Hedge fonların savaşı Wall Street'i salladı, GameStop hisselerine yasak geldi, yatırımcı isyan etti

Küçük yatırımcıyla büyük hedge fonlar arasındaki 'kavga' sürüyor. Robinhood gibi küçük yatırımcının kullandığı uygulamalar GameStop hisseleri alımını blokladı, satımını serbest bıraktı.

Hedge fonların savaşı Wall Street'i salladı, GameStop hisselerine yasak geldi, yatırımcı isyan etti

ARTI GERÇEK - Sosyal medya üzerinden bir araya gelen bir grup küçük yatırımcı ile büyük hedge fonlar arasındaki "meydan okuma" bazı şirketlerin ciddi şekilde değer kazanmasına yol açarken, dünya borsalarında da düşüşler yaşanmasına yol açıyor. Hedge fonları ile Reddit'te organize olan küçük yatırımcılar arasındaki GameStop savaşı, ABD piyasalarında eşi görülmemiş olaylara sahne oluyor.

Wall Street'in büyük hedge fonlarının hisselerini açığa sattığı GameStop'un değerinin daha fazla olması gerektiğini düşünen Reddit kullanıcıları yaklaşık iki hafta önce bu şirketin hisselerini alarak yükseltmeye başladı. Wallstreetbets isimli Reddit alt forumunda organize olan küçük yatırımcılar için kısa sürede bu bahis basit bir yatırımdan hedge fonlarını köşeye sıkıştırma, hatta iflas ettirme amacı güden bir inatlaşmaya dönüştü.

Yaşanan bu düşüşlerin başlangıç noktasını bir grup küçük yatırımcının hedge fonların "kısa pozisyon" alarak kâr ettiğini düşündükleri değeri düşük hisselere yüklü miktarlarda yatırım yapması oluşturuyor. Bu şirketlerden birisi olan bilgisayar oyunları satan zincir mağazalar GameStop'un hisselerinin değeri son iki haftada yüzde 1700 arttı.

Böylece 12 Ocak'ta yaklaşık 20 dolar olan hisselerin değeri 347,5 dolara kadar yükseldi. Hedge fonlarının kısa pozisyonlarından şu ana kadar ne kadar zarar ettiği tam bilinmese de, sadece Melvin Capital isimli fon CNBC'nin bildirdiğine göre ayakta kalabilmek için yatırımcılardan ek 3 milyar dolar almak zorunda kaldı.

Yaklaşık 2 milyon üyesi bulunan Wallstreetbets, GameStop hisselerini almaya devam etmek üzere organize olmuştu. Ancak, buradaki küçük yatırımcılar büyük bir engelle karşılaştı. Yatırımcıların hisse ve opsiyon alım-satımı için yoğun olarak kullandığı Robinhood, Webull gibi uygulamalar platformları üzerinden GameStop hissesi alımlarını durdurdu. Bu esnada hisselerde 126 ila 502 dolar arasında olağanüstü bir dalgalanma yaşandı. Günü ise yüzde 44,1 düşüşle tamamladı.

Hedge fonların kısa pozisyon aldıkları hisse senetlerinde zarara uğramamak için portföylerindeki diğer büyük şirket yatırımlarını satmaları borsalarda düşüşlerin yaşanmasına neden oluyor.

GAMESTOP HİSSELERİNİ ALMAK YASAK SATMAK SERBEST

ABD'nin en popüler borsa uygulaması Robinhood garip bir şekilde hissenin alımını yasaklarken satımına bir kısıt getirmedi. Bunun üzerine Reddit ve sosyal medyada bu uygulamaya karşı büyük bir tepki doğdu. Wallstreetbets üyeleri hızlı bir şekilde aşağıdakine benzer dilekçeler hazırlayarak Robinhood'a dava açılması için dilekçe verdi. Söz konusu dilekçelerde Robihood'un GameStop'a getirdiği yasakla açık piyasayı manipüle ettiğini ifade etti.

