Dolar, yeni kırdığı tarihi zirvenin hemen altında: Küresel piyasalar ve dış politika izleniyor
Bankacılar, doların tarihi zirvesinden yönünü sınırlı da olsa aşağı çevirmesinde lokal döviz satışlarının etkisini gördüklerini belirtti. Kademeli normalleşmenin etkileri takip ediliyor.
Dolar/TL, Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik devam eden endişeler ve ABD verilerinin beklenenden daha hızlı bir toparlanmaya işaret etmesinin gelişmekte olan ülke piyasalarında yarattığı baskıyla haftaya yeni tarihi zirvesini test ederek başladıktan sonra 8.5 etrafında işlem gördü. Dolar/TL dün 8.5860 ile yeni tarihi zirveyi test ettikten sonra 8.5 civarında denge buldu.
Bankacılar, dün Londra ve ABD piyasalarının da tatil olduğuna dikkat çekerken, dolar/TL'nin tarihi zirvesinden yönünü sınırlı da olsa aşağı çevirmesinde lokal döviz satışlarının etkisini gördüklerini söyledi.
Dolar/TL 8.51, euro/TL 10,41 seviyesinden işlem görüyor.
Bugünden itibaren kademeli normalleşme süreci başlarken yeme içme başta olman üzere hizmetler sektöründe uzun bir aradan sonra yeniden açılmanın ekonomiye etkisi de piyasalar tarafından takip edilecek.
Coronavirus salgını nedeniyle geçen yıl imalatın durmasına bağlı ortaya çıkan düşük baz etkisinin de katkısıyla gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Yatırım ve tüketimin büyümeye belirgin katkısı görülürken beklentiler ikinci çeyrekte büyümenin çift haneye ulaşacağı şeklinde. Takip edilen bir diğer unsur döviz girdisi açısından yakından takip edilen turizm sezonunun bu yılki seyri de olacak.
Piyasalarda geçen yıla benzer zayıf bir turizm sezonu öngörüsü beklentisi devam ederken ekonomi yetkililerinin görüşü ise çok daha canlı bir turizm sezonunun yaşanacağı yönünde. Ancak Türkiye'ye en çok yabancı ziyaretçi gönderen ülkelerden biri olan Rusya dün, Türkiye'ye uçuş sayısını düşüren yasakları 21 Haziran'ı da kapsayacak şekilde uzattı.
KÜRESEL PİYASALAR
Dolar yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) poltikalarında yakın zamanda bir normalleşme yaşanabileceğini düşünmeleriyle Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde akranları karşısında son ayların en düşük seviyesine geriledi. Dolar endeksi cuma günü 90.447 seviyesini gördükten sonra bugün 90 seviyesinin altına kadar geriledi.
Fed yetkilileri, fiyatlar üzerinde oluşan baskıların geçici olduğunu ve koronavirüs yardımlarının bir süre daha yürürlükte kalacağını açıklasalar da yatırımcılar ekonominin salgının etkilerinden güçlü toparlanmasının Fed'in elini zorlayacağını düşünüyolar.
Asya borsaları yükseliş kaydederken altın fiyatları haftanın devamında açıklanacak ve küresel ekonominin durumu hakkında ipuçları verecek Avrupa ve ABD verileri öncesinde son beş ayın zirvesine yakın seyretti.
Dünya ekonomisindeki toparlanma ekonominin tüm kesimlerine eşit yayılmıyor. Ekonomiler ihracatın canlanmasından güç buluyor olsa da bazı kesimler yeni yasaklar nedeniyle halen baskı altında.
HAZİNE BORÇLANMA ÖNGÖRÜLERİNİ AŞAĞI REVİZE ETTİ
Son bir kaç aydır hedeflerin altında ya da hedeflerini aşağı yönlü güncelleyerek borçlanmalarına devam eden Hazine, haziran ayı programına göre bu eğilimi korudu. Hazine daha önce 33.8 milyar TL olarak açıkladığı haziran ayı iç borçlanma öngörüsünü 28 milyar TL'ye düşürürdü. Hazine ayrıca ihraç programına altın cinsi borçlanmaları da eklerken buna karşın yabancı ilgisinin yüksek olduğu uzun vadeli sabit kuponlu borçlanmasını da programdan çıkardı. Hazine Haziran'da altı ihale, iki altın cinsi ve bir TÜFE'ye endeksli kira sertifikasının doğrudan satışı ile borçlanacak.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'deki değer kaybı dün lokal ağrılıklı işlemlerle bir miktar zayıflamış görünüyor. Dün Londra piyasasının kapalı olduğu dönemde hacimler düşük kalsa da kurumsalların döviz tarafında satıcı olduğunu böylece TL'deki değer kaybının belirginleşmediğini gördük. Bu hafta enflasyon verisi çok önemli bu kapsamda bugün İTO öncü verileri takip edilecek. TL'deki değer kaybı ve bunun enflasyona etkisi yeni bir faiz artışına ihtiyaç olacağı görüşünü öne çıkarmak üzere. O kadar sınırdayız ki TL'de belirgin bir değer kaybı daha olursa TCMB'nin buna siyasi çekince ile yanıt vermeyeceği endişesi bir anda TL'yi çok daha sert değer kayıplarına götürebilir. Bu nedenle enflasyon gelişmelerini yakından takip ediyoruz" dedi ve ekledi:
"Bunun dışında yarınki jeopolitik gelişmeler de önemli. ABD ile diplomasi nasıl ilerliyor? Piyasadaki genel beklenti Biden Erdoğan görüşmesinde olumlu bir gelişme ihtimalinin sınırlı olduğu yönünde. Ancak yine de olumlu bir sürpriz olup olmayacağını takip edeceğiz. Bunun dışında bugün itibarıyla mevduatta stopaj avantajının uzatılıp uzatılmayacağını takip ediyorduk. Resmi Gazete'de bu yönde bir uygulama yapılmadı. Yani TL mevduatta vergi avantajı bugün itibarıyla bitmiş oldu."
Bu sabah Resmi Gazete'de ilgili düzenleme yapılmamıştı ancak sonrasında Reuters'a bilgi veren Hazine kaynakları TL mevduatta stopaj avantajının haziran ve temmuz ayında da devam edeceğini belirtti.
Ekim 2020'de uygulamaya alınan stopaj indirimleri ile altı aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 15'ten yüzde 5'e, bir yıla kadar vadelide yüzde 12 olan oran yüzde 3'e, 1 yıldan uzun vadelilerde ise yüzde 10'dan yüzde 0'a çekildi. Uygulama birkaç defa uzatıldı.
YATIRIMCI TOPLANTILARI TAKİP EDİLECEK
Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 19 ile dünyanın en yüksek oranlarınında tutması piyasalardaki satış baskısını hafifleten en büyük etkenlerden. TCMB bir indirim sinyali vermese de bankanın kısa sürede bunu gerçekleştireceği endişesi mart sonundan bu yana TL üzerinde baskı yaratıyor.
Bu kapsamda TCMB'nin yarın gerçekleştireceği yatırımcı toplantısı takip edilecek.