Emeklilerden 5 bin TL'lik ödemeye tepki: 'Açlığa terk edildik'
ADANA - İsmet İnönü Parkı'nda bir araya gelen Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Bölge Temsilciliği üyeleri, '5 bin TL insafsızlıktır, yılda dört ikramiye verilsin', 'Yoksulluk kaderimiz değildir', 'Zamlar durdurulsun', 'Aylık bağlama oranı yükseltilsin', '10 Aralık'ta Ankara'da mitingde buluşalım' yazılılı pankartlar taşıdı.
Emekliler adına konuşan Gönül Yolcu, kaynakların cemaat, tarikat ve yandaşlara peşkeş çekildiğini, dışa bağımlılık ve savaş politikalarının yarattığı ekonomik ve siyasi krizin faturasının ise işçilere, emekçilere ve emeklilere ödetildiğini vurguladı.
'5 BİN TL İLE BİZİMLE ALAY ETTİLER'
Açlık sınırının 15 bin TL, yoksulluk sınırının 45 bin TL olduğuna dikkat çeken Yolcu, 7 bin 500 TL'den başlayan emekli aylığıyla geçinmenin imkânsız olduğunu dile getirdi.
Yolcu, "Dul, yetim ve malulen emeklilerin ise 7 bin 500 TL'nin altında aylık aldığını biliyoruz. Emekliler yoksuldur bile diyemiyoruz artık. Hayat pahalılığı çekilmez oldu. Emekliler açlığa terk edildi. Bu pahalılıkla yaşanmaz.
Bu aylıklarla geçim olmaz. Bırakalım dengeli beslenmeyi, ekmek almaya dahi bütçemizin yetmediği ortadayken, sermaye sahiplerinin servetini büyütmesi vahşet bir durum. Ne istediğimiz bilindiği halde, sadece bir kereye mahsus 5 bin TL ile çocuk kandırır gibi alay ettiler bizimle. Bu insafsız uygulamayı asla kabul etmiyor ve affetmiyoruz. Emeklilik hukukumuzdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz" dedi.
'YILDA DÖRT KEZ ASGARİ ÜCRET TUTARINDA EK ÖDEME YAPILSIN'
Yolcu, emeklilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:
"Emekli aylıkları insanca yaşanacak düzeye çekilsin. Yapılacak artışlar prim gün hesabı ile eğitim temelinde yapılsın ve memurlara yapılan artış emeklilere de verilsin. Bir kerelik sadaka değil, emekliye yılda dört defa olmak üzere, asgari ücret kadar ek ödeme yapılsın. Sağlıkta katkı payları kaldırılsın. Şehir içi toplu taşımada emeklilere, dul ve yetimlere ücretsiz ulaşım hakkımıza dokunulmasın. 2024 bütçesi emeklilerin talepleri dikkate alınarak yapılsın. Taban aylık uygulaması, seyyanen zam, refah payı gibi esnek, kuralsız, ayarsız uygulamalardan vazgeçilsin.
Seyyanen zamlar geçmişin kayıplarının telafisi için yapılsın, esas aylık olarak hesaba katılsın ve aylık bağlama oranları arttırılsın. Milli gelirden, bütçeden pay verilerek emekli aylıkları güncellensin, alım gücü yükseltilsin. Promosyon ödemelerinin aylık güncellenmesi için düzenleme yapılsın. Kısıtlayıcı ve tercihli uygulamalara son verilerek, kadınların, dul ve yetimlerin emeklilik hak sahipliği teslim edilsin ve aylık bağlama oranları yükseltilsin. EYT'lilerin bütün hakları teslim edilip, tüm emeklilik işlemlerinde norm ve standart sağlansın, eşitsizlikler giderilsin.
'EMEKLİLERE TOPLU SÖZLEŞME HAKKI TANINSIN'
Emeklilere yaşlılıkta ekonomik güvence, ücretsiz erişilebilir sağlık hakkı, sosyal haklar sağlayan devlet güvencesindeki kamu emekliliği sistemine geri dönülmesini isteyen Yolcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Toplumsal huzur, ahlâk ve sağlık için şirketlerin değil, toplumun yararı gözetilerek, sosyal güvenlik yasası yeniden düzenlensin. Ulusal ve uluslararası yasalarda hak olarak tanınan ama iç hukukta yasal düzenlemesi eksik yapılan emeklilerin toplu sözleşme hakkı, SGK'dan emekli aylığı alan herkesi kapsayacak şekilde yeniden düzenlensin. Emeklilerin sorunlarını konuşmak, çözüm üretmek için işvereni konumundaki SGK ile toplu sözleşme masasına oturma hakkı, bütün emeklilere tanınsın. Ayrıca, anayasanın 51. ve 53. maddelerinde gerekli değişikler yapılarak herkesin sendika kurabileceğine hükmedilsin."
10 ARALIK'TAKİ MİTİNGE ÇAĞRI
Yolcu, emeklileri ve halkı Emekliler Dayanışma Sendikası, Tüm Emeklilerin Sendikası ve Emekliler Sendikası tarafından 10 Aralık'ta Ankara Anıt Park'ta saat 13.00'te düzenlenecek mitinge davet ederek sözlerini tamamladı.
Üç gün önce emekli maaşını çekmek için çıktı: Fındık bahçesinde ölü bulundu
CHP'den AYM'ye 'emekli ikramiyesi' başvurusu: Tüm emekliler bu ikramiyeye kavuşsun
Çalışmayan emekliye 5 bin lira ikramiye ödemesi yarın başlıyor