Enflasyon düşerken gıda fiyatları yükseliyor

Enflasyon düşerken gıda fiyatları yükseliyor
Gıda fiyatları enflasyonun üzerinde arttı. Bunun temel nedenleri, artan yüksek girdi fiyatları, iklim değişikliği ve buna bağlı olarak tarımsal üretimin azalması...

Türkiye İstatistik Kurumu, tüketici ve üretici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre, aralıkta tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.40 düştü.Yıllık enflasyon yüzde 20.30 oldu. Üretici fiyat endeksi ise, aralık ayında yüzde 2.22 düşüş kaydederken, yıllık bazda yüzde 33.64 arttı.

GIDADA 2018'İN ZAM ŞAMPİYONU KURU SOĞAN

YILLIK ENFLASYON AÇIKLANDI: EMEKLİ ZAMLARI BELLİ OLDU

HALKIN ENFLASYONUYLA AÇIKLANAN ARASINDAKİ FARK BÜYÜYOR

Aralıkta enflasyon aylık yüzde 0.40 düşerken bunda belirleyici olan ana harcama gruplarından ulaştırmadaki fiyat düşüşü oldu. Aralıkta petrol fiyatlarının 62 dolardan 50 dolar seviyelerine kadar gerilemesi ve buna bağlı olarak akaryakıt fiyatlarındaki gerileme ulaştırma harcama grubunda aylık yüzde 2.56'lık düşüşü beraberinde getirdi.

Enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan ulaştırmadaki düşüş, aralıkta enflasyonu 0.44 puan geri çekti. Yüzde 0.40'lık düşüşte bu belirleyici oldu.

ENFLASYON GERİLERKEN EN BÜYÜK ARTIŞ GIDA VE İÇKİDE

Aralık ayında enflasyon gerilerken, en yüksek artış gıda ve alkolsüz içkiler grubunda gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.08 artış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, hem aylık hem de yıllık bazda gıda fiyatlarındaki artış enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Yıllık gıda enflasyonu yüzde 25.11 oldu. Gıda fiyatlarındaki artışın temel nedenlerinden birisi artan yüksek girdi fiyatları, iklim değişikliği ve buna bağlı olarak tarımsal üretimin azalması.

ÜRETİM AZALDI, TARIM ÜRÜNLERİ ZAMLANDI

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun geçen hafta açıkladığı "2018 Bitkisel Üretim" verileri üretimin azaldığını gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2018 bitkisel üretim verilerine göre 2018 yılında önceki yıla göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 5.8, sebzelerde yüzde 2.6 azalırken, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 0,8 oranında artış gerçekleşti. Üretimdeki düşüşün yanı sıra özellikle yılın ikinci yarısında dövizdeki artışa bağlı olarak ihracatın cazip hale gelmesi gıda fiyatlarının artışında bir başka faktör olarak öne çıktı.

ZAM ŞAMPİYONLARININ İLK ALTISI TARIM ÜRÜNÜ

Aralık ayında fiyatı en çok artan ürünler sıralamasında ilk altısında tarım ürünleri var. İlk sırada yer alan patlıcanda aylık fiyat artışı yüzde 36.82 olurken diğer ürünlerdeki artış sırasıyla şöyle; salatalık yüzde 32.97, kabak yüzde 29.38, sivri biber yüzde 26.67, yeşil soğan yüzde 20.88 ve kuru soğan yüzde 16.40 oranında arttı. Patateste fiyat artışı yüzde 9.36 oldu.

Aralık ayında fiyatı en çok düşen ürünler arasında portakal yüzde 17.64 düşüşle ilk sırada, yüzde 12.80 düşüşle domates ikinci sırada yer aldı. Limon fiyatı da yüzde 5.75 düştü.

YAZ SEBZELERİNDE FİYATLAR ARTTI

Fiyatı artan tarım ürünlerine bakıldığında patlıcan, salatalık, biber, kabak hemen hepsi yaz sebzesi. Dolayısıyla bu dönemde sadece sera üretimi olan bu ürünlerdeki fiyat artışı şaşırtıcı değil.

Fiyatı en çok düşen portakalda ise Akdeniz sineği nedeniyle ihracatta yaşanan sorunların etkili olduğu söylenebilir. Domateste, tarla üretiminin sona ermesi ve sera üretiminin devreye girmediği geçiş döneminden sonra aralıkta sera domatesinin piyasaya arzı yoğun arz fiyat düşüşünde etkili oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar