Dolar dalgalanmanın ardından yeniden 8.30'larda: Küresel piyasalar, Hazine borçlanması izleniyor

Kurda son dönemde zayıf seyrini sürdüren doların seyri, iç piyasada ise Hazine'nin bir yıl vadeli altın cinsi tahvil ve kira sertifikası borçlanmaları takip ediliyor.

Dolar dalgalanmanın ardından yeniden 8.30'larda: Küresel piyasalar, Hazine borçlanması izleniyor

Dolar/TL, ABD'de enflasyon endişeleriyle geçen hafta sert dalgalandıktan sonra yeniden 8.3 etrafında denge buldu. Kurda son dönemde zayıf seyrini sürdüren doların seyri, iç piyasada ise Hazine'nin bir yıl vadeli altın cinsi tahvil ve kira sertifikası borçlanmaları takip ediliyor.

Kur, resmi tatil öncesi 12 Mayıs'taki hacimli son işlem gününde ABD enflasyonunun beklentilerin oldukça üzerinde gelmesinin gelişmekte olan para birimleri genelinde yarattığı baskıyla 8.3'ten 8.5'in üzerine kadar yükselmiş ancak hafta başında işlemlerin hacim kazanmasıyla yeniden 8.3 etrafına gerilemişti.

ABD'de enflasyonun yüzde 4.2 ile neredeyse 12 yılın en hızlı yükselişini kaydetmesi ABD'de uygulanan gevşek para politikalarının ve ekonomi desteklerinin beklenenden daha hızlı geri çekilebileceği endişesi yaratmıştı. Ancak ABD Merkez Bankası yetkililerin açıklamarı şimdilik bu endişeleri gidermiş görünüyor.

Öte yandan, beş yıl vadeli CDS'ler bu sabah aynı saatte 399/403 seviyesinde bulunuyor. Dolar, ABD'de yakın zamanda faiz artırımına gidilmeyeceğine dair beklentilerle değer yitirirken Kanada doları karşısında altı yılın, euro karşısında da neredeyse üç ayın en düşük seviyesine indi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, dün yaptığı konuşmada, gelecek yıla kadar faiz artırımı beklemediği görüşünü tekrarlayarak, enflasyon baskısının Fed'in yakında adım atmasına neden olacağı tahminlerini zayıflattı. Fed yetkililerin bu hafta yapacakları konuşmalar yatırımcılar tarafından yakından izleneceği gibi para politikasının yönüne dair ipuçları verebilecek son Fed para politikası toplantısının tutunakları da çarşamba günü yayımlanacak.

Bankacılar, TL'nin hem dünyadaki yüksek faiz oranlarına hem de dolardaki değerlenmeye karşı oldukça kırılgan bir para birimi olduğuna dikkat çekerken yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarından uzak durmaya devam ediyorlar. Birçok yabancı bankanın dolar/TL beklentisi yıl sonuna doğru değer kayıplarının belirginleşeceği senaryo içeriyor.

Beklentiler arasında dolar/TL için 9 hatta 10 seviyesine değer kaybı bulunuyor. Lokal bankacılar dolardaki zayıf seyir öngörüsünün ve yüzde 19 politika faizinin TL'ye ilişkin değer kaybı risklerini sınırlayan en önemli etken olduğunu konusunda hemfikirler. Ancak yine de bir çok bankacı ödemeler dengesinde önümüzdeki dönemde yaşanabilecek risklere de dikkat çekiyor.

SALGIN DESTEKLERİ

Öte yandan, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Coronavirus salgınında iş yapamadıkları için gelirlerinden olan ve hayat koşulları zorlaşan esnaf için 4.6 milyar lira büyüklükte hibe paketi açıklarken, yeni koronavirüs vakalarındaki düşüş yavaşlayarak devam etti.

Türkiye'de dün bir önceki güne göre 338 düşüşle 10,174 yeni koronavirüs vakası tespit edilirken salgında 223 kişi daha hayatını kaybetti. Yeni vakalardaki düşüş devam etse de düşüş hızı yavaşlarken, şu anki seviye 5,000 vaka olan hedefin iki kat üzerinde bulunuyor.

Aşılama çalışmalarına bakıldığında ilk doz aşısını olanların sayısı yaklaşık 84 bin artışla 15 milyon oldu. Böylece 83.6 milyon olan nüfusun yüzde 18'i ilk doz aşısını almış oldu.

dolar hazine Küresel borçlanma dalgalanma piyasalar