Fırıncılar iş bırakma noktasında: Yurttaşlar ekmeğe erişimde sıkıntı yaşayacak
Buğday üretiminin düşmesi ve ithal buğday fiyatlarının artması un fiyatlarını etkiliyor. Un fiyatlarındaki artış da başta ekmek olmak üzere çok sayıda gıda ürününe zam gelmesi anlamına geliyor. Ülkenin birçok noktasında ekmek fiyatlarına zam gelse de fırıncılar yapılan zamların maliyetlerin çok altında kaldığına dikkat çekiyor. Fırıncılar, "Girdi maliyetine yüzde 100 oranında zam gelirken, ekmeğe 25 kuruş zam yapılması, maliyetleri karşılamadı. Biz kendi cebimizden veriyoruz" diyerek isyan etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de faaliyetlerini sürdüren fırıncı esnafını ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. Gürer, iktidarın fırıncı esnafına girdiler için destek vermesi gerektiğini vurguladı.
'UN FİYATI İKİYE KATLADI'
BirGün'de yer alan habere göre Gürer’e, girdi maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlatan fırıncı esnafı, geçen yıl 110 liraya satın aldıkları 50 kilogramlık unun bugün 220 liraya çıktığını belirterek, "Geçen yıl 1,5 liraya sattığımız ekmeğe 10 ay içinde 25 kuruş zam yaparak 1 lira 75 kuruşa satmaya başladık. Ancak girdi maliyetine yüzde 100 oranında zam gelirken, ekmeğe 25 kuruş zam yapılması, maliyetleri karşılamadı. Biz kendi cebimizden veriyoruz. Kimse una 1 ay içinde 3-4 kez zam geldiğini konuşmuyor ama ekmeğe senede 25 kuruş zam yapıldığında sanki fırıncı esnafı ekmeğe sürekli zam yapıyormuş gibi algılanıyor. Oysa un fiyatı ikiye katladı. Girdilere sürekli zam geliyor. Unun sürekli fiyatı artıyor. Bu gidişle halimiz harap. Keşke un artmasa da daha ucuza ekmek satsak. Vatandaş bu ekmeğe muhtaç ve çok zor koşullarda yaşayanlar var. Ekmeğin fiyatının artmasını biz kazanalım diye istemiyoruz. Maliyet arttığı için bizim de durumumuzu görün diyoruz" dedi.
‘FIRINCI DA BULAMAYIZ’
Buğday ve un fiyatları ile diğer girdi maliyetlerindeki artışın ekmek fiyatlarında artışa neden olması halinde vatandaş da daha çok mağdur olacak diyen Gürer, " Böyle giderse yurttaşlar ekmeğe dahi erişimde sıkıntı yaşayacaklar. Bazı fırıncılar işi bırakma noktasına geldiklerini anlatıyorlar. Sürdürebilir bir çözüm iktidarın sorumluluğudur" şeklinde konuştu.
Un fiyatlarındaki artış konusunda yetkililerin acil tedbir alması gerektiğine değinen Gürer, "En azından fırıncıların uğradığı kayıplar telafi edilmeli. Onlara destek sağlanmalı. Ekmeğe fiyat ayarlaması yerine fırıncı girdilerini azaltacak uygulamalara gidilmelidir. Yoksa ekmek üretecek fırıncı da bulamayız" uyarısında bulundu.
EKMEĞE ZAM GELDİ
Yükselen maliyetleri işaret eden fırıncılar ekim ayında birçok şehirde ekmek fiyatlarında artışa gitti. İstabul’da 220 gram ekmeğe 50 kuruş zam yapıldı. 2 liraya satılan ekmeğin yeni fiyatı 2,5 lira oldu. Son zamla İstanbul’da ekmeğe bir yılda yüzde 42 zam gelmiş oldu.
Tekirdağ’da 1,75 lira olan 210 gram ekmeğin gramı 200 grama düşürüldü. Fiyatı ise 2 lira oldu. Urfa’da ise bugünden itibaren ekmek, yüzde 25 zamla satılacak.