Dünyanın iki önemli merkez bankasından 'yüksek enflasyon' açıklaması

Dünyanın iki önemli merkez bankasından 'yüksek enflasyon' açıklaması
Fed Başkanı Powell, 'Enflasyon tahmin ettiğimizden daha uzun süre yüksek kalabilir' derken, ECB Başkanı Lagarde, 'Geçici arz şoklarına aşırı tepki vermemek önemli' dedi.

Dünyanın en büyük merkez bankalarının başkanları, küresel ekonomik büyümeyi tehdit eden arz sorunlarının daha da kötüleşebileceğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) düzenlediği Merkez Bankaları Forumu'nda konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, darboğazlar ve tedarik zincirinde yaşanan sorunların düzelmediğine işaret ederek, "Enflasyon tahmin ettiğimizden daha uzun süre yüksek kalabilir" dedi.

Yetkililer, fiyatlarda şu anda yaşanan artışın büyük ihtimalle geçici olmaya devam edeceğini ancak arz sıkıntısı nedeniyle enflasyonun daha uzun süre yüksek kalabileceğini söyledi.

Pandemi süresince küresel ekonomide yaşanan bozulmalar dünyanın dört bir yanına uzanan tedarik zincirlerinde aksaklıklara yol açtı ve araba parçalarından, mikroçiplere ve lojistik gemilerine kadar çok sayıda ürün ve hizmette dar boğazlar yaşanmaya başladı.

Powell, "Darboğazlar ve tedarik zincirinde yaşanan sorunların düzelmediği gibi marjlarda daha da biraz daha kötüye gittiğini görmek can sıkıcı" dedi. Powel, "Bu durumun önümüzdeki sene de süreceğini tahmin ediyoruz ve bundan dolayı enflasyon tahmin ettiğimizden daha uzun süre yüksek kalabilir" değerlendirmesi yaptı.

ECB Başkanı Christine Lagarde da, aynı sorundan endişe ettiğini dile getirirken, başlarda ekonomistlerin birkaç hafta süreceğini söylediği bu darboğazların ne zaman sona ereceğinin belirsiz olduğunu söyledi. Lagarde, "Birkaç aydır yaşadığımız arzda yaşanan darboğazlar ve tedarik zincirinde yaşanan sorunlar devam ediyor gibi gözüküyor ve bazı sektörlerde sorun büyüyor" dedi. 

Lagarde, "enflasyondaki yükselişin genele yayıldığına dair bir işaret yok. Geçici arz şoklarına aşırı tepki vermemek önemli" ifadelerini kullandı.

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları ECB’nin yüzde 2 hedefinin üzerinde, yüzde 3 civarında seyrediyor. Enflasyonun daha da hızlanması, gelecek yıl ise yavaşlaması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar