve öngörülebilirliğin arttırılacağına, para politikası araçlarını tam olarak kullanılacağına dair açıklamasıyla da alakalı. Daha sonra Sayın Hazine Bakanı’nın ve Cumhurbaşkanı’nın da bu açıklamaları teyit eden doğrulayan destekleyen açıklamaları oldu. Bu tabii, döviz kurlarında bir gevşemeye yol açtı. Bu seviyelerde gevşeme devam eder mi? Onu önümüzdeki günlerde, yapılan açıklamaların altının ne kadar dolduracağı belirleyecek.

'SADECE KİŞİLER DEĞİL, SİSTEM DEĞİŞMELİ'

Yeni göreve atanan arkadaşlarımız geçmişte yakinen bildiğimiz, birlikte çalıştığımız arkadaşlar. Olumsuz bir şey söylemek söz konusu olamaz. Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlar, teknik sorunlar değil. Kişileri değiştirmekle aşılacak sorunlar değil. Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlar; özellikle partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, hukuk ve kamu yönetimi alanında ortaya çıkardığı sorunların ekonomiye de sirayet etmesiyle ortaya çıkan sorunlar. Bu sorunları sadece kişileri değiştirerek aşmak mümkün değil. Sistemin ciddi anlamda değiştirilmesi gerekiyor."

'SİSTEMİN DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR'

Türkiye’nin sorunlarına kalıcı bir çözüm getirmek isteniyorsa, Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini bırakıp, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçilmesi lazım. Hukukun üstünlüğü ve hukuk güvenliğin yargı bağımsızlığının tam olarak tesis edilmesi gerekir. Yine ehliyetin, liyakatin, kurulların ve kurumların hâkim olduğu bir kamu yönetiminin hayata geçirilmesi gerekir. Bunların üzerine adil rekabete, fırsat eşitliğine, verimliliğe ve özel sektör öncülüğüne dayanan bir ekonomik sistem anlayışına geri dönülmesi gerekir. Güçlendirilmiş güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme stratejisinin hayat geçirilmesi gerekiyor. İhtiyatlı, basiretli, para, maliye, borçlanma ve finans politikalarıyla desteklenmesi gerekiyor. Altı ana unsurdan oluşan bir stratejinin hayat geçirilmesi gerekiyor. Yoksa sadece kişileri değiştirerek veya para politikası alanında birkaç tane adım atarak Türkiye’nin sorunlarının üzerinden gelmek, bunları kalıcı bir biçimde çözmek mümkün değil."

kişi sorunlar