Goldman Sachs: Merkez Bankası faizi yüzde 40'a çıkarabilir

Goldman Sachs: Merkez Bankası faizi yüzde 40'a çıkarabilir
ABD yatırım bankası Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın politika faizini hızlı adımlarla yüzde 40'a çıkartabileceği öngörüsünde bulundu. Banka, döviz ve enflasyondaki 'istikrarın' ardından faizin yıl sonunda yüzde 25'e indirilebileceğini belirtti.

Artı Gerçek - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Hafize Gaye Erkan başkanlığında 22 Haziran Perşembe günü yapacağı toplantıda yeni faiz kararını açıklayacak. Uluslararası finans kuruluşları 6,5 puanlık artışla faizin yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkartılacağı beklentisini fiyatlıyor. Temmuz ve ağustostaki 5'er puanlık artışlarla yaz sonu faizin 25 puana çıkacağı öngörüsü var.

Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs ise Merkez Bankası'nın faiz artırımında beklenenden daha agresif adımlar atabileceği öngörüsünde bulundu.

Goldman Sachs tarafından yayımlanan raporda, Türkiye ekonomisi hakkındaki tahminler güncellendi. Raporda ayrıca ekonomiyi istikrara kavuşturmak için "döviz kurunda büyük ve aralıklı bir ayarlama yapılması gerektiği" belirtildi. Bloomberght'nin aktardığına göre, Goldman Sachs, şu anda merkez bankasının bundan sonraki adımlarının ne olacağına yönelik bir yönlendirme metni olmadığına dikkat çekerek, 'tamamen ortodoks bir karar vericinin' döviz kurunda 'önden yüklemeli' bir ayarlamaya, ardından politika faizi olan repo faizinin tekrar yön belirleyici bir seviyeye yükselmesine izin vereceğini belirtti.

Clemens Grafe, bankanın müşterilerine gönderdiği notta, "Bize göre bu durum, ortodoks bir karar vericinin faiz oranlarını mevcut mevduat faiz seviyesi olan yüzde 40'a çıkaracağını gösteriyor" ifadesini kullandı. Grafe, dolar/TL ve enflasyon beklentileri istikrara kavuştuğunda faizlerin düşürülebileceğini, muhtemelen yıl sonuna kadar yüzde 25'e indirilebileceğini vurguladı.

Öne Çıkanlar