Hedge fonların savaşı Wall Street'i salladı, GameStop hisselerine yasak geldi, yatırımcı isyan etti - Resim : 1

Doğan bu büyük tepkiye ABD'li siyasetçiler de kayıtsız kalamadı. Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) konuyla ilgili Kongre'de bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.

AOC konuyla ilgili Twitter mesajında, "Bu kabul edilemez. Hedge fonları özgürce istedikleri gibi hisse alıp satarken Robinhood uygulamasının yatırımcıların hisse alımını bloklama kararıyla ilgili daha çok şey bilmemiz gerekiyor. Finansal Hizmetler Komitesi üyesi olarak gerekirse bir soruşturma açılmasını destekliyorum" dedi.

AOC'nin bu mesajına destek verenlerden birisi ise Tesla ve SpaceX Kurucusu Elon Musk oldu. Elon Musk söz konusu tweete "Kesinlikle" şeklinde cevap verdi.

Elon Musk, daha önce detaylı bir yorumda bulunmasa da, Walstreetbets sayfasının linkini paylaşarak "Gamestonks" tweetini atmıştı. Bu Musk'ın hedge fonlarına karşı küçük yatırımcılardan yana tavır aldığı şeklinde yorumlandı.

Elon Musk, konuyla ilgili paylaştığı bir başka Twitter mesajında ise açığa satış kavramını eleştirdi. Musk, söz konusu tweette, "Sahibi olmadığın evi satamazsın, sahibi olmadığın arabayı satamazsın ama sahibi olmadığın hisseyi satabilirsin. Bu saçmalık. Açığa satış sadece körelmiş nedenlerden dolayı yasal olan bir dolandırıcılık" ifadelerini kullandı.

Demokrat temsilcinin soruşturma çağrısına Cumhuriyetçi Parti'den de destek geldi. Ted Cruz, AOC'nin tweetine "Tamamen katılıyorum" yorumunda bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise Başkan Joe Biden'ın ekonomi ekibinin konuyu takip ettiğini söyledi ancak konuyla ilgili başka bir yorumda bulunmayacağını ifade etti.

Bu arada, Robinhood'un en büyük yatırımcısı olan yatırım fonu Citadel'le ilgili farklı iddialar ortaya atılmaya başlandı. Citadel, GameStop açığa satışları yüzünden iflasın eşiğine gelen Melvin Capital'a likidite sağlayarak çeşitli dedikoduların yayılmasına yol açmıştı.

DOĞRUYSA HAPSE GİRMELİLER

Şimdi ise Citadel'in Robinhood'da GameStop alımı yasaklanmadan önce firmanın hisselerini açığa sattığı iddia edildi. Söz konusu iddia Twitch ve Justin.Tv'nin kurucusu teknoloji dünyasının bilinen isimlerinden Justin Kan'dan geldi. Kan aldığı bu bilgiyi takipçileriyle paylaşırken, "Eğer bu doğruysa (Citadel Kurucusu) Ken Griffin ve Robinhood kurucuları hapse girmeli" dedi.

Kan, bunun yanında 'cesur Robinhood çalışanlarını' konuyla ilgili bildiklerini aktarmaya davet etti.

KISA POZİSYON ALMAK TAM OLARAK NE ANLAMA GELİYOR?

Kısa pozisyon, en basit tanımıyla bir yatırım aracının fiyatının düşeceği öngürüsüyle yapılan yatırım anlamına geliyor.

Kısa pozisyon alan yatırımcı, aslında elinde olmayan bir varlığı satıyor. Bu yatırımcılar, ellerinde olmayan bir hisseyi ya da başka bir enstrümanı "ödünç alıyor" ve yakında fiyatının düşeceği öngörüsüyle belli bir fiyattan bir alıcıya satıyor.

Burada önemli olan satışı yapan yatırımcının sattığı enstrümanı elinde tutmuyor olması. Dolayısıyla da aslında satışı için sözleşirken cebinden de henüz herhangi bir para çıkmamış oluyor. Satış zamanı geldiğinde de piyasadan bu kıymeti mevcut fiyatıyla satın alıp, ilk etapta anlaşılan yüksek fiyat üzerinden satışını gerçekleştiriyor. Aradaki fark ise kâr olarak işleniyor.

