Dolar ve avro yükselişe geçti
Referandum sonrası 3.63 TL'ye gerileyen dolar ve 3.86 TL'ye gerileyen avronun yönü, AGİT'in seçim raporu ve sonuçlara ilişkin tartışmaların etkisiyle yeniden yukarıya döndü.

EKONOMİ - Dolarda referandum düşüşü kısa sürdü. Referandum sonrası, "yeni bir seçim olasılığının gündemden düştüğü" algısıyla yeni haftaya, dolar yaklaşık 7 kuruş gerileme ile 3.63 - 3.64 lira ve avro da 3 kuruş gerileme ile 3.86 - 3.87 lira aralığında başladı. Ancak, referandum sonuçlarına ilişkin tartışmaların dün öğleden sonra açıklanan AGİT raporuyla büyümesi üzerine tırmanışa geçen dolar akşam saatlerinde 3.7151 düzeyine kadar yükseldi. Dolar yeni güne de 3.7139 liradan başlarken, avro da 3.9560 liraya kadar yükseldi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na göre (AGİT) Türkiye'de düzenlenen referandum, "uluslararası standartlara uyumun gerisinde" kaldı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı/ Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Birimi (AGİT/ DKİHB) tarafından oluşturulan Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti'nin (SSGH) düzenlediği basın toplantısında konuşan Heyet Başkanı Tana de Zulueta, "standart dışı sahada oynandığı"nı söylediği referandumda, "evet" ve "hayır" taraflarının "eşit olmayan koşullarda" yarıştığını vurguladı. Avrupa Parlamenterler Meclisi Temsilciler Kurulu Başkanı Cezar Florin Preda da, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) "mühürsüz pusulalar" hakkındaki kararına da değinerek, "YSK'nın mühürsüz pusulalar hakkındaki kararının önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdığını ve kanunla çelişkili olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Oy sayım prosedüründe son anda yapılan değişikliklerin de "önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdığını" vurgulayan Preda, "Ziyaret ettiğimiz sınırlı sayıdaki sandık referandum gününde düzenli ve verimliydi. Referandum genel olarak standartları tutturamadı, hukuki altyapı gerçekten demokratik bir süreç için yetersizdi" dedi.
Bu gelişmelerin ardından referandum sonrasında TL varlıklarda değer kazançları görülse de, bu kazançların fazla uzun sürmediği görüldü. Kur cephesinde TL/dolar ve TL/euro’nun tüm aşağı yönlü kaybı kapattığı görüldü. Haftaya sakin başlayan dolara nazaran Türk Lirası’nın referandum sonrası azalan belirsizlikler nedeniyle değer kazanması kısa süreli oldu. OHAL’in uzatılması kararının Meclis’e sunulması ile TL, kazançlarını geri verme çabası içerisine girdi.
EKONOMİDE KIRILGANLIKLAR SÜRECEK
Macquarie Bank Döviz ve Sabit Getirili Menkul Kıymetler Stratejisti Nizam İdris, Bloomberg International'a Türk ekonomisinde kırılganlıkların süreceğini, TL'de kısa pozisyon almanın mantıklı olacağını söyledi. İdris, TL için görüşünün olumsuz olduğunu ifade etti. İdris, "Kurda dünkü düşüş cuma günü dolardaki zıplamanın düzeltmesiydi denebilir. Türk ekonomisi ciddi cari açığa ve yüksek enflasyona sahip. Merkez Bankası kredibilitesini kaybediyor, bu yüzden yapısal nedenlerle TL'de kısa pozisyon almak mantıklı" diye konuştu.
Merkez Bankası'nın 26 Nisan'daki toplantısının önemli olduğunu belirten İdris, "Merkez Bankası faizleri yükseltmemek için baskı altında. Merkez Bankası'nın bundan sonraki tutumu önemli olacak, eğer yüzde 10'luk enflasyonu indirmeyi başaramazsa varlık fiyatları çok da ucuz görünmeyecek. Hisse senetleri olabilir ama para birimi ucuz değil" dedi.
DOLAR MNUCHİN'İN AÇIKLAMASI İLE YÜKSELDİ
Öte yandan, ABD doları yen karşısında, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in açıklamaları sonrası değer kazandı. Mnuchin, Financial Times'a verdiği mülakatta, vergi tasarısının ağustos ayına kadar onaylanması hedefinin çok agresif ve olduğunu ve bu safhada bunu gerçekçi bulmadığını söyledi ve uzun vadede doların gücünün "iyi bir şey" olduğunu tekrarladı.