Esnaf: 20 yıl vergi ödediğim devlet, 20 ay bana sahip çıkmadı

Ankara esnafı: Birçok kişi iflasın eşiğinde. İcralar çalışıyor, mahkeme emirleri çalışıyor. Birçok vergi ödüyoruz. Bunun karşısında hukuki bir dayanağımız yok. Birçok işletme iflas edecek...

Esnaf: 20 yıl vergi ödediğim devlet, 20 ay bana sahip çıkmadı

Pandemi boyunca kapalı olan ve zor günler geçiren işletme sahiplerinden Ümit Yaşar, yaşananlara tepki göstererek, "20 yıldır devlete vergi ödüyorum ama devlet 20 ay bana sahip çıkmadı" dedi.

Coronavirus salgınına ilişkin hükümetin "normalleşme" kararı aldığı 1 Mart’tan bu yana lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı, kıraathane, çay bahçesi gibi iş yerleri 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet göstermeye devam ediyor. Eğlence mekanları olarak ruhsatları düzenlenen işletmelerle ilgili bir karar ise hala çıkmadı. İşletmeleri kapalı olan eğlence mekanları sahipleri, kapalı olduğu dönem boyunca çok büyük maddi sıkıntılar yaşadıklarını ve hiçbir destek almadan ayakta kalma çabası verdiklerini söyleyerek, "taraflı değil bilinçli normalleşme" talebinde bulundu.

‘İŞLETMELERE AYRIMCILIK YAPILIYOR’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Kızılay’da bulunan Sakarya Caddesi’nde bar işletmeciliği yapan Ümit Yaşar, "normalleşme" sürecinde işletmelerin yokmuş gibi davranıldığını ifade ederek, faaliyet gösteren herhangi bir kafeden tek farklarının "ruhsat" olduğunu söyledi. İnsanların sosyalleştiği mekanların "taraflı ve bilinçsiz" bir şekilde açılmasına karar verildiğini sözlerine ekleyen Yaşar, "Sosyalleşme konusunda da bir ayrımcılıkla karşı karşıyayız. Bunun için de sesimizi duyurma çabası içindeyiz. Bar işletmelerinde iktidar ayrımcılık yapıyor. Bu normalleşme bilinçli bir normalleşme değil" dedi.

20 YILDIR VERGİ ÖDÜYORUM, 20 AY BANA SAHİP ÇIKMADILAR’

Sorunlarıyla baş başa bırakıldıklarını belirten Yaşar, "20 yıldır devlette vergi ödüyorum, devlet bana 20 ay sahip çıkmadı. Pandemi yaşam alanımıza müdahalenin bir bahanesi oldu. Artık art niyetli bir şekilde iş yerlerimizin açılmasına izin verilmediğini düşünüyorum. 1 yılın 7 ayı iş yerlerimiz kapalı. Kapalı olan iş yerlerimizin borçlarını kapatmaya çalışıyoruz. İş yeri ruhsatımızda ‘bar’ yazdığı için açılmıyoruz. Bu ayrımcılık değil de nedir? Yaptığımız hizmet biçimi aynı. Alkollü bir lokantanın bir bardan farkı nedir? Ama onlar açık biz kapalıyız. Bize de bir saat versinler, biz de iş yerlerimizi açalım" diye konuştu.

30 BİN TL KİRAYA BİN TL YARDIM

Yaşar, binlerce çalışanın da işsiz kaldığını vurgulayarak, "Kapalı olduğumuz süre boyunca iktidar ciro kaybı desteği, kira desteği herhangi bir destek vermedi. TV’lerde ya da herhangi açıklamalarda destek paketlerinin açıkladıktan sonra barların yararlanmayacağı hale getirildi. Yararlansak bile destek paketlerinde 3 ay için ayda bin TL veriliyor. Benim iş yerimin kirası aylık 30 bin TL’dir. Ne anladım ben bu destekten? Böyle baktığımızda sektörü ve çalışanları tamamen kendi kaderine terk edilmiş bir şekilde bıraktıklarını da görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

‘AVM’LER AÇIK, KONGRELER YAPILIYOR…’

Alışveriş Merkezlerinin (AVM) açık olduğu ve kongrelerin yapıldığı bir dönemde işletmelerinin kapalı olmasından öfke duyduklarını ifade eden Yaşar, "Virüs bulaşma riski olarak herhangi bir mağazadan, otobüsten daha kalabalık ve daha yoğun yerler değiliz. Biz kontrol yapılmasın demiyoruz. İşletmeleri açsınlar kontrol ederek mesafe kapasitesini belirlesinler. Eğer açmamakta ısrar ediyorlarsa da mağduriyetlerimizi giderecek bir şekilde destek versinler. İktidar bu anlamda taraflı yaklaşıyor bunun farkındayız. Muhalefet de bizim yanımızda olduğunu söylüyor ama bizim iş yerlerimizin ruhsatından bile bilgi sahibi değil" dedi.

‘EŞİTLİK İLKESİ İHLAL EDİLİYOR’

Konur Sokak’ta bar işletmeciliği yapan Saffet Ayhan ise, eğlence sektörüne ve gece dışarı çıkanlara karşı alınmış bir kararla barların hala kapalı olduğunu söyleyerek, "Eğer salgın hastalık varsa bütün işletmeler kapanır. Bunun herhangi bir meslek grubu ya da işletmeyle ilgisi yoktur. Barların kapalı kalması, anayasanın eşitlik ilkesini ve ticaret hukukunun rekabet ilkesini ihlal ediyor" ifadelerini kullandı.

İNTİHARLAR ÇOĞALIYOR

Barlarda çalışarak yaşamını sürdüren birçok öğrenci ve müzisyenin de durumdan mağdur olduğunu sözlerine ekleyen Ayhan, "Müzisyen arkadaşların intiharlarının çoğalmasındaki en büyük faktörlerden biri ekmek kazandıkları yerlerin kapalı olması. İnsanlar iş bulamıyorlar çünkü öyle bir alanları yok. Yapabileceğimiz, başvurabileceğimiz bir alan da yok. Sürekli yardım deniliyor fakat öyle bir durum da yok. Daha nereye kadar böyle sürecek bilmiyorum" şeklinde konuştu.

‘2 YILI GÖZDEN ÇIKARTTIK, BİRÇOK İŞLETME İFLASIN EŞİĞİNDE’

Birçok işletmecinin psikolojik olarak yıprandığını ifade eden Ayhan, sözlerine şu şekilde devam etti: "Biz yarın açılsak bile çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Kapalı olduğumuz dönemde maddi olarak önümüzde 2 yılı gözden çıkarttık. Birçok arkadaşımız iflasın eşiğinde. İcralar çalışıyor, mahkeme emirleri çalışıyor. Birçok vergi ödüyoruz. Bunun karşısında hukuki bir dayanağımız yok bunun için de birçok işletme iflas edecek. Bizim koşulsuz bir şekilde açılmamız gerekiyor. Bu hastalık sadece bar ve meyhanelerden çıkan bir hastalık değil. Gece hayatıyla bunun bir alakası yok. Biz de açılalım, hijyen kurallarına dikkat edelim. Herhangi bir kural ihlali yaparsak o şekilde kapanabilir. Bir işletme kendi kendine kurulmuyor, bir emekle kuruluyor. Bu emek görülmeli ve arkasında durulmalı."

avm esnaf vergi kademeli normalleşme