Dolar, Fitch sonrası 7 TL civarında dalgalı: ABD tahvillerindeki artış izleniyor

Dolar, Fitch sonrası 7 TL civarında dalgalı: ABD tahvillerindeki artış izleniyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin görünümünü durağana çevirmesinin ardından ilk işlem gününde dolar/TL'de yataya yakın bir seyir izlendi.

ABD tahvil faizleri kaynaklı dolara yönelim ve riskli varlıklardan kaçış geçen haftadan beri piyasalarda baskı yaratmayı sürdürürken dolar/TL haftaya 7 civarında başladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü yeni ekonomi ekibi tarafından daha tutarlı politikalar yürütülmesi ve sıkı para politikası izlenmesini gerekçe göstererek "negatif"ten "durağan"a çevirdi. 

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesinde görünüm yukarı yönlü revize edildi. Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu "BB-" olarak teyit ederken, kredi notunun görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a yükseltti. Fitch'in cuma günü yayımladığı değerlendirme sonucunda, Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç basamak altında, Brezilya ve Güney Afrika ile aynı seviyede kalmış oldu.

Fitch açıklamasında, Türkiye’de yeni ekonomi yönetiminin daha istikrarlı ve ortodoks bir politikaya dönmesinin geçen yıl düşen rezervler, yüksek cari açık ve azalan yatırımcı güveni nedeniyle ortaya çıkan kısa vadeli dış finansman risklerini azalttığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasında sadeleşmeye gittiği anımsatılarak, yatırımcı duyarlılığı ve yerel aktörlerdeki değişimin Türk Lirası'nın önemli ölçüde değer kazanmasına, risk priminin düşmesine ve bazı net sermaye girişlerine yol açtığı ifade edildi. Kurum, Türkiye’de enflasyonun 2021 ve 2022 sonunda sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 9.2’ye gerilemesini bekliyor. Coronavirus pandemisi önlemlerine karşın Türkiye’nin 2020’de yüzde 1.4 ile pozitif büyümeyi sürdürdüğünü öngören Fitch’in 2021 büyüme tahmini ise yüzde 5.7 seviyesinde.

Bankacılar hali hazırda Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyelerin birkaç kademe altında derecelendiren kredi kuruluşlarından önümüzdeki dönemde görünüm ve not artışlarının devam edeceğini düşünüyor. 

Hazine bugün TLREF endeksli 5 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek, üç yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı sukuk ihraç edecek. Hazine 45 milyar TL borçlanma öngördüğü şubat ayında bugüne kadarki ihalelerde 27 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Hazine'nin şubat borçlanmasını bugün ve yarın düzenleyeceği borçlanmalar ile tamamlayacak.

Piyasada veri gündemi de takip edilirken TL'ye doğrudan etkisi olması beklenen bir veri bulunmuyor. 

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvili getirileri , Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 1.3940'a yükseldi. Enflasyonda yükseliş beklentileri tahvil getirilerini artırmasına yol açarken ve emtia fiyatları da yükseldi. 

Deniz Yatırım'dan Orkun Gödek, ABD tahvillerindeki yükselişin küresel piyasalara etkisi için, "Kırılma anının ne zaman ve ne noktada olacağı belirsiz... Haftalık kapanış seviyesi açısından yüzde 1.32 seviyesini önemsiyorduk ki geride kalan beş iş günü içerisinde birçok kez bu nokta etrafında zorlanma olduğunu, kısmen sakinleme eğilimi içerisine girdiğini düşünmüştük. Yanılmışız. Cuma günü gözlenen hareket ve haftalık kapanış bir kez daha kendimizi sorgulama zarureti doğuruyor. Genel yaklaşım bir kenara tercih ettiğimiz teknik analiz de gösteriyor ki yüzde 1.50-56 aralığına doğru hareketlenme isteği sürpriz olmamalı" dedi.

Piyasa, dolar/TL'ye yansıması açısından ABD tahvillerindeki yükselişin hali hazırda 90 seviyesinin üzerinde seyreden dolar endeksine etkisini izliyor.

Öte yandan, petrol başta olmak üzere emtiya fiyatlarındaki yükseliş de piyasada takip ediliyor.

Dolar/TL, geçen hafta Ağustos 2020'den beri ilk kez 6.9'a kadar geriledikten sonra ABD faizlerine ilişkin endişelerle 7.0680'e kadar yükselmişti. Kurdaki yükseliş kalıcı olmadı ve kur 7 seviyesinin altında haftayı tamamladı.

Dolar haftaya 7 TL seviyesinin hemen altında. 

REZERV TARTIŞMASI İZLENİYOR

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut'un geçen haftaki açıklamaları ile başlayan Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemi kapsayan TCMB rezerv satışlarına ilişkin tartışma piyasada takip edilmeye devam ediyor.

Yiğit Bulut, "Türkiye'nin rezerv sattığı yalanı malesef son dönemde pompalanıyor" derken haftasonunda Albayrak'ın avukatı CHP'ye yönelik tazminat davası açtığını açıkladı. Albayrak'ın görevden ayrıldığı Kasım 2020 öncesinde uygulanan alışılagelmişin dışındaki politikalarla TCMB kendine ait rezervlerinin büyük bölümünü kaybetti.

Bankacıların hesaplamasına göre, TCMB ilgili iki yılda yaklaşık 128 milyar dolar rezerv kaybı yaşadı. TCMB'nin rezervlerindeki kayıp lokal bankalarla gerçekleştirilen swaplar nedeniyle brüt rezervlere aynı ölçüde yansımadı.

TCMB verilerine göre bankanın brüt rezervi 2019 sonunda yaklaşık 80 milyar dolar, son güncel veri olan 12 Şubat 2021'de 53.7 milyar dolar oldu. Lokal bankalarla yapılan swap miktarı ise aynı dönemde yaklaşık 40 milyar dolar.

Söylemlere haftasonu itibarıyla Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik de katıldı.

Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan beş yıl vadeli CDS'ler 300 baz puanın altında kalıcı bir seyir izlemeye başladı. CDS bugün 282/287 seviyesinde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar