Dolar/TL, 7 seviyesinin altını gördü: Piyasa Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı

Dolar/TL, 7'ye yakın seviyelerdeki seyrini sürdürürken, ABD ve Çin piyasalarının bugün tatil olması nedeniyle TL varlık piyasalarında işlem hacimlerinin azalması bekleniyor.

Dolar/TL, 7 seviyesinin altını gördü: Piyasa Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı

Dolar/TL 7'ye seviyesine yakın seyrini sürdürürken, ABD ve Çin piyasalarının bugün tatil olması nedeniyle TL varlık piyasalarında işlem hacimlerinin azalması bekleniyor. Küresel piyasalarda geçen hafta boyunca devam eden risk iştahı canlı seyrini sürdürürken iç piyasada Hazine ihaleleri ve veri gündemi izleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki açıklamaları TL'yi desteklemeye devam ediyor. Geçen hafta açıklanan veriler, TCMB'nin rezerv birikimine başlamak için önemli bir şart olarak nitelendirdiği dedolarizasyonun da başladığını teyit etti.

Yurt içi piyasalarda haftanın gündemi faiz kararı olacak. TCMB faiz kararını 18 Şubat perşembe günü açıklayacak. Fitch'in Türkiye değerlendirmesi de piyasanın bu hafta takip edeceği başlıklar arasında. Fitch'in Türkiye değerlendirmesini cuma günü piyasa kapanışından sonra yapması bekleniyor.

2019 ve 2020'de döviz varlıklarını yaklaşık 75 milyar dolar artıran lokaller son haftalarda TL'ye dönüşü belirginleşirken piyasalar sürecin kalıcı olup olmayacağını izliyorlar.

TCMB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 Şubat ile biten haftada bir önceki haftaya göre yaklaşık 2,1 milyar düşüşle 232.93 milyar dolar oldu. 22 Ocak haftasında 236,1 milyar dolarla tarihi zirveyi gören lokal yabancı para mevduatlarda Eylül 2020'den beri ilk kez iki hafta üstüste düşüş görüldü.

Bankacılar dolar/TL'nin geçen yıl 6,85'li seviyelerde stabil kaldığı dönemde, bu maliyetlerden döviz ve altın alımların yoğunlaştığına dikkat çekerek dedolarizasyonda bu kapsamda 6,98 ve 6,85 seviyelerinin takip edecek önemli seviyeler olarak niteliyor.

Dolar/TL, haftaya 7,01-7,02 seviyesinde başlarken, euro/TL 8,51, sepet TL 7,76-7,77 düzeyinde bulunuyor.

Asya borsaları, Coronavirus aşısının dünya genelinde başarılı bir şekilde uygulanmasının hızlı ekonomik toparlanma umutlarını artırmasıyla rekor seviyelere yükselirken, petrol fiyatları Ortadoğu'da gerilimin tırmanmasıyla artış kaydetti.

Dolar işlemcilerin ABD'de koronavirüs salgınınından toparlanmanın beklendiği kadar hızlı olup olmayacağından şüphe etmeleriyle haftaya yaklaşık iki haftanın dip seviyelerinde başladı. Dolar Endeksi geçen hafta gördüğü 90,249 dip seviyesine yakın seyrederek 90,427'de bulunuyor.

PİYASALARDA VERİ GÜNDEMİ İZLENECEK

Piyasada bugün ocak ayı bütçe verileri ve Hazine'nin yedi yıl vadeli değişken faizli tahvilin ve 10 yıl vadeli gösterge tahvillerin yeniden ihraçları takip edilecek. Yabancı yatırımcının portföylerinde en çok bulunan 10 yıllık gösterge tahvil ihalesine yabancı ilgisi yakından izlenecek.

Piyasalarda bu hafta TCMB'nin faiz kararının yön belirleyici olması bekleniyor. Reuters anketine katılan 21 kurumun 16'sı şubat ayında politika faizinin sabit tutulmasını, beşi ise faizlerde artış bekliyor. Bankacılar enflasyon verilerinin yüzde 17 seviyesindeki politika faizinde yukarı yönlü riskleri kuvvetli tuttuğunu belirtmesine karşın faiz artışı beklentileri azınlıkta kalıyor. Piyasalar nisanda beklenen enflasyondaki tepe noktasına kadar TCMB'nin yeni bir artış yapıp yapmayacağını izleyecek. Daha sonra ise ilk indirim beklentileri takip edilecek.

Son dönemde TCMB'nin kuvvetlenen sıkı duruş söylemlerinin ardından ilk faiz indirimi beklentileri de ötelenmiş durumda. TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın enflasyon raporundaki söylemleri ve Reuters söyleşisindeki yılın büyük bölümünde indirimin mümkün görülmediğine yönelik açıklaması sonrası ikinci çeyrekteki indirim beklentilerinin üçüncü çeyreğe kaydığı görülüyor. Reuters anketine ilk faiz indiriminin zamanlamasına yönelik tahmin veren toplam 18 katılımcıdan biri ikinci çeyrek, 11'i üçüncü çeyrek, dördü son çeyrek ve ikisi önümüzdeki yıl ilk indirimi bekliyor.

Ağbal'ın geçen hafta yatırımcı toplantılarında ve önceki hafta Reuters söyleşisindeki erken bir faiz indirimi yapılmayacağı söylemleri TL'de değer kazançlarını kuvvetlendirmiş, CDS'te belirgin düşüşler de görülmüştü. Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan beş yıl vadeli CDS'ler 300 baz puanın altına gerilemiş durumda. CDS, bugün 289/294 seviyesinde.

AB VE ABD İLE İLİŞKİLER TAKİP EDİLİYOR

Piyasalarda takip edilemeye devam eden bir diğer konu ise AB ve ABD ile ilişkiler olmaya devam ediyor. Jeopolitik endişelerde takip edilen konulara geçen hafta itibarıyla Rusya-AB ilişkileri de eklendi. Bankacılar jeopolitik endişeleri TL üzerinde büyük bir risk unsuru olarak görüyorlar. TL, dolar ve euro karşısında ekonomi yönetimindeki kasım ayı başındaki değişiklik sonrası yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Ancak bu değer kazancı Kasım 2020 öncesi dört yılda yaşanan yüzde 60'ın üzerindeki değer kaybının ardından geldi.

Ocak ayının son şubat ayının ilk haftasında ise TL'de dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 5 ile benzer para birimleri ortalamasından açık ara pozitif oldu. Bu pozitif seyrin ardından ise geçen hafta genel olarak yatay ya da sınırlı iyimser bir seyir gözleniyor. Kasımdan beri yabancı girişleri 5 milyar doları portföy yatırımları olmak üzere büyük bölümü swap piyasasından yaklaşık 20 milyar dolar giriş gözleniyor.

çin ABD dolar tatil piyasa varlık işlem