Fındığı 'don' vurdu: Yüzde 40 kayıp bekleniyor
Karadeniz'de fındık üreticileri, bahar aylarında da soğuk havaların devam etmesi nedeniyle fındık üretiminde yüzde 40'lara ulaşacak rekolte kaybı beklediklerini belirtti.
Ani hava değişimlerinin yaşandığı Doğu Karadeniz'de fındık üretimi olumuz etkilendi. Bahar aylarında hava sıcaklarının sıfırın altındaki derecelere düşmesiyle yaşanan dondan etkilenen fındıktaki zarar ve rekolte kaybının tespitine yönelik çalışma başlatıldı. Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, "Mevsimlerin dengesi değişti; gece hava hala soğuk. Bu sene fındıkta yüzde 40 oranında bir rekolte kaybı bekliyoruz" dedi.
DHA'nın haberine göre Aydemir, küresel ısınmanın mevsimlerin dengesini değiştirdiğini söyleyerek "Trabzon, Giresun, Ordu ve Adapazarı gibi önemli fındık üretim kentlerinin oda başkanlarıyla irtibat halindeyiz. Aynı sıkıntı oralarda da var" dedi.
'ENTEGRE TESİSLERİ KURULMALI'
Fındıkta çok daha fazla katma değer sağlanabileceğini kaydeden Aydemir, "Devletimiz tarıma olan desteğini sürdürüyor. Yüzde 50 ve 70'i kapsayan hibeler devam ediyor ama buradan ihracatçı ve sanayicilere sesleniyorum. Yabancı dev firmalar 2 milyar dolara aldığı fındıktan 12 milyar dolar ciro elde edebiliyor. Ülkemizde 4 tane büyük entegre tesisleri olsa ve her biri 70-80 bin ton fındık kapasitesine sahip olsa. 300 bin tona yakın kısmını mamule çevirebiliriz. Bu sayede fındığın kilosu 40 lira değil 80 lira eder. Bu anlamda eksik kalıyoruz" diye konuştu.
Fındık üretimi yapan Ömer Ordulu ise "Bu sene kış mevsiminin uzun sürerek bahar mevsimine de sarkması sebebiyle özellikle gece saatlerinde soğuk oluyor. Normalde bu aylarda halk arasındaki tabiriyle fındığın doğum yapma dönemiydi fakat havalardan dolayı doğum yapamadı. O nedenle fındık üretiminde yüzde 30-40 oranında bir rekolte kaybı bekliyoruz" dedi.