Gelir dağılımındaki adaletsizlik artıyor

Credit Suisse'in Küresel Servet Raporu'ndaki verilerine göre Türkiye'de son bir yılda hane halkı fakirleşirken dolar milyonerlerinin sayısı arttı.

Gelir dağılımındaki adaletsizlik artıyor

EKONOMİ - İsviçreli finans devi Credit Suisse Research Institute tarafından hazırlanan Global Wealth Raporu (Küresel Servet Raporu) bütün ülkelerdeki hanehalkı ve kişi başına varlıkları derledi.

Verilere göre, Türkiye’de son bir yılda toplam hanehalkı varlığı 68 milyar dolar azalarak 1 trilyon 68 milyar dolara inerken, dolar milyonerlerinin sayısı arttı. 2017 raporu, Türkiye’de 5 milyon dolar ve üzerinde varlığı olanlara bir yılda 642 kişi eklendiğini ortaya koydu.

Gelir dağılımının detaylarına bakıldığında;

Bu gruptakilerin toplam sayısı 12 bin 916 oldu. 1 milyon dolar ve üzerinde varlığı bulunanların sayısı da 323 kişi artarak 77 bin 602’ye çıktı.

Diğer yandan, 80 milyon içinde yalnızca 1 milyon kişinin 100 bin dolar ve üzerinde varlığa sahip olduğu kaydedildi. Varlıklarının toplamı 10 bin doların altında kalanların oranı ise yüzde 72.6’dan yüzde 75.6’ya yükseldi. Yüzde 22.5’lik kesimin 10-100 bin dolar varlığa sahip olduğu belirtilirken, 100 bin-1 milyon dolar arasında varlığı bulunanların oranı yüzde 1.7’de kaldı.

Böylece, yarım milyar dolar ve üzerinde varlığı olanların sayısı 1 yılda 12 kişi çoğaldı. 2015-2016 döneminde de 4 kişi bu gruba dahil olmuştu.

TÜRKİYE'DE GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİ KIRILGAN

Türkiye’deki gelir dağılımı adaletsizliğinin ‘kırılgan’ olduğunu içeren Credit Suisse’in 2017 yılı Küresel Servet Raporu, Türk vatandaşlarının varlıklarının yüzde 75.9’unun nakit, vadesiz mevduat, çek, devlet tahvili gibi likit varlıklar, yüzde 12.2’sinin hisse senedi ve bono gibi varlıklar, yüzde 11.9’unun diğer finansal varlıklar halinde bulunduğu kaydedildi.

10 YILDA 608 MİLYAR DOLAR KAYBOLDU

Türkiye’deki toplam varlıkları 1 trilyon 68 milyar dolar olarak hesaplayan Credit Suisse, 2007’de ise Türkiye’deki toplam varlığın 1 trilyon 676 milyar dolar olduğunu kaydetti. 10 yıllık kayıp 608 milyar doları buldu. Varlıkların 1 yılda hanehalkı başına yüzde 6, kişi başına yüzde 7.9 eridiği belirtilirken, kişi başına ortalama varlık 20 bin dolar, kişi başına ortanca varlık 5 bin dolar, kişi başına borç 5 bin 100 dolar oldu. Hanehalkı başına en çok düşüş yüzde 49 ile Mısır’da, yüzde 6’şarlık oranlarla Japonya ve Türkiye’de görüldü.

RAPOR MECLİS GÜNDEMİNDE

Credit Suisse’in son üç yıldaki raporlarını değerlendiren CHP’li Tekirdağ Milletvekili ve eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Twitter mesajında bu tabloya tepki göstererek, "Bir yanda resmi rakamlarla 16 milyon 328 bin vatandaşımız yoksulken; diğer yanda 500 milyon dolar ve üzeri serveti olan ultra zenginlerin sayısı iki yılda 16 kişi artarak 76’ya çıkıyor" dedi.

Raporun Meclis gündemine taşınmasıyla beraber CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Türkiye’nin servet kaybı yaşayan ülkelerden olduğuna, dünya genelinde gerilemenin en çok yaşandığı ilk üç ülkeden biri olduğuna dikkat çekti.

Salıcı, önergesinde, 52.1 milyon yetişkine düşen toplam servetin 2016’da 1 trilyon 136 milyar dolar, yetişkin başına servet 21 bin 790 dolar olduğunu hatırlattı.

İlgili haber: https://www.artigercek.com/krizden-10-yil-sonra-dunyanin-serveti

Türkiye Servet Credit Suisse