‘Hızlı sıkılaşma baş ağrısı yapar’

Şimşek: Türkiye parasal sıkılaşmadan kaynaklanabilecek risklere karşı geçmişteki kadar kırılgan değil. Yine de beklenenden daha hızlı sıkılaşma sıkıntı yaratabilir

‘Hızlı sıkılaşma baş ağrısı yapar’

EKONOMİ - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dış riskler açısından küresel para politikasında öngörülen normalleşmeye değinirken, bunun doğru yönetilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizdi. Şimşek, "Para politikasında beklenenden daha hızlı bir sıkılaşma tabii bir sıkıntı yaratır. Ama bunun iletişimi iyi yapılır ve bugüne kadar olan hızda giderse yönetilebilir. Beklenenden daha hızlı para politikası sıkılaştırması tabii ki baş ağrısı yapar. Piyasalarda ciddi oynaklık yaratır. Ama şu an öngörülen bir durum değil" diye konuştu.

IMF - Dünya Bankası Bahar Toplantıları ve G20 Görüşmeleri kapsamında ABD'nin başkenti Washington’da bulunan Şimşek, "Üç aşağı, beş yukarı Amerika’nın bütün portföy yöneticileriyle bir araya geldik. Gerçekten trilyonlarca dolar yöneten şirketlerin temsilcileriyle buluştuk. Oradan benim edindiğim izlenim, Türkiye’ye ilişkin algı olumlu. Özellikle referandumdan 'evet'in çıkmasıyla istikrarın pekişeceğine dair inancı onlar da taşıyorlar. Reformların hızlanmasını tabii ki öngörüyorlar. Zaten anlattığımız hikaye de üç aşağı beş yukarı bu çerçevede. Onun için, yatırımcı ayağı inşallah önümüzdeki dönemde daha destekleyici olacak" değerlendirmesini yaptı.

Katıldığı IMF ve G20 toplantılarından çıkan en önemli mesajın ise dünya ekonomisinin güçlü bir şekilde toparlandığı olduğunu kaydeden Şimşek, "Dünya ekonomisinde bir hızlanma var. İlk defa sekiz yıldır, hatta daha fazla bir süredir, küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü değil, yukarı revize edildi. Bu, çok anlamlı çok önemli bir adım. Dolayısıyla küresel büyümeye ilişkin beklentiler olumlu" diye konuştu.

ABD İLE MUTABAKATA VARDIK

İkili temasları kapsamında Türkiye’ye yaklaşık 2 milyar eurosu geçen sene olmak üzere toplamda 9 milyar euronun üzerinde yatırım yapan EBRD Başkanı Suma Chakrabarti ile bir araya geldiğini belirten Şimşek, kuruluşun Türk ekonomisine yönelik güçlü desteğine bu sene de devam edeceğini dile getirdi. Şimşek, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile de görüştüğünün bilgisini verirken, "İnşallah daha yakın bir şekilde çalışacağız ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında mutabakata vardık. Ekonomik ilişkilerin yanında kara para aklanması ve terörizmin finansmanı gibi konularda zaten Amerika ile Türkiye arasında iş birliği var. Bu iş birliği devam edecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yeni Amerika yönetimiyle ikili ilişkilerini geliştirmeye çalışırken, dünyayla entegrasyona ara vermeyeceğinin altını çizen Şimşek, şöyle konuştu: "Türkiye içine kapanmayacak. Türkiye iş için, aş için koşuşturmaya devam edecek. Türkiye dışa açık olmaya devam edecek. Türkiye, bir taraftan Körfez İşbirliği Ülkeleriyle serbest ticareti konuşurken, bir taraftan Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğinin genişletilmesini, güncellenmesini konuşuyor. Dolayısıyla, Türkiye şuna inanıyor: Ticaret büyümenin motorudur. Biz rekabetten korkmuyoruz. Rekabet iyi bir şeydir, beraberinde yenilikçilik ve verimlilik getirir. O da refahın esas motorudur."

Şimşek, hükümetin reform programına döneceğini belirterek, "Yapacağımız reformlarla beklentileri olumlu etkileyeceğiz ve onun sayesinde Türkiye inanıyorum ki bu sene daha iyi bir performans gösterecek" dedi. Bununla birlikte ekonomi hakkında "nokta tahminleri" yapmadığını vurgulayan Şimşek, orta vadeli programda belirlenen yıllık yüzde 4’ün biraz üzerinde büyüme hedefinde değişikliğe gidilmediğini söyledi.

ENFLASYON REFAH AÇISINDAN TEHLİKE ARZ EDEN BİR DURUM

Şimşek, enflasyon konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Enflasyon beklediğimizden daha kötü maalesef. Para politikasında bir sıkılaşma var. Bu sıkılaşmanın gecikmeli etkisi olacak, hemen olmuyor. Merkez Bankası 320 baz puanlık bir sıkılaşmaya gitti. Bu önemli bir sıkılaşma ve bunun etkilerini önümüzdeki aylarda göreceğiz. Enflasyonun mutlaka ve mutlaka tekrar tek haneye düşmesi lazım. Türkiye için çift haneli enflasyon asla kabullenmeyeceğimiz, doğru bulmadığımız ve Türkiye’nin uzun vadeli refahı açısından tehlike arz eden bir durum. Dolayısıyla, enflasyonun tekrar tek haneye inmesi bizim için hedef. Büyümenin de orta vadede reformların da etkisiyle tekrar yüzde 5 ve üzeri bir patikaya oturması bizim hedefimiz."

'BEKLENENDEN HIZLI SIKILAŞTIRMA BAŞ AĞRISI YAPAR'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dış riskler açısından küresel para politikasında öngörülen normalleşmeye değinirken, bunun doğru yönetilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Şimşek, "Para politikasında beklenenden daha hızlı bir sıkılaşma tabii bir sıkıntı yaratır. Ama bunun iletişimi iyi yapılır ve bugüne kadar olan hızda giderse yönetilebilir. Beklenenden daha hızlı para politikası sıkılaştırması tabii ki baş ağrısı yapar. Piyasalarda ciddi oynaklık yaratır. Ama şu an öngörülen bir durum değil" diye konuştu.

Türkiye'nin aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin parasal sıkılaşmadan kaynaklanabilecek risklere karşı geçmişteki kadar kırılgan olmadıklarına dikkati çeken Şimşek, "Gelişmekte olan ülkelerin bir kere eski yaklaşımlarla değerlendirilmemesi lazım" dedi. Şimşek, son 10-15 yılı reformlarla, rezerv birikimleriyle, daha doğru politikalarla ve iyi risk yönetimiyle geçiren ülkelerin şoklara karşı dirençli olduğunu vurguladı.

Enflasyon Şimşek sıkılaşma