Dolar 7.30'lu seviyelerde: Veri ve reform gündemi ile küresel piyasalar izleniyor
Haftaya düşüşle başlayan döviz kurları, haftanın ikinci gününde dün çekildikleri seviyeleri koruyor. Dolar/TL, 7.34'lerden işlem görürken euro/TL ise 8.81 seviyelerinde değerleniyor.
Dolar/TL önce 6.9 seviyesine kadar gerileyip ardından 7.5'e kadar yaklaştıktan sonra yaklaşık 7.30 seviyesinde denge buldu.
Piyasalarda veri gündemi, İnsan Hakları Eylem Planı ve ABD tahvil getirileri başta olmak üzere küresel piyasalar takip edilecek.
Dolar/TL, ABD 10 yıllık tahvil getirisinin ani bir şekilde yüzde 1.6 seviyesinin üzerine çıkması sonrası yaklaştığı 7.5'li seviyelerden dün 7.25'in altına kadar geriledi. Dolar/TL'de 6.9'dan başlayan ve 7.4850'e kadar süren değer kaybında olduğu gibi değer kazancında da benzer para birimlerinden açık ara ayrışma yaşandı. TL'nin dün dolar karşısındaki yakaşık yüzde 2.5 değer kazanırken benzer para birimlerindeki kazançlar genelde yüzde 1'in altında kaldı. BIST-100 hisse senedi endeksi ve bankacılık endeksi dün yüzde 3.81 yükseldi.
Dolar 7.30'lu seviyelerden işlem görürken, euro ise 8.81 seviyesinde.
Bugün iç piyasada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak İnsan Hakları Eylem Planı takip edilecek. Siyasi tarafta ise TBMM grup toplantıları yer alıyor.
Bir bankanın Hazine masası işlemcisi, "Küresel satış baskısının azalması ile TL'de iyimserlik yaşanmasını bekliyorduk. ABD tahvillerindeki problemin devam etmesi halinde, bu ABD Merkez Bankası'nın bir sorunu haline geleceği için buna geçici olarak bakıyorduk. Ancak dün TL'deki değer kazancı her türlü beklentimizin üzerinde oldu" dedi ve ekledi:
"Dünkü piyasa hareketine baktığımızda büyük montanlı bir giriş yaşandığını anlıyoruz. Ancak TL'ye yönelik işlem hacimlerinde geçmişte yabancı yatırımcıyı caydıran adımlar nedeniyle oldukça düşük seviyelerde olmamız nedeniyle girişlerin etkisinin olması gerekenden biraz yüksek olduğunu düşünüyoruz."
TCMB verilerine göre bankaların spot, vadeli ve swap dahil TL karşılığı döviz işlem hacmi bu yıl Şubat ayında 8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aynı veri 2018 Şubat'ta 18.4 milyar dolardı. Bankacılar geçmiş adımların etkisiyle TL'de işlem hacimlerinin yıllar içinde düşmesi kaynaklı etkilerin bir müddet daha piyasada etkili olmasını bekliyorlar. ABD borsaları geçen hafta ABD Hazine tahvillerindeki satışların 10 yıllık tahvil faizini bir yılın zirvesi olan yüzde 1.614'e çıkarmasıyla baskı altında kalmıştı.
Bugün 10 yıllık tahvil faizi hafif düşüşle yüzde 1.4204 seviyesinde işlem gördü. Dolar, ABD'deki ekonomik toparlanmanın beklenenden daha hızlı olacağına ve Fed'in yüksek tahvil getirisine diğer merkez bankalarından daha fazla hoşgörülü olacağına dair beklentilerle düşük getirili diğer para birimleri karşısında kazanım gösterdi.
Dolar endeksi yüzde 0.2 yükselişle üç haftalık zirvesi olan 91.176 seviyesine çıktı ve şubattaki zirvesi olan 91.600'a yaklaştı.
Öte yandan, piyasalardaki dalgalanmanın büyük bölümü her ne kadar ABD tahvil getirisi kaynaklı olsa da geçen hafta mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine yönelik endişeler de TL'deki baskıyı bir kademe artırmıştı. Bu endişe son günlerde azaldı. Piyasa süreci yakından takip etmeye devam ediyor.
Kasım ayı başındaki 570 seviyelerinden 300 baz puanın altına gerileyen beş yıl vadeli CDS geçen hafta bir ay aradan sonra ilk kez 300 baz puanı aşmıştı. Geçen hafta 318/324 seviyesinde olan beş yıllık CDS'te dün belirgin düşüş yaşandı. CDS, bugün 301/306 baz puana kadar geriledi.
Türkiye ekonomisi, Coronavirus salgınının etkilerinin en belirgin hissedildiği 2020 yılında düşük faiz ile finanse edilen kamu kaynaklı krediler öncülüğünde yüzde 1.8 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYH) 2020 son çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü.
Piyasalarda takip edilen ana gündem maddeleri arasında ABD ve AB ile ilişkiler de önemini korumayı sürdürüyor.
Piyasada haftanın kalanında çarşamba günü TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verileri ile aynı gün TCMB tarafından yapılması planlanan yatırımcı toplantılarını da takip edilecek.