Kısa pozisyon almak yasak ya da yasadışı bir uygulama değil. Bununla birlikte genel olarak manipülatif bir hareket olarak değerlendirilebiliyor.

Ancak piyasada milyarlarca dolarlık yatırım yapan fonların belli araçlarda kısa pozisyon alması, piyasa genelinde de bu araçların fiyatlarının düşeceği beklentisi yaratarak, aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

KISA POZİSYONLAR VE SON YAŞANANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ

Sosyal medya platformu Reddit üzerinde bir araya gelen küçük yatırımcılar son dönemde zor durumda olan ve hisse fiyatı düşük olan bazı şirketlere yatırımlar yapmaya başladı.

Bunlar arasında ABD borsasında en fazla kısa pozisyon alınan GameStop şirketi de yer alıyor.

GameStop'un hisse fiyatının yükselmesi, bu şirkette kısa pozisyon alan bazı hedge fonları da zor durumda bırakmaya başladı. GameStop'ta yüklü kısa pozisyonu bulunan Melvin Capital Management'ın 2 milyar doların üzerinde zarar ettiği bildiriliyor.

Bir süredir araştırma raporları ve yatırım tavsiyelerinde GameStop hisselerinin düşeceği öngörüsüne yer veren Citron Research'ün de pozisyonlarını zararına kapattığı belirtiliyor.

Hedge fonların, kısa pozisyon zararlarını kapatmak için Amazon ve Apple gibi lokomotif şirketlerin hisselerini satmaları da küresel borsalarda düşüşlerin yaşanmasına neden oldu.

Hedge fonların savaşı Wall Street'i salladı, GameStop hisselerine yasak geldi, yatırımcı isyan etti - Resim : 2

ZOR DURUMDAKİ ŞİRKET HİSSELERİ NEDEN YÜKSELİYOR?

Sosyal medya platformu Reddit'te bireysel yatırımcıların birbirleriyle yatırım tüyolarını paylaştığı bir kanalda, zarar eden ve hisse fiyatı düşük bazı şirketlere kârlı yatırımlar yapılabileceği yönünde analizler ve değerlendirmeler paylaşılmaya başlandı.

Bir kullanıcı, Eylül 2019'da GameStop hisselerine 53 bin dolarlık yatırımının 113 bin dolara yükseldiğini gösteren veriler paylaştı.

GameStop hisseleriyle ilgili kârlı olduğuna dair değerlendirmeler ve paylaşılan veriler Aralık ayından itibaren Reddit üzerinde bir araya gelen küçük yatırımcıların bu şirkete rağbet göstermesine neden oldu.

Aynı sayfada bir dönem çok popüler olan ancak son dönemde düşüşe geçen cep telefonu üreticileri Nokia ve Blackberry şirketlerinin hisselerinde de ciddi yükselişler görülmeye başlandı.

Büyük yatırımcıların pozisyonlarını değiştirmemesi ise bir süre sonra Reddit gibi sosyal medya platformlarında "küçük yatırımcı büyük finans kuruluşlarına karşı" gibi bir havanın doğmasına neden oldu.

BBC'ye konuşan analist Neil Wilson, Reddit'teki yazışmaları okuduğunda buradaki kullanıcıların Wall Street'e karşı kişisel bir savaş verdiği izlenimini edindiğini söyledi.

Wilson, "Tüm bu tuhaf gelişmeler arasında en sıra dışı olan şeylerden birisi de bu hisseyi satın alan işlemcilerin acayip bir intikam ahlakına sahipmiş gibi davranıyor olması. Wall Street'e karşı hırsla saldırıyor ve hedge fonlardan nefret ediyor gibi bir havaları var. Hatta zaman zaman 'eski kuşağın' servetiyle ilgili hakarete varan paylaşımlar yapıyorlar. Bu kuşaklar arası, servetin yeniden dağıtılması ve paranın zenginden alınıp fakir 'milenniallara' verilmesiyle ilgili bir savaş" dedi.

Wall Street hisseler yatırımcı isyan alım