EYT'de yanlış aylık bağlanırsa ne yapmalı?
EYT kapsamında 1 milyon 700 bin kişi emeklilik başvurusunda bulundu. İşlemler normal işleyişin 4-5 katı daha hızlı yapılıyor. Bu nedenle birçok hatayla karşılaşılabileceği belirtiliyor. Peki yanlı aylık bağlandığında ne yapmalı?..
Artı Gerçek - Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası kapsamında ilk etapta yaklaşık 2 milyon 200 bin kişi emeklilik hakkı kazandı. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in verdiği bilgiye göre, 400 bini aşkın kişi hak kazandığı halde emeklilik başvurusunda bulunmadı. Bu kişilerin, memurlar olduğu tahmin ediliyor.
Başvuranlardan yaklaşık 1 milyon kişiye emekli aylığının bağlandığını belirten Bilgin "Normal zamanda ayda ortalama 35-40 bin kişiye emekli maaşı bağlanırken şimdi iki ayda yaklaşık 1 milyon kişiye bağladık. EYT’lilere maaş bağlamak için cumartesi, pazar demeden çalışan arkadaşlarımızı kutluyorum” dedi.
SGK verilerine göre geçen yılın tamamında yaklaşık 400 bin kişinin emeklilik işlemi tamamlanırken, bu yıl mart ve nisan ayında 1 milyon kişinin emeklilik işleminin yapılması, çok sayıda hata olacağı ihtimalini de gündeme getirdi. Çünkü, SGK’de emekli aylığı bağlama işlemleri uzman personel eliyle yürütülüyor. EYT’lilerin işlemlerini hızlandırmak amacıyla uzman olmayan personel de hızlandırılmış eğitimden geçirilerek aylık bağlama işinde görevlendirildi.
Habertürk'ün ekonomi yazarlarından Ahmet Kıvanç bugünkü yazısında EYT konusunu ele aldı. Kıvanç, olası hatalar ve yanlış maaş bağlanması durumunda ne yapılması gerektiğini anlattı:
"Bazı hizmetlerin sonradan tespit edilmesi, başka kişilere ait hizmetlerin karışması, aylığın hesaplanmasına esas gün ve kazanç bilgilerinin veya diğer bilgilerin aylık bağlama programlarına yanlış girilmesi gibi sebeplerle aylık miktarı yanlış hesaplanabiliyor. Bu durumun sonradan tespit edilmesi halinde, emeklilik dilekçesi verilen tarih itibarıyla emekli aylığı yeniden hesaplanarak düzeltiliyor.
Hesaplanan yeni aylık eski aylıktan yüksekse, başlangıç tarihinden itibaren hesaplanan farklar emekliye ödeniyor. Hesaplanan yeni aylık eski aylıktan düşükse, öncelikle hatanın vatandaştan mı SGK’dan mı kaynaklandığına bakılıyor. Fazla ödemenin vatandaşın kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanması durumunda geriye doğru 10 yıl süreyle fazla ödenen tutarlar geri alınıyor. Fazla ödeme SGK’nın hatalı işlemlerinden kaynaklanmışsa geriye doğru 5 yıllık dönemde yapılan fazla ödemeler tahsil ediliyor.
SGK’nın hatasından dolayı emekli aylığı yanlış bağlananların herhangi bir hak kaybı söz konusu olmuyor. Hatalı işlem düzeltilerek, emeklilik dilekçesi verilen tarihten itibaren hesaplanan aylık farkı emekliye ödeniyor.
Emekli aylığı yanlış bağlanan EYT’liler bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüklerine dilekçe ile başvurabilirler. Özellikle emeklilik başvurusu yapmadan önce e-Devlet’te maaş robotunda gördükleri tutar ile bağlanan emekli aylığı arasında fark bulunan EYT'liler, emekli aylıklarının yeniden hesaplanmasını talep edebilirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli aylığı bağlanan vatandaşları ayrıntılı bir şekilde bilgilendiriyor. Hizmet dökümleri kontrol edilerek, varsa eksik hizmetlerin (prim günlerinin) de dikkate alınması için dilekçe verilmelidir.