Fırıncılar Federasyonu açıkladı: Ekmeğe yeni zam hazırlığı

Fırıncılar Federasyonu açıkladı: Ekmeğe yeni zam hazırlığı
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son 1 aydır un fiyatlarının yüzde 30 artarak 630 lira bandından yaklaşık 800 bandında çıktığını belirtti. Balcı "Bu artışlar, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır" dedi.

Artı Gerçek - 200 gram ekmek, il ve ilçelere göre değişmekle birlikte ortalama 10 liradan satılıyor. Ancak Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarında yeni zammın kapıda olduğunu duyurdu.

Balcı, federasyon genel merkezinde maliyet artışlarına ilişkin açıklama yaptı. Balcı, son bir aydır un fiyatlarının yüzde 30 artarak 630 lira bandından yaklaşık 800 bandında çıkması ve diğer girdilere gelen farklar nedeniyle üretici olan fırıncıların ciddi anlamda zorlandığını söyledi.

'EKMEK FİYATINDA ARTIŞ KAÇINILMAZ'

Balcı, şu açıklamada bulundu:

"Bu artışlar, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. Bununla ilgili Ticaret Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var, Maliye Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var.

Bu sene hasada baktığımızda her zamankinden daha fazla hasat var. Ekmeklik buğdayın hasadının 14,5 milyon ton olduğunu görüyoruz. 14,5 milyon ton olan bir senede ekmeklik unda kullandığımız buğday miktarına baktığımızda 12 milyon ton. Aynı şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin elinde belki de geçmiş yıllara oranla çok ciddi anlamda bir stok söz konusu. Peki sıkıntı nerede? Niye fiyatta yükselme var? Maalesef bu seneki hasatta kalite yönünde düşüklük olduğundan ve belli miktarda, belli bölgedeki buğdayların kalitesinin istenen seviyede olmasından dolayı o bölgelerdeki fiyat ister istemez yükselmekte. Çiftçimizden 7,5 liraya aldığımız buğday şu anda vasat dediğimiz buğday. 10,5 liradan işlem gören Polatlı buğdayı 12,7 liradan işlem görmekte. Bununla ilgili alınması gereken tedbirler gecikmekte. Bununla ilgili tedbirler alınması gerekiyor. Eğer bu tedbirler alınmayacak olursa, bugün 750-800 lira bandında olan un fiyatının önümüzdeki günlerde daha da yükselmesinden endişe ediyoruz." (DHA)

Öne Çıkanlar