Doların ateşini ne yükseltiyor? Prens rüzgarı kısa sürdü, dolar 13 TL'yi tekrar aştı

Geçen hafta 13,50 ile rekor kırdıktan sonra 11,50'lere kadar gerileyen dolarda bugün 13,18 seviyesi görüldü. BAE Prensi'nin 10 milyar dolarlık rüzgarı bir haftada bitti...

Doların ateşini ne yükseltiyor? Prens rüzgarı kısa sürdü, dolar 13 TL'yi tekrar aştı

ARTI GERÇEK - Enflasyon artarken Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi TL'yi eritirken, Omicron varyantı da gelişen ülke para birimleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Dolar/TL’de bugün yeniden 13 seviyesi aşıldı ve 13,18 seviyesi görüldü. Geçen hafta 15,16 ile rekor kıran euro/TL’de de bugün 14,9 seviyesi görüldü.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen faiz indirimlerine devam mesajı ile 13,50'ye kadar yükseldikten sonra hem kâr satışları hem de Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye yüklü yatırım geleceği haberleriyle (BAE) 11,50 seviyelerine kadar gerileyen kur, cuma akşamı tekrar yükselişe geçmişti.

Covid-19'un yeni varyantı Omicron’un yarattığı endişeler de TL gibi gelişen ülke para birimlerinin değer kaybında etkili oldu.

HSBC Portföy Yönetim Başekonomisti İbrahim Aksoy, bugünkü notunda, "Faiz indirimlerinin devam edeceğine dair piyasa beklentisi ve yurtiçi yerleşiklerin reel faizlerin negatif bölgede olması ve dış borç ödemeleriyle göstereceği döviz talebi TL'de oynaklığın önümüzdeki günlerde devam edebileceğine işaret ediyor" dedi.

PRENS RÜZGARI BİR HAFTADA BİTTİ

Abu Dabi Veliaht Prensi’nin 24 Kasım’da Türkiye’ye gelişi ve doğrudan 10 milyar dolarlık yatırım anlaşmaları yapılacağı haberleriyle birlikte dolar/TL’de büyük düşüş görülmüş, bir gün önce13,45’i gören kur o gün sert düşüşle 11,50 seviyelerine kadar gerilemişti.

Piyasalarda üç başlığın doların yükselişinde etkili olduğu belirtiliyor:

AVRUPA KONSEYİ: Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının Türkiye tarafından yerine getirilmemesi ve verilen sürenin dün gece yarısında dolması Türk lirasında değer kaybında ilk etken olarak gösteriliyor. Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamayı gündeme alması bekleniyor.

KASIM ENFLASYONU: 3 Aralık tarihinde kasım ayı enflasyon rakamı açıklanacak. Özellikle akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki artışın kasım ayı enflasyonunu yüksek çıkartması ve yüzde 20’in üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda mevduata verilen negatif faiz marjının daha da artması bekleniyor. Bu beklenti paranın dövize yönelmesine neden oluyor.

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI: Merkez Bankası bir kez daha faiz kararı için 16 Aralık tarihinde toplanacak. Bu toplantıdan faiz indirimi çıkabileceği endişeleri paranın dövize yönelmesine neden oluyor.

Küresel piyasalarda yeni koronavirüs varyantı Omicron'un yarattığı endişelerle Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0,4 gerilerken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi de yüzde 1,42 ‘ye kadar geriledi.

Doların zayıflamasıyla 24 gelişen ülke para biriminden 12’si dolar karşısında yükselirken Türk lirası, Rus rublesi, Hindistan rupisi, Tayland bahtı ve Meksika pesosu dolar karşısında değer kaybeden para birimleri oldu.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 512 baz puana tırmanırken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 21,2 seviyesinde bulunuyor.

dolar Küresel piyasalar BAE prens Omicron