Hesap sorulmadı, maden yine açıldı

Siirt'te 16 madencinin öldüğü bakır madeni Cengiz Holding tarafından alınınca faaliyete başladı.

Hesap sorulmadı, maden yine açıldı

SİİRT - Şirvan’da 16 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan ve sorumlularının hala cezalandırılmadığı bakır madeni, hükümete yakın Cengiz Holding tarafından devralınmasının ardından faaliyete başladı.

Siirt Şirvan’a bağlı Maden köyündeki Ciner Holding'e ait Türkiye'nin en büyük bakır madeninde 17 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen ve 16 madencinin yaşamını yitirdiği göçükten sonra faaliyetlerin durduğu bakır madeninde çalışan toplam bin 80 işçi, işten çıkarılmıştı. Çıkarılan işçilerden 437’si ana firma olan Park Elektrik bünyesinde çalışan işçilerdi.

DIŞARIDAN İŞÇİ ALINDI

Geçtiğimiz günlerde Ciner Holding’e ait Park Elektrik tarafından işletilen bakır madeni ocağı, tartışmalı projelere imza atan Cengiz Holding tarafından devralınmıştı. İşletmenin Cengiz Holding tarafından devralınmasıyla birlikte maden faaliyete başladı. 16 madencinin yaşamını yitirdiği açık işletmede, yüzde 80’i Şirvan ve Siirt dışından getirilen 85 işçi, göçüğün yaşandığı alanı düzeltme çalışmalarına başladı. 85 işçi, doğaya verdiği zararla adını duyuran İstanbul 3. Havalimanı’nda faaliyet gösteren taşeron firma Onur tarafından işe alındı. Göçüğün yaşandığı alanın temizlenmesinden sonra bakır çıkarma işlemleri Cengiz Holding tarafından devam ettirilecek.

VAATLER BOŞA ÇIKTI

Park Elektrik firması işletmenin devam etmesi halinde, çıkarılan işçilerin tekrar işe alınacağını duyurmuştu. Ayrıca Maden Kanunu’nda faaliyetin yürütüldüğü alanda yaşayanların işe alınmasını öncelikli kılıyor. Bakır madeninin çıkarıldığı Maden köyünde tarım ve mera arazileri yok edilerek, köyde yaşayanlara madencilikten başka bir alternatif bırakılmadı. Kendi köylerinde ve arazilerinde çıkarılan madende çalışamayan ocağın eski işçileri ise duruma tepkili.

Söz konusu ocakta yaşamını yitiren 16 işçinin aileleri ile uzlaşmaya gitmek isteyen Ciner Holding, ceza dosyalarından vazgeçmeleri halinde 200’er bin lira avans tazminatının yanında 100’er bin lira da ek olarak para vereceğini vaat ettiği iddia edildi. Söz konusu paraya ek olarak da yaşamını yitiren işçilerin ailelerinden birini işe alma önerisi de yapıldı. Ancak gelinen aşamada maden ocağı Cengiz Holding’e devredildi. (DİHABER)

Siirt şirvan Maden Ocağı Cengiz Holding