Fahiş yemek fiyatları boykot kararı getirdi: Hafta sonu restoranlara gitmeme çağrısı

Fahiş yemek fiyatları boykot kararı getirdi: Hafta sonu restoranlara gitmeme çağrısı
Son aylarda artan restoran ve kafe fiyatlarına tepki boykota dönüştü. Boykotu başlatan ekonomist İris Cibre, bazı işletmelerin tüketiciyi “aptal yerine koyduğunu, enflasyonun fiyatlara bu denli etki etmediğini” dile getirdi.

Artı Gerçek - Enfasyon etkisinin en çok hissedildiği sektörlerden biri de yeme içme sektörü oldu. TÜİK’in mart ayı için açıkladığı enflasyon verilere göre lokanta ve otellerdeki yıllık artış yüzde 94,97 oranıyla, yüzde 68,50 olarak açıklanan TÜFE’nin üstünde kaldı. İpsos’un yeme-içme dünyası araştırmasına göre lokantalarda tüketim 2019'a göre yüzde 12 düşüş gösterdi. Bir süredir sosyal medyada tartışılan ve yurt dışı ürün-hizmetle kıyaslanan dışarıdan-hazır yemek fiyatlarına tepki Ramazan ayının ardından boykota dönüştü. Ekonomist İris Cibre’nin çağrısıyla sosyal medyada restoran fiyatlarına karşı boykot başladı. Ankete katılan 30 bin kişi, 20-21 Nisan’da restoranlara gitmeyerek boykota destek vereceklerini ifade etti.

Cibre'nin sosyal medyadan yaptığı çağrı şöyleydi:

"Çoğunluk kararı ile 20-21 Nisan Cumartesi Pazar Cafe ve Restaurantlara gitmiyoruz

Fırsatçılığa son vermek için herkesi katılmaya davet ediyoruz

#fahişyemeğeBOYKOT

ps. Lütfen bu görseli bolca kullanalım"

Cibre'nin paylaşımı kısa sürede büyüdü ve sosyal medyada gündem oldu. Armağan Çağlayan da #fahişyemeğeBOYKOT etiketine destek verdi ve "Katılımın nasıl olacağı bende merak konusu" notunu düştü.

Boykot çağrısının aldığı kuvvetli desteğin ardından T24E konuşan ekonomist İris Cibre, bazı işletmelerin tüketiciyi “aptal yerine koyduğunu, enflasyonun fiyatlara bu denli etki etmediğini” dile getirdi. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl de “arz-talep” vurgusu yaparken, restoran fiyatlarını sabitleme konusunda çalışma yürüttüklerini, “serbest piyasaya değil ama fırsatçılara müdahale edileceğini” belirtti.

'TEPKİLER KAR TOPU GİBİ BÜYÜDÜ'

Cibre, boykot çağrısını tetikleyen deneyimi hakkındaki soru üzerine, “Geçen akşam, her zaman gittiğim kafede, her zaman yediğim menüyü yedim. Dolar bazında 10 ayda yüzde 80 zam geldiğini fark ettim. Bu beni tetikledi ve direkt Twitter’a yazdım. Ondan sonra tepkiler kar topu gibi büyüdü” açıklamasını yaptı.

'BUNUN BİR FIRSATÇILIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Enflasyonun dışında dolar bazında fahiş artış yapan restoranlar hakkında da Cibre, “Biz bundan şikayetçiyiz. Bu artışın enflasyonla açıklanamayacağını, dolar bazında böyle bir enflasyon yaşamadığımızı, dolayısıyla bunun bir fırsatçılık olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Cibre, boykot tepkileri sonrası yeme içme sektöründen negatif tepki alıklarını belirterek, “Ama sektörden bazıları da ‘bunu suiistimal eden yerler olduğunu biliyoruz’ şeklinde samimi konuşuyor. Bunun dışında ‘bu boykot bize zarar verirse, yüzde 30 zam yapar, zararı çıkartırız’ diyen de var. Ne kadar yaygın bir fikir bilmiyorum ama öyle bir şey yaparlarsa boykot da uzar” açıklamasını yaptı.

'CİDDİYE ALMALARI HERKESİN FAYDASINA OLUR'

Cibre, açıklamasına şöyle devam etti:

“İşletmeler cezalandırılsın, kapansın, zarar etsin diye bir motivasyonumuz yok. Bizi artık aptal yerine koymasınlar; enflasyon, fiyatlara bu kadar etki etmedi, bize çok daha fazlasını yansıtıyorlar. Artık yeter, artık etik zemine dönelim.

Bunu ciddiye almaları herkesin faydasına olur. Türkiye’de gelir dağılımına bakacak olursak, Türkiye’deki gelirin yüzde 54’ünü yüzde 10 zengin paylaşıyor. Geri kalan yüzde 46’yı da yüzde 90 paylaşıyor. Ama arada bir yerde, çok yanlış ekonomi politikaları dolayısıyla orta kesimi, beyaz yakalıyı bitirdiler ama arada bir yerde yine kalmış insanlar var. Şu an onlar da gidemiyor. Fiyatları makul bir seviyede tutarlarsa o zaman sürümden de kazanırlar, daha fazla insan gidebilir hâle gelir. Şu an kimse gidemiyor, zorlanıyor. Sektör kendi içinde bu suiistimalin önüne geçilebilmesi için gereken her şeyi yapmalılar ki daha fazla insan gidebilsin."

RESTORANLAR DERNEĞİ BAŞKANI: FİYATLARI SABİTLEMEK İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Tüm Restoranlar Derneği Başkanı Ramazan Bingöl ise hem müşterilerin hem de sektörün haklılık payı olduğunu belirterek, “Bir grup bu boykotu yapıyor ama… İki tarafın da haklılık payı var. TÜRES, Türkiye’nin en büyük restoran ve lokantaların bağlı bulunduğu dernek. Bu konuda ciddi bir çalışma yürütüyoruz aslında. Fiyatları sabitlemek, düşürmek ya da zamları durdurmayla ilgili bir çalışma yapıyoruz” dedi. Çalışmanın detaylarıyla ilgili soruya yanıt vermeyen Bingöl, netleştiğinde açıklama yapılacağını söyledi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar