Et ithalatına 156.6 milyon dolar gitti

Et üreticileri, hükümetin fiyatları düşürmek için başlattığı uygulamaya tepkili. İthal ete 2015'ten bu yılın ağustos ayına kadar 156.6 milyon dolar ödendi.

Et ithalatına 156.6 milyon dolar gitti

Hamza GÜL

ARTI GERÇEK - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et fiyatlarını düşürmek için yurtdışından et ithalinin serbest bırakılmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Adana Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Kahya, için hükümetin yurtdışından et tedarik etmesinin üreticileri üzdüğüne dikkat çekti.

Kahya, "Bakanlık, 27 liraya karkas kesilen etin marketlerde 75 liraya satılmasını engelleyecek tedbirler almalı" diye konuştu.

Yaşar Kahya, her seferinde et ithaline başvurmanın doğru olmadığını dile getirerek, "Türkiye’de et işinin rantını götüren tabiri caizse bu işi yöneten belirli kişiler var. Bu büyük kazanç sahibi olan insanlarla bakanlığın ‘ya durun kardeşim insaf’ deme konusundaki bir mücadelesi var" dedi.

"ÜRETMEK LAZIM BAŞKA ÇARE YOK"

Üretimden yana olduklarını ve üretmek gerektiğine dikkat çeken Kahya, "Şu anda üretici çok zor durumda, yem pahalı, ilaç pahalı, yakıt pahalı. İthalat inşallah üreticiye büyük sıkıntı vermez. Bu konuda endişelerimiz var" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de hayvancılıkta büyük sorunların yaşandığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, son iki yıl içinde gerçekleşen et ve gübre ithalatıyla ilgili rakamlar verdi. "2015 yılından bu yıl ağustos ayına kadar yurt dışından 156 milyon 669 bin 724 dolar değerinde 27 milyon 197 bin 699 kilo et ithal edilmesi düşündürücüdür. Yurt dışından aynı dönemde ithal edilen gübre de 12 milyar 881 mil yon 230 bin 434 kilogram, 3 milyar 434 milyon 197 bin 395 dolar da bu anlamda yurt dışına ödenmiştir. Bu, tarımın bir yerde geldiği durumun anlatımıdır. ‘Köyleri şehir yapacağız.’ derken şehirde hayvan beslemek yasak, köyleri de hayvansız kılmak için mi çalışılmaktadır."

Adana Üreticiler