Financial Times: Aksa Enerji Gana'da rüşvet skandalına karıştı
Financial Times, Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden Aksa Enerji’nin Gana’da elektrik santrali yapımı için 2,5 milyon dolar rüşvet verdiğinin iddia edildiğini yazdı.
Financial Times gazetesinde yer alan haberde, Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden Aksa Enerji’nin Gana’da elektrik santrali yapımı için 2.5 milyon dolar rüşvet verdiğinin iddia edildiği yazıldı.
Financial Times’a göre, olay Amerika’da sermaye piyasalarını denetleyen kuruluş olan Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) yürüttüğü bir soruşturmaya konu oldu.
SEC’in resmi soruşturma belgelerinde rüşvet verdiği belirtilen ama ismi anılmayan enerji şirketinin Aksa Enerji olduğu, Financial Times’a iki yetkili tarafından açıklandı. Öte yandan dönemin Gana Enerji Bakan Vekili John Jinapor da, geçtiğimiz hafta yerel bir radyoda yapılan röportajda söz konusu şirketin Aksa Enerji olduğunu öne sürdü.
Habere göre SEC, Goldman Sachs'ı denetlerken, rüşvet şüphesi oluşturan belgelere rastladı. Kurum, ismini açıklamadığı bir Türk şirketinin olaya karıştığını belirtirken, soruşturma hakkında bilgi sahibi olan iki kişi bu şirketin Aksa Enerji olduğunu öne sürdü. Ancak SEC dosyalarında Aksa’nın ismi geçmiyor.
Financial Times’ta yer alan habere göre, SEC, bankacı Asante Berko’ya New York’ta dava açtı. SEC, Berko’nun Gana'da elektrik santrali yapımı için 2,5 milyon dolar rüşvet dağıttığını iddia etti. Berko, Dış Rüşvet Eylemleri Yasası’nı (Foreign Corrupt Practices Act) yasasını ihlal etmekle suçlanıyor.
OLAY 2015 VE 2016 YILLARINDA MEYDANA GELD
Financial Times’ın haberine göre Aksa rüşveti, uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın Londra’daki ofisinde görev yapan Asante Berko adlı yöneticiye verdi. Berko, rüşvetin dağıtımını gerçekleştirdi. Habere göre olay 2015 ve 2016 yıllarında yaşandı.
Gazeteye göre, santralin öyküsü Gana’nın enerji yetersizliği yaşadığı 2014 yılına uzanıyor. Bu dönemde Gana Hükümeti, özel sektörün enerji sektöründe yatırımlarının önünü açtı. Aksa Enerji de, yatırım bankası Goldman Sachs’tan, Gana’da bir enerji santrali kurmak ve Hükümet’e elektrik satma konusunda yardımcı olmasını istedi. Goldman Sachs, Aksa’nın talebini kabul etti. Aksa Enerji’nin Gana’da kuracağı santralle ilgili anlaşma Ağustos 2015 tarihinde duyuruldu. Santral 2017 yılında faaliyete geçti.
GOLDMAN SACH'TAN BERKO ARACI OLDU İDDİASI
İddia edilen rüşvetin Ganalı yetkililere aktarılması için o dönemde Goldman Sachs'ın Londra ofisinde yöneticilik yapan Asante Berko'ya verildiği kaydedildi. Ayrıca Berko’ya da 2 milyon dolara ödeme yapıldığı vurgulandı.
Söz konusu olay Gana Enerji Bakan Yardımcısı John Jinapor tarafından doğrulandı. Ancak Bakan Yardımcısı, kendisinin anlaşmaya dahil olmadığını söyledi.
2014 yılında Gana'da enerji konusundaki sıkıntılar nedeniyle hükümet yeni yatırımların önünü açtı. Aksa Enerji de uzun süredir birlikte çalıştığı Goldman Sachs'tan Gana'da santral inşa edip hükümete elektrik satma projesinde yardımcı olmasını istedi. Anlaşma 2015 yılının ağustos ayında duyuruldu ve elektrik santrali 2017'de faaliyete geçti. Goldman Sachs, Aksa Enerji’de hissedar konumunda bulunuyordu. 2018 yılında şirket tüm hisselerini Kazancı Holding’e sattı.
ASANTE BERKO İDDİALARI YALANLADI
Amerika’daki soruşturma dosyasına göre, Goldman Sachs, rüşvetle ilgili bilgi edinince elektrik santrali işinden çekildi. Rüşveti organize eden Asante Berko da, birkaç ay sonra istifa etti.
Fakat Financial Times, Goldman Sachs’ın Aksa Enerji’de hala yüzde 16,6’lik paya sahip olduğunu belirtti.
Financial Times’a göre, Goldman Sachs yüzde 16,6 hisseyi Aksa’nın bağlı olduğu Kazancı Holding’den 2018 yılında 300 milyon dolara satın aldı.
Asante Berko, Gana medyasına, hakkındaki iddiaları yalanladı.
Olaya adı karışan Asante Berko, geçtiğimiz hafta Gana devletine bağlı olan Tema Petrol Rafinerisi'ndeki Genel Müdürlük görevinden istifa etti. Ancak Berko, yerel basına verdiği demeçte söz konusu anlaşma sırasında yanlış hiçbir şey yapılmadığını söyledi. Berko, Türk şirketinin 150 milyon dolarlık yatırım anlaşmasındaki çalışmaları nedeniyle kendisine 2 milyon dolar ödeme yaptığını belirterek, "SEC'in iddialarını duyunca çok şaşırdım" ifadelerini kullandı.
Aksa Enerji, konuyla ilgili olarak Financial Times'a yorum yapmadı.