Eskişehir zamlara karşı ayağa kalktı: 'Krizi yaratan bedelini ödesin'

Eskişehir zamlara karşı ayağa kalktı: 'Krizi yaratan bedelini ödesin'
Eskişehir'de emek ve demokrasi güçleri zamları protesto etti. Eylemde, "AKP elini cebimizden çek", "Hükümet istifa" sloganları atıldı.

Özge Zaim


ESKİŞEHİR - Eskişehirlilerde sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları art arda gelen zamları protesto etti.

Eyleme, DİSK, KESK, Tüm Emekli Sen, Belediye İş, Kristal İş, CHP, İYİ Parti, HDP, EMEP, TİP, Sol Parti, Saadet Partisi, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Memleket Sevdalıları Derneği, CHP Eskişehir milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer katıldı.

'SEFALETE TESLİM OLMAYACAĞIZ'

Hamamyolu'nda bir araya gelen Eskişehirliler, "Sefalete teslim olmayacağız, "AKP elini cebimizden çek", "Hükümet istifa" sloganları attı. Eylemde, "Gelirde adalet, vergide adalet", "Zam zulüm düzeni istemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz", "İşçiden, emekçiden al zengine ver düzenini istemiyoruz", "Zamlar geri çekilsin, patronlardan servet vergisi alınsın" yazılı dövizler taşındı. Eskişehir halkı, alkışlarla zamları ve yoksulluğu protesto etti.

'HAKKIMIZI YEDİRMEYECEĞİZ'

Eylemde konuşan emekli Seval Sürücü, "Ben de bir emekliyim. Bir sorun pazara, markete gittiğimizde ne kadar ürün alabiliyoruz? Her şeyin hesabını yapıyoruz. En acısı da torunuma bir harçlık verememek. Mezun olan öğrencime hediye alamamak. Hepsini biz emekliler, biz kadınlar çekiyoruz. Küllerimizle yeniden doğacağız. Hiçbir şekilde hakkımızı yedirmeyeceğiz. Biz emekliler Eskişehir’den yürüdük mü tüm Türkiye ayağa kalkar. Krizi yaratan bedelini ödesin Bu eylem Türkiye’ye örnek olsun" dedi.

'OKUMAK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORUZ'

Eylemde konuşan üniversite öğrenci Berivan Özkara ise "Biz buraya çeşitli illerden

gelen yaklaşık 110 bin üniversiteliyiz fakat yalnızca 12 binimiz KYK yurtlarında yer bulabiliyor. Kapasite yetersiz olduğu gibi koşulların da kötü olduğunu hepimiz biliyoruz. Çalışma alanı olmayan, öğünlerinin yetersiz olduğu, 35 metrekare alanda 5-6 kişinin yaşamaya çalıştığı yurtlar… KYK’de yer bulamayan arkadaşlarımız ise

bugünlerde 6-7 bin TL'ye varan ev kiralarıyla karşı karşıya. Evlere çıkamayan öğrenciler ise tarikat, cemaat yurtlarına mahkum. Bunun dışında, gıdadan kişisel bakım ihtiyaçlarına gelen fahiş zamlar sonrasında okumak için bir yandan da çalışmak zorundayız. bazılarımız okullarını dondurup tam zamanlı işlerde çalışmak zorunda kalıyor" diye konuştu.

'BUGÜN YAŞADIĞIM DERİN YOKSULLUĞU HİÇBİR ZAMAN YAŞAMADIM'

Devlet memuru Erhan Kamış ise "Bu mücadeleyi birlikte yürüttüğümüz zaman başarılı olabiliriz, haklarımızı geri alabiliriz. Zamları iptal edebilir. Bu birlikteliği büyütmemiz, birleşe birleşe kazanmamız gerekiyor. Ben 25-26 yıllık bir devlet memuruyum. Hiçbir zaman bugün yaşadığım kadar derin yoksulluğu yaşamadım. Bütün kamu emekçileri aynı zorlukları yaşıyor. Toplu sözleşme masalarında kamu emekçilerini sattılar ve bugün içinden çıkılmaz bir hale geldik. Seyyanen bir zam yapıldı ama hiçbir zaman kıdem tazminatına yansımayan bir rakam. O yüzden hiçbir anlamı yok. Hep beraber mücadele etmeliyiz" dedi.

Öne Çıkanlar