Döviz, Merkez Bankası ve BDDK kararlarıyla geriledi: Dolar 7,52, euro 8,78 seviyesinde

Dün Merkez Bankası'ndan gelen faiz artırım kararı ve ardından bugün BDDK'nın swap işlem limitlerini esnetmesi dolar ve euronun aşağı yönlü hareketini güçlendirdi.

Döviz, Merkez Bankası ve BDDK kararlarıyla geriledi: Dolar 7,52, euro 8,78 seviyesinde

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) süpriz faiz artımı TL cinsi yatırım araçlarına dün ciddi bir iyimserlik getirirken bankacılar karar ardından bugün ortalama fonlama maliyetinin oluşacağı yer için bankanın likidite adımlarını izleyecek.

TCMB, dün dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 10,25'e yükseltti. Faiz koridorunun üst bandı yüzde 11,75'e, geç likidite penceresi faiz oranı yüzde 13,25'e yükseltilmiş oldu. TCMB'nin kararı piyasalarda sürpriz etkisi yarattı.

Reuters'ın anketine katılan 17 kurumdan 14'ü politika faizinin sabit kalacağını tahmin ediyor, üçü ise 100 ila 150 baz puan artırım bekliyordu. Analistler, Merkez Bankası'nın "faiz artışına gitme kabiliyetini" gösteren kararı genel olarak pozitif yönde atılan bir adım olarak yorumladı.

Siyasetin politika faizi artışlarına sıcak bakmaması ve geçmişte faiz nedeniyle TCMB'de başkan değişikliği yaşanmış olması nedeniyle, bankanın daha fazla sıkılaştırma için politika faizini kullanması beklenmiyordu.

Bir bankanın Hazine yetkilisi, "Herkesin yapılması gerekir diyip kimsenin yapılmasını beklemediği faiz artışı yapıldı. Bu piyasalar için geri dönüşte önemli bir sinyal, önemli bir adımdı. TCMB gerektiğinde faiz artışı yapılamaz söylemlerini, ki piyasada ana beklenti bu yöndeydi, siyasilerden aksi bir açıklama gelmezse kırmış oldu. Adımın büyüklüğünden ziyade gerektiğinde faiz artışı yapılabileceği algısı piyasalarda bankacılık endeksinde yüzde 5 artış, 10 yıllık tahvil getirisinde 60-80 baz puan düşüş getirdi. Teknik olarak izlenecek konu fonlama maliyeti olacaktır. Bankanın yeni alanı yüzde 10-yüzde 13,25 seviyesi diyebiliriz. Dünkü ortalama faiz yüzde 10,69. Fonlama kompozisyonunda yüzde 10,25 politika faizinin yeniden pay almasını bekliyoruz. Ortalama fonlamanın ise yüzde 11,75 seviyesindeki gecelik faiz ile mevcut yüzde 10,6 seviyesi arasında, TL'deki seyre göre şekillenmesini bekliyoruz. Sonrasında TL'de Coronavirus veya başka bir nedenden yeni bir satış baskısı anında ise ulaşılabilecek en üst faiz yüzde 13,25. Bu ilk etapta bankaya yeterli esnekliği tanıyacaktır" açıklaması yaptı.

Yurt içinde Merkez Bankası'ndan gelen 200 baz puanlık sürpriz faiz artışı ve BDDK'nin swap limitlerini artıran yeni kararının yansımaları izleniyor.

Dolar/TL, PPK öncesi test ettiği 7,7170 seviyesindeki zirvesinden dün en düşük 7,56'ya kadar geriledi. Kur daha sonra günü 7,65'e yakın tamamladı. Dolar/TL, bu sabah güne 7,62 seviyesinden başladı. Euro/TL ise 8,89 seviyesindeydi. BDDK'nın swap limitlerini artıran hamlesi sonrasında dolar 7,51, euro ise 8,78 seviyesine kadar geriledi.

TCMB'nin yüzde 12 civarında seyreden ve önümüzdeki 6-9 ay benzer seviyelerde kalması beklenen enflasyonda yaşanan bozulmaya rağmen politika faizinde bir artışı bu ay da tercih etmeyeceğine ilişkin endişeler TL'de satış baskısı yaratıyordu. TCMB'nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da yüzde 7,34'e kadar gerilemişti. TCMB likidite sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini yüzde 10,69'a kadar çıkardı.

Yapılan sıkılaştırmalara rağmen enflasyonun altında kalan para politikası sıkılığının, başta lokaller olmak üzere dövize yeni bir yönelim getirip getirmeyeceği izleniyordu. Lokallerin altın dahil döviz mevduatları ise 218,1 milyar dolar ile zirveye yakın seyrediyor.

Bankacılar TCMB'nin fonlama maliyetine yansıtacağı sıkılaştırmaları takip edecekler. Yeni ortalama fonlama maliyeti netleştiğinde ise krediler ve mevduat faizlerinin geldiği yer izlenecek.

Lokallerin temmuz sonundakli gibi dövize yoğun yönelimi dünkü kararın ardından beklenmezken ne kadar TL'ye dönecekleri ise mevduat faizlerinin seyrine bağlı olacak. Mevduat faizleri, temmuz sonunda atılan adımlarla tek haneden yüksek montanlı işlemlerde yüzde 13 civarına kadar yükselmişti.

Ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemi, TL'deki değer kayıplarına bir ölçüde tolere edebileceğine işaret ediyor, ancak TL'de değer kayıplarına ne kadar tolere edileceği ve bu sürecin TCMB rezervlerine etkisi ise piyasada endişe yaratan konuların başında yer alıyor. Piyasalarda TCMB'nin mevcut sıkılaştırma adımlarını destekleyecek şekilde aktif rasyosunun gevşetilmesi, mevduat stopaj oranlarının aşağı yönlü güncellenmesi ve enerji keşfinin yukarı yönlü revize edilebileceğine yönelik beklentiler de TL cinsi yatırım araçlarını son dönemde destekleyen ya da destekleyebilecek beklentiler olarak öne çıkıyor.

Piyasalarda Yunanistan ve Avrupa Birliği ile Akdeniz'deki gerilimi azaltacak diplomasi trafiği de yakından izleniyor.

Küresel piyasalarda ise dolar son iki ayın zirvesinden geriledi. ABD ekonomisi için yeni bir mali yardım paketi hazırlanması ihtimalinin güçlenmesi yatırımcıların ekonomik toparlanmaya ilişkin endişelerini yatıştırdı.

Gerilemeye rağmen dolar neredeyse son altı ayın en büyük haftalık artışını kaydetmeye hazırlanıyor. Dolar endeksi, dün son iki ayın zirvesi olan 94,601 seviyesinden gerileyerek bugün Asya piyasalarında 94,351'e indi. Ancak haftalık bazda bakıldığında yüzde 1,4 artıda seyretti.

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise yukarı seyrini TCMB kararı sonrası gerilese de, halen 550 puanın üzerinde bulunuyor. Geçen haftalarda 500 baz puana yaklaşan CDS bu hafta başında 550'yi aştı. CDS bugün saat 0855'te 559/569 seviyesinde.

dolar euro Merkez Bankası faiz döviz BDDK swap