Hafize Gaye Erkan'ı Merkez Bankası'ndan istifaya götüren sürecin perde arkası

Hafize Gaye Erkan'ı Merkez Bankası'ndan istifaya götüren sürecin perde arkası
Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'ndan alınmasında, Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleriyle yaşadığı tartışmaların etkili olduğu belirtildi. Bloomberg, Erkan'ın Mehmet Şimşek'in de güvenini kaybetmesiyle görevden alındığını yazdı.

Artı Gerçek - Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bu görevde sadece 8 ay kalmasının yankıları sürerken, perde arkasında yaşanan tartışmalar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Bloomberg'den Beril Akman ve Kerim Karakaya imzalı 'Türk merkez bankacısının aylar süren çöküşünün iç yüzü' başlıklı haberde, Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleriyle Erkan arasında ciddi tartışmalar yaşandığı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in zaman zaman arabulucu olarak devreye girdiği belirtildi.

Merkez Bankası'nda yaşanan sürecin perde arkasının tüm ayrıntılarıyla anlatıldığı haberde, "Hafize Gaye Erkan söz konusu olduğunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güveni son ana kadar neredeyse hiç sarsılmadı. Fakat sonra yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık ekonomiye yeni bir çehre kazandırmayı misyon edinen Şimşek gibi diğer ağır topların güvenini kaybetmiş olması Erkan'ın sonunu hazırladı" bilgisi aktarıldı.

'ERKAN YARDIMCILARINI ABD'YE GÖTÜRMEK İSTEMEDİ'

Erkan'ın bir gazeteye verdiği mülakatın etkilerine değinilen haberde, 'Gerilim ne zaman tırmandı?' ara başlığıyla, yaşananlara ilişkin edinilen bilgiler şöyle aktarıldı:

"Faizleri belirleyen Para Politikası Kurulu (PPK) içindeki gerilimin, ocak ayında Erkan'ın yatırımcı toplantıları için New York'a gitmesi ve Erdoğan'ın ekonomi ekibini revize etmesinin arından Merkez Bankası'nın düzenlediği ilk toplantı olmasıyla doruğa çıktığı yazıldı. Konuya dair bilgi sahibi kişilere göre Erkan, başta Merkez Bankası yardımcılarını geziye götürmek istemedi. Sonunda, PPK üyeleri Fatih Karahan ve Cevdet Akçay kendisine eşlik etti. Yatırımcı ilişkilerinden sorumlu yardımcısı Hatice Karahan ise yoktu.

'ŞİMŞEK DURUMU ERDOĞAN'A ANLATTI'

Erkan ABD'deyken, bir gazetede ailesinin Merkez Bankası'nın işlerinde rol oynadığına dair iddiaların yayınlanmasıyla ülkede facia patlak verdi.

Geçen ay politika yapıcıların normalde faiz oranlarını tartışacakları hafta, bunun yerine PPK üyeleri ve Erkan arasında son olaylar üzerine yapılan çok sayıda tartışmayla geçti. Şimşek arabuluculuk yapmak amacıyla bu toplantıların bazılarına katıldı. Şimşek'le aralarında da gerilim yükseliyordu. Şimşek ve diğer politika yapıcılar bu gerilimin Merkez Bankası'nın güvenilirliğini ve itibarını sorgulatacağından giderek daha fazla endişe duymaya başladılar. Maliye Bakanı'nın sonunda Erdoğan'a durumu anlattığı ve Cumhurbaşkanı'ndan Erkan'ı görevden almasını istediği söyleniyor."

Haberde bu gelişmelerin ardından, yerel seçimi beklemeyi planlayan Erdoğan'ın Erkan'ı görevden aldığı anlatıldı.

Öne Çıkanlar