Galatasaray'ı bonservis, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı yüksek futbolcu maaşları vuracak
Süper Lig'in 2021-2022 sezonunda transfer sezonundan en çok bonservisli transfer harcaması Galatasaray'dan gelirken, Fenerbahçe ve Beşiktaş ise yıllık maaş bütçesinde yarışıyor.
2021-2022 Süper Lig futbol sezonu oldukça iddialı kadrolarla başladı. Şampiyonlar Ligi gruplarında yarışacak olan Beşiktaş geçen yılki kadrosunun üzerine dünya yıldızlarından takviyelere yaparken, Galatasaray ve Fenerbahçe ise UEFA Avrupa Ligi'nde yoluna devam edecek.
Geçen yıl beklentileri karşılayamayan Fenerbahçe sezona mutlak şampiyonluk sloganıyla çıkarken kadrosunda da ciddi değişiklikler ve takviyeler yaptı. Fakat kuşkusuz transfer sezonunun en çok para harcayan kulübü Galatasaray oldu. Galatasaray milyonlarca avroluk bonservis bedelleri öderken diğer yandan belki de kulüp tarihinin hatta dört büyükler tarihinin en genç kadrosunu, çok düşük yıllık ücretlerle kurmayı başardı.
2021-2022 sezonu için Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'den n hangisi ne kadar toplam bonservis yükü altına girdi ve kurdukları takımın maaş bütçesi ne seviyeye geldi?
paramevzu.com sitesinde yer alan habere göre, işte Süper Lig kulüplerinin yıllık ücret bütçeleri ve ödemeyi taahhüt ettikleri bonservis bedelleri...
FİNANSAL FAIR PLAY KILICI KULÜPLERİN HALA TEPESİNDE
Üç büyüklerin yenilenen kadrolarına ve yeni transferleri araştırırken işin en zor kısmı aslında alınan veya kiralanan futbolcuların alacakları yıllık sabit ücretleri bulmak oldu. Aslında dört kulüp de daha önceleri halka açık olmanın yani şeffaflığın bir gereği olarak gördüklerinden futbolcularla yaptıkları anlaşmaları en ince detaylarına kadar açıklıyor, ne kadar bonservis veya yıllık ne kadar ücret ödeyeceklerini de Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildiriyorlardı. Fakat daha sonra futbolculara ödenen yıllık ücret rakamlarının toplam milyarlarca liralık borçlar veya pasifler içerisinde çok küçük boyutlara sahip olması nedeniyle transfer açıklamalarında bu detayları vermekten sırayla vazgeçtiler.
Fakat yaptığımız araştırmalarla en azından üç büyükler için (altyapıdan yetişen futbolcularla imzalanan profesyonel sözleşmeler hala devlet sırrı gibi saklandığı için bu verilere ulaşmak pek mümkün değil) kurulan kadroların yıllık maaş bütçesi olarak ne kadar harcamaya neden olacağına az çok ulaşabildik.
Peki maaş ve bonservis karşılaştırmaları neden gerekli? Finansal Fair Play yasaklarından uzun bir izleme döneminin ardından bu yıl kurtulan Galatasaray'ın özellikle maaş konusunda yoğurdu üfleyerek yemesi, TFF'nin koyduğu harcama limitleri, şimdilik bir rahatlama yaratsa da ilerleyen yıllarda futbol kulüplerinin en büyük kabusu olmaya devam edeceği kesin görülen Bankalar Birliği anlaşmaları gibi bir çok finansal gerekçe, maaş ve bonservis açısında doğru stratejileri kurmayı zorunlu kılıyor.
BONSERVİS ŞAMPİYONU MAAŞ CİMRİSİ GALATASARAY
Galatasaray'ın transfer dönemi boyunca Beşiktaş ile birçok futbolcuda yaşadığı rekabet, Gedson Fernandez ve Halil Dervişoğlu gibi futbolcuları bonservisiyle yeniden takıma kazandırma girişimleri derken son güne kadar süren görüşme trafiği içerisinde bu sezon gerçekleştirdiği 10 transferin 6'sı bonservisli oldu. Galatasaray üç futbolcuyu ise bonservis bedeli ödemeden kadrosuna kattı. Cicaldau'ya 6.5 milyon euro, Nelsson'a 6 milyon euro bonservis ödeyen Galatasaray, 10 milyon avrodan bonservis pazarlığı açılan Morutan'ı ise sabırla bekleyerek 3.5 milyon euro ödeyerek kadrosuna kattı. Berkan Kutlu, Barış Alper Yılmaz ve Sacha Boey gibi diğer gençk futbolcular da bonservis ödenerek alınanlar arasındaydı. Van Aanholt, Alpaslan Öztürk ve Aytaç Kara ise bonservis bedeli ödenmeden kadroya katılan futbolculardı.
Transferin son günlerinde Assunçao kiralık fakat 4.2 milyon euro satın alma opisyonuyla alınırken, Mustafa Mohamed'in bu sezon içerisinde ödenmesi gereken satın alma opsiyonu tutarı 4 milyon euro seviyesinde. Böylece Galatasaray, bazıları dört takside bölünmüş şekilde transferlerde toplam 29 milyon 80 bin euroluk taahhüdün altında imzasını bulunduruyor. Bu yıl için ödenmesi gereken bonservis bedeli ise 14.5 milyon euro seviyesinde.
Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, Galatasaray'ın transfer stratejisinde yaşı 20'lerin başında veya ortalarında genç oyunculara yüksek bonservis bedelleri ödese de bu futbolcuları uzun vadeli düşük maaşlı kontratlarla kendisine bağlamayı tercih etmesi oldu. Falcao ve Belhanda gibi çok yüksek maaş skalasına sahip futbolcularını gönderen Galatasaray, belki de bu iki futbolcunun maaşından daha düşük toplam maaşla uzun vadede bonservis beklentisine sahip olduğu futbolcuları bünyesine katmayı tercih etti.
Böylece bonservis şampiyonu Galatasaray'ın maaş bütçesi 27 milyon euro seviyelerine indi ve ortalama futbolcu maaşı yıllık 878 bin euro seviyelerine geriledi. Bu rakamın daha da aşağılara inmesini engelleyen ise Feghouli, Yedlin ve Ryan Babel gibi yüksek maaşlı diğer isimlerin gönderileceği kulüpler bulunamamış olmasıydı.
GENÇ YILDIZLARINI PARLATAN FENERBAHÇE
Fenerbahçe de transferin özellikle son günlerinde Galatasaray'ın transfer stratejisiyle benzer hamleler gerçekleştirdi. Max Meyer, Min-jae Kim, Diego Rossi, Berisha gibi flaş isimleri kadrosuna katan Fenerbahçe'de de Min-jae Kim dışında yıllık garanti ücretler 1.5 milyon euro ve altında belirlendi. Geçen yıl sıfır maliyetle oynayan Mesut Özil'in 3 milyon euroluk maaşı bu yıl bütçeye dahil olsa da ortalamayı biraz düşüren şey, Fenerbahçe'nin hem Avrupa maçlarında hem de ligde parlayan genç yıldızları Muhammet Gümüşkaya, Arda Güler, Barış Alıcı gibi isimler oldu.
Yine de özellikle yerli futbolculara geçtiğimiz sezonlardan taahhüt edilen yüksek maaşlar ve Sinan Gümüş gibi takımdan ayrılmayı kabul etmeyen bazı isimlerin varlığı, Fenerbahçe'nin bu yılki maaş yükünü toplamda 33 milyon euroya, ortalama futbolcu maaşını ise yıllık 1 milyon 100 bin euroya taşıdı.
2021-2022 model Fenerbahçe yaratmanın bonservis maliyeti ise sadece 6.6 milyon euro seviyesinde. Zaten bu rakamın tamamına yakını da Min-jae Kim'in 3.5 milyon euro, Berisha'nın 2.5 milyon euroluk transfer bedelinden oluşuyor.
MAAŞ ŞAMPİYONU, BONSERVİS CİMRİSİ BEŞİKTAŞ
Galatasaray'ın tam tersi durum ise Beşiktaş'ta yaşandı. Şampiyonlar Ligi'nden bu yıl çok büyük beklentilere sahip olan ve Süper Lig'te kesin olarak ardarda ikinci şampiyonluğu da alma sloganıyla sezona başlayan Beşiktaş, bir yandan Galatasaray ile transfer mücadelesi gerçekleştirirken diğer yandan da fırsat transferlerini tam anlamıyla gerçekleştirdi. Bu sezon Beşiktaş formasıyla dünya yıldızları Alex Teixera, Pjanic, Batshuayi gibi isimleri izletecek olan siyah-beyazlılar bu fırsat transferlerinde kiralama formülünü devreye aldı.
Alex Teixera sıfır bonservis ile kadroya katılırken, Pjanic'in kiralama bedeli olmadan, üstelik de maaşının sadece yarısının ödeneceği bir sezonda, bonservis ödenen isimler Mert Günok, Montero, Umut Meraş, Rosier ve Ghezzal oldu. Kenan Karaman, Salih Uçan, Mehmet Topal gibi isimler de bonservissiz katıldı. Sonuçta Beşiktaş toplamda 11 futbolcuyu toplam 10 milyon 750 bin euro bonservis bedeliyle kadrosuna katmış oldu. Bu bonservislerden bu yıla düşen pay ise sadece 5.3 milyon euro seviyesinde.
Fakat böyle bir kadro kurmanın asıl maliyeti maaş bütçesinde ortaya çıkıyor.
Alex Teixeira, Mitshy Batshuayi, Vida gibi isimleri 3 milyon euro ve üzerinden yıllık ücretlerle oynatan Beşiktaş, Pjanic'in yarı maaşını ödese de bu rakamın 2 milyon 750 bin euro olduğunu belirtelim. Dolayısıyla Beşiktaş'ın bu yıl lisansladığı futbolcuların toplam maaş bütçesi 35 milyon 651 bin euroya ulaştı. Yani futbolcu başına ortalama 1 milyon 188 bin euro yıllık ücret.