Düğün ayları başladı: Ortalama gelinlik fiyatı 20-30 bin lira arasında

Düğün ayları başladı: Ortalama gelinlik fiyatı 20-30 bin lira arasında
Artan hayat pahalılığı ve ekonomik kriz, düğün mevsiminin başladığı bu günlerde gelinlik satışlarını da etkiledi. Gelinlik fiyatlarının ortalama 20-30 bin lira arasında olduğunu belirten gelinlik satıcıları, satışlarının bu yıl yarıya düştüğünü söyledi.

Artı Gerçek - Hayat pahalılığı nedeniyle evlenecek çiftler düğün yapmak bir yana gelinlik almakta dahi zorlanıyor.

Gelinlik satıcıları, satışlarının geçen yıla göre yüzde 50-60 oranında azaldığını, satış yapmakta zorlandıklarını anlattı. Satıcılar, satışların düşük olması nedeniyle küçük mağazaların kapanmak zorunda kaldığına da dikkat çekti.

'SEKTÖR HER YIL DAHA KÖTÜYE GİDİYOR'

Gelinlik satıcısı Gülgün Bilir, sektörün her geçen yıl daha da kötüye gittiğini belirterek, durumu şöyle özetledi:

“28 yıldır bu işi yapıyorum. Her gelen sene geçen seneyi aratıyor. Normal sezonu yaşamıyoruz zaten. Eksisi gibi satışlarımız yok. Satışlarımız bir yıl içinde yüzde 60-70 düştü. Ciddi bir rakam. Hiç sezon gibi değil. Şu anda sakin geçiyor. Bayram sonrasını bekliyoruz. Gelinliklerimizin fiyatı 18-20 bin liradan başlıyor sınırı yok ama ortalama 20 bin ila 30 bin lira arası.”

'İKİ SENEDİR SEKTÖR BERBAT'

Bir başka gelinlik satıcısı İsmail Çakarsın ise "12 yıldan beri gelinlik sektöründeyim. Geçtiğimiz sezonlara göre bu yıl satışlarımız daha düşük. Yüzde 50’ye yakın bir oran. Gelinlikçilerin durumu sıkıntılı. Ortalama bir gelinliğin maliyeti 20-25 bin lira arasında oluyor. Bizim de satışlarımız 35-40 bin lira civarında oluyor. Tabii ki müşterilerin de alma bütçeleri zorlanıyor" dedi.

Gelinlik dükkanlarının artmasının satışların düşmesinde etkili olduğunu belirten 30 yıllık gelinlikçi Öznur Karakay ise şunları söyledi:

“30 yıldır bu işteyim. Son iki senedir sektör berbat. Diyelim ki 20 sene öncesi... Bir müşteri geldiğinde bu kadar gelinlikçi bu kadar çeşit olayımız yoktu. Ama şimdi müşteri geliyor ve seni onlar yönlendiriyor. Eskiden biz yönlendiriyorduk. Bunun nedeni de fazla çeşit olmasından kaynaklanıyor. Gelinlik fiyatlarımız 12 bin liradan başlıyor. O 12 bin liradan bile indirim yapılıyor. Hayat o kadar zorlaştı ki... Artık eskisi gibi gelinlik satamıyoruz. Ne onlar mutlu olabiliyor ne biz mutlu olabiliyoruz. Satışlarımız yüzde 50 oranında düştü.”

'KÜÇÜK GELİNLİKÇİLER KAPANDI'

Sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle birçok küçük gelinlikçinin kapandığını belirten Karakay, şöyle konuştu:

“Gelinlikçiler bu koşullarda hayatta kalamayacaklar. Küçük olanlar kapatıyorlar zaten. Bizim gibi firmalar da daha da küçülecekler. Yanlış anlaşılmasın ama bütün esnaflara sesleniyorum. Bence kapansın. Eskiye dönelim. Bu kadar çeşit ve mağaza olmasın artık. Eski günlerimizi eski satışlarımızı arıyoruz.” (ANKA)

Öne Çıkanlar