Döviz borcunda sinyal veren tablo

Gelişmekte olan ülkelerde döviz borcunun milli gelire oranı en fazla artan ülke Türkiye oldu. Türkiye'de bu oran 2016'nın ilk çeyreğinden bu yana yüzde 7'ye yakın artış kaydetti.

Döviz borcunda sinyal veren tablo

EKONOMİ - Uluslararası piyasalardan rahatlıkla borçlanan Türkiye'de döviz borcunun milli gelire oranı artış hızıyla alarm veriyor. Uluslararası Finans Enstitüsü'nün rakamlarına göre 2016'nın ilk çeyreğinden bu yana döviz borcunun milli gelire oranında en fazla artış yaşayan ülke Türkiye oldu. Türkiye'de bu oran belirtilen dönemde yüzde 7'ye yakın artış kaydetti.

Türkiye'yi, son dönemde Orta Doğu'da ciddi bir nüfuz mücadelesi veren Suudi Arabistan takip etti. Ülkenin döviz borcunun milli gelire oranı geçen yılın ilk çeyreğinden bu yana yüzde 5'e yakın büyüme gösterdi. Brezilya ve Rusya ise bu rasyoda iyi performans göstererek, döviz cinsinden borçlarını milli gelirlerine oranla daralttı. İki ülkenin de döviz borcunun milli gelire oranı 2016'nın ilk çeyreğinden bu yana yüzde 6 düşüş kaydetti.

Enstitünün raporuna göre gelişmekte olan ülke ekonomilerinin borçlanmalarının artmasıyla küresel borç seviyesi de rekor kırdı. 2017'nin başlarında küresel borç 217 trilyon dolara çıkarak küresel gelire oranı yüzde 327 oldu.

HAZİNE BORÇLANMA HEDEFLERİNİ AŞTI

Türkiye'de son dönemdeki gelişmeler de yurt dışı borçlanmanın hedefleri aştığına işaret ediyor. Hazine, haziran ayında son gerçekleştirdiği eurobond ihracı ile uluslararası piyasalardan 1 milyar euro borçlanmıştı. Böylelikle yılbaşından bu yana uluslararası piyasalardan sağlanan finansman 7,4 milyar dolara çıkarak, 2017 için belirlenen 6 milyar dolarlık hedefi geride bıraktı.

Türkiye artış milli gelir borçlanma döviz borcu