Elektrik faturaları yedi kat artabilir: 'Tüketiciler sanayiden daha pahalı elektrik kullanacak'
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 16 Kasım'da yayınladığı yönetmelikte, elektrik tarifelerinde değişiklik yaptı. Değişikliğe göre tüketim üst limiti, konutlarda yıllık 100 milyon kilowatt saatten 5 bin kilowatt saate, tarımsal faaliyetler hariç diğer abone gruplarında ise yıllık 15 bin kilowatt saate düşürüldü. Değişiklik 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.
Artı Gerçek'e konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Alkan Alkaya, değişikliğin tüketicilere yüksek faturalar olarak döneceği uyarısında bulundu.
'ÜST LİMİT 20 BİN KAT AŞAĞI ÇEKİLİYOR'
Değişikliğin şubat ayı faturalarına yansıyacağını dile getiren Prof. Dr. Alkan Alkaya, "Mesken ve ticarethane abonelerinin yıllık 100 milyon kilowatt saat olan üst limite ulaşması mümkün değildi. Ama son yönetmelik üst limiti 20 bin kat aşağı çektiği için şu an ticarethane ve mesken abonelerinin üst limiti aşma riski var. Türkiye’de meskenlerin aylık ortalama 230 kilowatt saat değerinde elektrik tükettiğini düşünürsek yıl boyunca her ay 417 kilowatt saat elektrik tüketen bir mesken yıllık 5 bin kilowatt saate ulaşmış olur ve üst limiti aştığı için faturası yedi kata kadar artabilir. Kaldı ki son yönetmeliğe göre üst limit yıllık bazda değerlendiriliyor. Yani 12 ay boyunca tüketilen miktar 5 bin kilowatt saate ulaştığında yeni tarifeden faturalandırılacak” dedi.
'KONUTLAR VE TİCARETHANELER SANAYİ TESİSİ GİBİ PİYASA MALİYETLERİYLE KARŞILAŞACAK'
Ekim 2024'te Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyetin toplamının 2.7 TL/kilowatt saat civarında iken ulusal tarife düşük tüketimli mesken abonelerinin 0. 494 TL/kilowatt saat fiyat ile elektrik kullandığına dikkat çeken Alkaya, "Yıllık 5 bin kilowatt saat tüketim miktarı özellikle Mersin gibi yaz aylarında klima kullanımının kaçınılmaz olduğu bir kentte çok büyük bir tüketim değildir. 2024 yılı toplamında 5 bin kilowatt saat toplam tüketime ulaşan konutlar 2025 yılında tüketim miktarlarını düşürseler bile bu tarifeye tabi olacaklar. Bu da konutların ve ticarethanelerin serbest elektrik piyasasında oluşan piyasa maliyetleri ile bir sanayi tesisi gibi karşı karşıya kalmasına neden olacak" diye konuştu.
'TÜKETİCİLER SANAYİDEN DAHA PAHALI ELEKTRİK KULLANACAK'
Elektrik piyasasında fiyatların saatlik olarak belirlendiğine dikkat çeken Alkaya, "Konutların ve esnafın saatlik tüketimlerini takip edip aylık elektrik maliyeti hesaplaması neredeyse imkânsız hale gelecek. Ayrıca uygulamadan dönülmediği takdirde tüketicilerin bilgi sahibi olmadığı bir dönem yaşanacak. Toplumun dağıtım şirketleri ve tedarik şirketlerinin sözleşmelerini incelemesi ve enerji mevzuatını bilmesi beklenemez. Son kaynak tedarik tarifesi ile elektrik tedariği sağlayan sanayi kuruluşları, OSB’ler gibi büyük tüketiciler süreci uzman personelleri ile yürütmekte. Bu şirketler yaptıkları ikili anlaşmalar ile tarifede üst limit olarak formüle edilen 1.0938 oranının altında anlaşmalar yapmakta. Uygulama yürürlüğe girdiği dönemde belirlenen tüketim limitini aşan tüketiciler otomatik olarak bu tarifeye geçecek ve serbest tüketici süreçlerini öğrenip ikili anlaşma yapana kadar sanayiden daha pahalıya elektrik kullanacak" dedi.
'HALK YOKSULLAŞACAK, ELEKTRİK ŞİRKETLERİ ZENGİNLEŞECEK'
Elektrik üretim ve dağıtımının kamusal bir hizmet olması gerektiğini dile getiren Alkaya, "Uygulama halkı daha da yoksullaştırıp elektrik şirketlerini zenginleştirmenin uygulaması olacak. Kamu, elektrik üretim ve dağıtım süreçlerinin özelleştirilmesi ile enerji sektöründe sadece düzenleyici konuma indirgendi. Bunun sonucunda oluşan maliyet ise halkın sırtına yüklendi. Elektrik üretim, iletim ve dağıtım süreçleri toplumsal fayda ve kamusal bir anlayış ile ele alınmadığı sürece enerji şirketlerinin kâr hırsına kurban edilmeye mahkûm olacaktır” diye konuştu.
Elektrik faturalarında yeni döneme geçiliyor! 40 milyon aboneyi etkileyecek
Elektrik faturasında yeni dönem: 1,2 milyon kişi iki katı fatura ödeyecek