Fon yöneticilerinden politik risk uyarısı
Bloomberg'in aralarında UBS, Deutsche Bank ve BNP gibi 15 kurumun temsilcisiyle yaptığı anketten, Türkiye'nin küresel jeopolitik risklere açık olduğu uyarısı geldi.
EKONOMİ - Türkiye'nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere kıyasla daha aktif bir çeyreği geride bırakırken, piyasa oyuncuları yılın geri kalan bölümü için de bu ülkelerle ilgili iyimser bir görüntü çiziyor.
Bloomberg'in aralarında Amundi Asset Management, BNP Paribas Asset Management, CIMB Group Holdings Bhd, Daiwa SB Investments Ltd., Deutsche Bank Wealth Management, FPG Securities Co., Informa Global Markets, Kasikornbank Pcl, Krung Thai Bank Pcl, Mizuho Bank Ltd., Mizuho Research Institute Ltd., Old Mutual Global Investors, SBI Securities Co., State Street Global Advisors ve UBS Group AG'den oluşan 15 kurumun temsilcisi ile yaptığı ankette gelişmekte olan piyasalara yönelik iyimser algı öne çıktı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacı politikalarından kaynaklanan dalgalanmalar karşısında Meksika pezosu, Çin yuanı ve Güney Kore wonu en kırılga para birimleri olarak gösterilirken, Türkiye, Brezilya ve Meksika'nın yerel politik gelişmelere daha duyarlı olduğu görüldü. Piyasa oyuncuları, Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerde jeopolitik risklerle birlikte yerel politikaya ilişkin uyarılarda bulundu.
Anketi yanıtlayanlardan 13 katılımcı Türkiye'nin yerel politika dolayısıyla en kırılgan ülke olduğunu düşünürken, sadece bir tanesi bu riskin orta düzeyli olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların önemli çoğunluğu Türkiye'nin küresel jeopolitik risklere karşı da kırılgan olduğunu dikkat çekti. Buna göre 15 katılımcıdan 13'ü küresel jeopolitik risklerin Türkiye'ye etkisinin yüksek olacağını öngörüyor.
Bunların yanında katılımcılar Türkiye açısından Fed, ABD ekonomisi ve enflasyon görünümünün de etkili olacağı görüşünde. 11 katılımcı Türk Lirası için bu unsurların yüksek etki göstereceği görüşünde birleşiyor.