Dünya Bankası ile Türkiye'den 1 milyar dolarlık yenilenebilir enerji anlaşması

Dünya Bankası ile Türkiye'den 1 milyar dolarlık yenilenebilir enerji anlaşması
Dünya Bankası ile Türkiye, yenilenebilir enerji kullanımını arttırmayı destekleyeceği söylenen 1 milyar dolarlık program için anlaşma imzaladı. Dünya Bankası'nın programa tahsis ettiği fonları kullanacak TKYB ile TSKB'ye para akışı başladı.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi programına Uluslararası Para Fonu (IMF) ile birlikte destek açıklayan Dünya Bankası'ndan, Türkiye’ye toplam 35 milyar dolar finansman sağlamasını içeren Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF) kapsamında bir programı açıklamasının ardından yeni adımlar geldi. Dünya Bankası ve Türkiye, yenilenebilir enerji kullanımı arttırma çabalarını destekleyici 1 milyar dolarlık bir program için anlaştı.

DAĞITIK GÜNEŞ ENERJİSİ PİYASASI VE BATARYA DEPOLAMA İÇİN

Dağıtık Enerji için Piyasa Dönüşümünün Hızlandırılması başlıklı 1 milyar dolarlık programının, Ulusal Enerji Planını desteklemek için Türkiye’de dağıtık güneş enerjisi piyasasının kurularak genişletilmesine ve bir batarya depolama programının pilot uygulamasının gerçekleştirilmesine yardım etmesi hedefleniyor.

Ankara, 2022 itibariyle 9.5 GW olan güneş enerjisi kurulu gücünü 2035 yılına kadar önemli ölçüde arttırarak 52.9 GW’ye çıkarmayı, batarya depolama kapasitesini de 7.5 GW'ye yükseltmeyi öngörüyor.

"Türkiye’de ilk kez uygulanan sonuca bağlı finansman programı kapsamında, Dünya Bankası fonları önceden kararlaştırılan sonuçlara ulaşıldıkça ve bağımsız bir şekilde doğrulandıkça kullandırılacak" denilen Dünya Bankası açıklamasına göre program, Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektör kalkınma bankaları tarafından uygulanacak.

ÖZEL SEKTÖRE DOĞRUDAN FİNANSMAN SAĞLANACAK

Buna göre kamuya ait Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ve özel sektöre ait Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), paralel bir şekilde çalışarak Türkiye’nin dağıtık enerji piyasasını iki aşamalı geliştirecek. İlk aşamada ticari ve sınai müşteriler için çatı üzeri ve zemine monte edilen güneş enerjisi sistemlerini geliştiren özel sektör yatırımcılarına doğrudan finansman sağlayacaklar. İkinci aşamada güneş enerjisi yatırımcılarına benzer krediler sağlamaları için yerel ticari bankaları veya kiralama şirketlerini destekleyecekler.

TKYB, IBRD’DEN 300 MİLYON EURO KREDİ ALDI

Aynı zamanda Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (IBRD) 300 milyon euro (10 milyar 485 milyon lira) kredi aldığını açıkladı. TKYB, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) şu bildirimi yaptı: "Bankamız dağıtık güneş enerjisi ve batarya enerji depolama sistemleri projelerinin finansmanı için IBRD’den 300 milyon euro ve Temiz Teknoloji Fonu’ndan (CTF) 15 milyon dolar kredi, Dünya Bankası ve Enerji Sektör Yönetimi Yardım Programı’ndan (ESMAP) 1.5 milyon dolar hibe sağlamıştır."

'TÜRKİYE EN İDDİALI PROGRAMLARDAN BİRİNE İMZA ATTI'

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, "Türkiye son zamanlarda enerji dönüşümü ile ilgili olarak gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında görülen en iddialı programlardan birine imza attı" değerlendirmesini yaptı.

'PİYASA DAHA AZ KAMU DESTEĞİYLE İŞLEYEBİLECEK'

Dünya Bankası'nın programdan sorumlu Baş Enerji Uzmanı Manuel Berlengiero, şu öngörüde bulundu:

"Proje artan elektrik talebini karşılamanın yanında, dağıtık güneş enerjisi ve depolama çözümleri için özel yatırımları çekebilecek ve sonuçta daha az kamu desteği veya imtiyazlı destekle işleyebilecek olgunlaşmış bir piyasaya geçiş için gerekli temelleri oluşturarak piyasa gelişiminin bir sonraki aşamasını hızlandıracak."

YENİLENEBİLİR ENERJİ TESİSİ İÇİN İMAR İZNİ ZORUNLULUĞU KALKTI

Öncesinde haftasonunda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la yenilenebilir enerji düzenlemesi de yapıldı. Buna göre yenilenebilir enerji üretimi gerekçesiyle doğal alanlar şirketlere verilecek. Şirketler baraj gölleri, suni göller ve doğal göllerde artık tesis kurmak için imar izni almak zorunda kalmayacak, lisanssız üretim yapabilecek. (AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar