EYT düzenlemesindeki risk: On binlerce işçi işini kaybedebilir
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesi halinde, emekliliği hak ettikleri gerekçesiyle taşerondan kamuya geçen on binlerce işçinin iş akdinin feshedilmesi tehlikesi bulunuyor. Bakanlıktan bu konuda bir açıklama yapılmış değil.
Artı Gerçek - Yüz binlerce kişinin gözü, kulağı EYT düzenlenmesinde. 1999 yılında yürürlüğe giren yasanın geriye doğru işletilmesi nedeniyle emeklilikte yaşa takılanlar, ocak ayında yürürlüğe girecek düzenlemeyle birlikte emekli olmayı umut ediyor. Taşerondan kamuya geçirilen işçilerse henüz açıklanmayan EYT yasasıyla birlikte işinden olma endişesi yaşıyor.
696 Sayılı KHK’ye göre, taşerondan kadroya alınan işçilerden emeklilik koşullarını hak edenler zorunlu olarak emekli ediliyor. Kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan taşeron işçiler emeklilik, yaşlılık veya malullûk aylığı almaya hak kazandıkları tarihten itibaren zorunlu emekli ediliyorlar. KHK’nin bu hükmü dolayısıyla, on binlerce taşeron işçisi daimi işçi kadrosu hakkını daha başlangıçta kaybetti ve kadroya alınmadılar. Kadroya alındıktan sonra emeklilik koşullarını tamamlayan on binlerce işçi de aradan geçen dört yıllık sürede emekli edildi. Sosyal güvenlik uzmanı Ahmet Kıvanç, EYT düzenlemesi çıktığında 1999 öncesi çalışmaya başlamış taşeron işçilerin emeklilik tarihi öne çekileceğinden, kendileri istemese bile bu işçilerin de emekli edileceklerine dikkat çekiyor. Çalışma yaşamlarının büyük çoğunluğunda asgari ücretle çalıştırılan eski taşeron işçileri, emekli olmaları halinde 3 bin 500 lira olan taban emekli aylığına mahkum olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, EYT düzenlemesinin detaylarını henüz açıklamazken, 696 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin durumunun ne olacağı, konu ile ilgili çalışmanın yapılıp yapılmayacağı da henüz bilinmiyor.
Düzenleme kapsamında yaklaşık 750 bin işçi kamuda sürekli işçi kadrosuna alınmıştı.