Dolar 7,30 seviyesinin altında: Bu hafta enflasyon verisi ve küresel piyasalar izlenecek

Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını uzun süre uygulayacağını açıklamasından geçen hafta destek bulan TL, yeni haftaya 7,25 seviyesinde kadar gerileyerek başladı.

Dolar 7,30 seviyesinin altında: Bu hafta enflasyon verisi ve küresel piyasalar izlenecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikasını uzun süre uygulayacağını açıklamasından geçen hafta destek bulan ve riskli varlıklardan kaçışa rağmen benzer para birimlerinden daha iyi performans kaydeden TL, haftaya 7,28 ile önemli bir teknik seviyenin altında başladı.

Dolar/TL, geçen hafta TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın faiz indirimi için erken olduğu mesajını vermesinin etkisiyle geçen hafta 200 günlük hareketli ortalamasının altına indi.

İşlemcilere göre, dolar/TL'nin bu seviyenin altında tutunması düşüşün devamını sağlayabilir. Dolar/TL'nin 7,24'ün altına gerilemesi halinde Ağustos 2020'den beri en düşük seviyeye gerilemiş olacak.

BU HAFTA ENFLASYON VERİSİ İZLENECEK

Haftanın en yakından izlenen verisi ise ocak ayı enflasyon verileri olacak. Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) ocakta aylık yüzde 1,4 artış göstermesi, yıllık enflasyonun aralık ayındaki yüzde 14,6'dan ocakta yüzde 14,68'e sınırlı yükselmesi bekleniyor.

Küresel piyasalara bakıldığında küçük yatırımcıların gözünü kıymetli metallere çevirmesiyle birlikte hedge fonlar hisse senedi piyasalarında bir miktar nefes aldı.

ABD endeks vadeli işlemleri kayıplarını telafi etti, Asya borsaları ise haftaya yükselişle başladı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dört gün üst üste ekside kapattıktan sonra bugün yüzde 1,4 artıda seyretti.

İnternet üzerinden toplanarak geçen hafta ABD, Avrupa, Asya ve hatta Avustralya borsalarında hedge fonların gerileyeceği şeklinde pozisyon aldığı şirketleri yükselten ve fonların milyarlarca dolar zarar etmesine neden olan küçük yatırımcıların hedefinde gümüşün olduğu görülüyor.

Ekonomistler, küçük yatırımcılar ile hedge fonlar arasındaki mücadele her ne kadar ilgi çekici olsa da, ABD ve Avrupa ekonomilerindeki ivme kaybına kıyasla piyasalarda yönlendirici etkisinin sınırlı olduğunu düşünüyorlar.

Çin'de açıklanan ocak ayı PMI verileri hem ülke içinde hem de ABD ve Avrupa'da uygulanan tecrit önlemleri nedeniyle imalat sanayinde büyümenin ocak ayında yavaşladığını ortaya koydu.

Deniz Yatırım stratejisti Orkun Gödek, yayımladığı değerlendirmede, piyasalardaki dalgalanmanın kısa vadeli işlemlerde bir süre daha devam edebileceğini ve zeminin yeniden yerine oturmasının biraz zaman alabileceğini ifade etmesine karşılık, "Dolar/TL paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7,24-7,21 destek, 7,32-7,39 ise direnç olarak izlenebilir" dedi.

Gödek, geçen hafta hisse piyasalarındaki küresel riskten kaçışla birlikte yüzde 4,5 gerileyerek, 1,473 puana inen BIST-100 Endeksi hakkında ise, "Ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz. 1,460-1,450 puan seviyeleri destek, 1,490-1,500 ise direnç olarak izlenebilir. 1,475-1,500 puan aralığının korunması yukarı yönün devam etmesi açısından kritik önemde" değerlendirmesinde bulundu.

dolar Enflasyon Merkez Bankası Küresel piyasalar sıkı para politikası