Dolar 7,05 seviyesinde: Küresel piyasalar, ABD ve AB ile ilişkiler izleniyor

Merkez Bankası'nın, politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki söylemleri TL'yi desteklemeye devam ediyor.

Dolar 7,05 seviyesinde: Küresel piyasalar, ABD ve AB ile ilişkiler izleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki söylemleri TL'yi desteklemeye devam ediyor. ABD enflasyon verisinin ardından piyasada bugün TCMB'nin haftalık verileri, AB ve ABD ile ilişkiler takip edilmeye devam ediliyor.

TCMB Başkanı Naci Ağbal enflasyon raporunun ardından geçen hafta Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide ve bu hafta yatırımcı toplantılarında kalıcı fiyat istikrarını "vazgeçilmez" olarak nitelendirdi.

Ağbal, "2023 yılına kadar para politikasını sıkı bir duruşla, başka bir deyişle, güçlü dezenflasyonist etki yapacak derecede bir para politikası seti ile yüzde 5 hedefini elde edene kadar koruyacağız" dedi.

Dün tamamlanan yatırımcı görüşmelerinde beklendiği üzere; para politikası, enflasyon, rezerv birikimine ilişkin söylemlerde değişiklik görülmedi. Ağbal'ın da büyük bölümüne katıldığı toplantıda TCMB ana konulardaki daha önce belirttiği görüşleri tekrar etti. Bankacılar yatırımcı toplantısında genel olarak PPK üyelerini görmeye alışkın olduklarını belirterek, bu kez başkan Ağbal'ın mesajları "bizzat" vermesinin önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.

Toplantıda bankacılar için yeni olan gelişme ise 2020 için büyüme öngörülerinin yüzde 2,5'e doğru revize edilebileceği oldu. Piyasanın beklentileri yüzde 1,5-2 civarındaydı.

Bankacıların verdiği bilgiye göre, TCMB önümüzdeki hafta gerçekleşecek PPK'ya ilişkin net bir mesaj vermedi.

Ağbal'ın cuma günü Reuters söyleşisindeki erken bir faiz indirimi yapılmayacağı söylemleri TL'de değer kazançlarını kuvvetlendirmiş, CDS'te belirgin düşüşler de görülmüştü. Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan beş yıl vadeli CDS'ler 300 baz puanın altına gerilemiş durumda. CDS bugün 291/297 seviyesinde.

Dolar/TL 7,05, euro 8,56 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'DEN OSMAN KAVALA'NIN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN ÇAĞRI

Türkiye'nin AB ve ABD ile ilişkileri ile Coronavirus'te aşılama süreci de yakından izlenen gelişmeler olarak öne çıkıyor.

ABD Osman Kavala'nın serbest bırakılması için Türkiye'ye çağrıda bulunurken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Mevlüt Çavuşoğlu'nun önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeleri beklenen görüşme takip edilecek.

Piyasa görüşmede Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini almasına ilişkin sürece yönelik açıklamaları takip edecek.

Asya borsaları rekor yüksek seviyelerde seyrederken, Fed'in gevşeme yanlısı para politikası beklentileriyle ve düşük gelen enflasyonun ardından piyasalara likidite sağlamaya devam edeceği açıklamalarıyla hisseler kazanımlarını korudu.

Dolar, Fed'in faiz oranlarını düşük tutma açıklaması ve düşük gelen ABD enflasyon verisinin ardından, Asya'da piyasaların tatil olmasının da etkisiyle iki haftanın düşük seviyelerine yakın seyretti. Dolar endeksi, ABD enflasyon verisinin açıklanmasıyla iki haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından 90.387 seviyesinde işlem gördü.

TÜRK LİRASI, KASIMDAN BU YANA YÜZDE 20 DEĞER KAZANDI

TL, dolar ve euro karşısında ekonomi yönetimindeki kasım ayı başındaki değişiklik sonrası yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Ancak bu değer kazancı Kasım 2020 öncesi dört yılda yaşanan yüzde 60'ın üzerindeki değer kaybının ardından geldi. Son iki haftada ise TL'de dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 5 ile benzer para birimleri ortalamasından açık ara pozitif oldu.

Bu pozitif seyrin ardından ise bu hafta genel olarak yatay ya da sınırlı iyimser bir seyir gözleniyor. Kasım'dan beri yabancı girişleri 5 milyar doları portföy yatırımları olmak üzere büyük bölümü swap piyasasından yaklaşık 20 milyar dolar giriş gözlenirken, bankacılar son haftalarda lokallerin döviz talebinin de oldukça azaldığına dikkat çekiyorlar.

ABD dolar Merkez Bankası Küresel piyasalar