Ekonomi yönetiminden gazetecilere 'bilgi' notu... Emekliye ek zam zora girdi

Ekonomi yönetiminden gazetecilere 'bilgi' notu... Emekliye ek zam zora girdi
Emekli maaşlarına ek zam talebi gündemdeki yerini korurken, ekonomi yönetiminden gazetecilere gönderilen 'bilgi' notu hayal kırıklığına yol açtı. Ekonomi yönetimi özetle, 'emekliye bütçede para yok' dedi.

Artı Gerçek - Türkiye'de 6 milyon emekli, en düşük maaş olan 7 bin 500 lira alıyor. En düşük maaş grubunu oluşturan emekliler için seçim öncesi vaadi olan 8 bin lira seyyanen zam da yerine getirilmedi.

6 aylık enflasyon farkına göre ise ocak ayında emekli maaşlarına yüzde 37,57 zam yapılacak. Ancak, bu orandaki zammın emeklileri daha ağır sefalet koşullarına sürekleyeceği eleştirileri yapılırken, emekli maaşı zammının yüzde 50'ye çıkartılacağı yönünde bir kanaat de oluştu. Hükümete yakın kimi köşe yazarları da bu yönde yazılar yazarken, dün ekonomi yönetiminden gazetecilere gönderilen 'bilgi' notu, ek zammın zora girdiğini ortaya koydu.

NOTTA NELER VAR?

Bu notta; EYT kapsamında emekli olan yaklaşık 2 milyon kişinin bütçeye maliyetinin 213 milyar lira olduğu' vurgulandı. Bir defaya mahsus olarak verilen 5 bin lira ikramiye için Hazine'nin borçlanmaya gittiği belirtildi. Deprem bölgesi harcamalarına işaret edildi. Ek zamma ilişkin bütçede para olmadığı, emeklilere bu farkın ödenmesi için başka kalemlerden kesinti yapılmak zorunda kalınacağı ifade edildi. Ek zammın, 2024 yılı için yüzde 36 enflasyon hedefini zora sokacağı, yatırımları engelleyeceği öne sürüldü. "Emeklilerimize bütçe imkânlarımız ölçüsünde ne kadar verebiliriz, ona bakıyoruz. Hesabımızı iyi yapmamız lazım çünkü yatırıma da ihtiyacımız var" denildi.

TEK UMUT YEREL SEÇİM

Ekonomi yönetiminin gönülsüzlüğüne rağmen hükümetin yerel seçim endişesi dolayısıyla ek zamda karar kılması halinde, yasal düzenleme kabinede görüşüldükten sonra Meclis gündemine gelecek ve herhangi bir yasanın içine konulacak. Düzenlemenin Meclis'ten geçmesi ise ay sonunu bulacağı için bu aya yetişmesi mümkün olmayacak. Bu durum da ek zammın da yüzde 5 dolayında kalabileceği de konuşulan ihtimaller arasında.

SADECE 7 BİN 500 LİRA ALANLARA KISMİ EK ARTIŞ GÜNDEMDE

Öte yandan TGRT Haber'den Cem Küçük, dün akşamki Medya Kritik programında yaptığı açıklamada, emekli maaşı zammının yüzde 37,57'de kalacak gibi göründüğünü söyledi. Küçük sadece, kök maaşı düşük olan ve aylıkları 7 bin 500 liraya tamamlanan emeklilere yönelik ocak zammından yararlanabilmeleri için düzenleme yapılması ihtimalinin olduğunu anlattı.

HÜKÜMETİN SEYYANEN ZAM RAHATSIZLIĞI

Eski SGK Başmüfettişi İsa Karakaş da, sosyal medya hesabından kulis bilgisi olarak aktardığı paylaşımda, en düşük emekli maaşına ek artışın gündemde olduğuna işaret etti. Karakaş, bu yöntemle en düşük emekli maaşının 10 bin TL ve üzerine çıkartılması halinde de hükümetin yapılacak artış için 'seyyanen' kelimesinin kullanılmamasını istediğini belirterek, "Yoksa memura verilen seyyanen zammı çağrıştırır. Dolayısıyla söz verilen seyyanen zam gündemde kalır, emeklilerin beklentileri artar" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar