Birçok ülke İngiltere'den uçuşları yasakladı

Birçok ülke İngiltere'den uçuşları yasakladı
Belçika, Hollanda, Almanya ve Avusturya'nın ardından birçok ülke uçuşların askıya alındığını duyurdu. Kararın tüm Avrupa'ya yayılması bekleniyor.

ARTI GERÇEK - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede daha hızlı yayılan yeni tip Coronavirus'ün (Covid-19) bir türünün ortaya çıkmasının ardından Londra ve çevresinde kısıtlamaların daha sıkılaştırılmasına ve Noel'de ailelerin bir araya gelmesinin yasaklanmasına karar verildiğini duyurarak, halkın evde kalmasını istedi.

Johnson, İngiltere'de görülen Covid-19'un yeni bir türünün daha hızlı yayılabileceği ve vakalarda artışa yol açabileceğinin doğrulanmasının ardından alınacak acil önlemleri görüşmek üzere kabine üyeleriyle bir araya geldi. Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Johnson, Londra ve çevresinde virüsün alınan önlemlere rağmen yayıldığını kaydetti.

Johnson, bunun yeni bir türden kaynaklandığının belirlendiğini ve yeni türün daha ölümcül olduğuna dair bir bilgi bulunmasa da diğer türden yüzde 70 daha hızlı yayıldığının belirtildiğini ifade etti. Johnson'ın açıklamalarının ardından birçok Avrupa ülkesi İngiltere'den uçuşları yasaklama kararı aldı.

İngiltere’nin başkenti Londra ve ülkenin güneydoğusunda son dönemde tespit edilen yeni vakaların mutasyon geçirmiş yeni bir Coronavirus türünden kaynaklandığının açıklanmasının ardından Hollanda ülkeden uçuşları 20 Aralık sabahı itibariyle yasaklamıştı. Belçika’nın da bu gece yarısından itibaren İngiltere’den uçuşları yasakladığı bildirildi. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, yasağın en az 24 saat geçerli olacağını duyurdu.

HOLLANDA'DAN AÇIKLAMA

Hollanda’nın yasağı İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın cumartesi günü mutasyon geçirmiş yeni Coronavirus türünün eskisine kıyasla yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini açıklamasının ardından geldi.

Hollanda, İngiltere'de yeni tip Coronavirus'ün (Covid-19) daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonunun tespit edilmesinin ardından bu ülkeye uçuşları 1 Ocak 2021'e kadar durdurdu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saat 06:00 itibarıyla İngiltere'yle uçuşların yasaklandığı belirtildi. Hollanda Devlet Sağlık ve Çevre Enstitüsü'nün (RIVM) tavsiyesi üzerine alınan kararın, 1 Ocak'a kadar yürürlükte kalacağı bildirildi.

Açıklamada, "Önümüzdeki birkaç gün içinde diğer AB ülkeleri ile Hollanda, virüsün yeni türünün İngiltere'den getirilmesi riskini azaltmak için alınacak önlemlerin kapsamını görüşecek" ifadesi kullanıldı.

İTALYA, ASKIYA ALDI

İtalya Dışişleri Bakanı da İngiltere ile uçuşların karşılıklı olarak askıya alındığını aktardı.

Fransız haber kanalı BFMTV de, Fransa'nın İngiltere'den uçuşları ve trenleri yasaklamayı değerlendirdiğini ve "Avrupa genelinde bir koordinasyon arayışı içinde olduğunu" belirtirken, "ilerleyen saatlerde bir karar alınacağını" duyurdu.

İNGİLTERE: ÇOK HIZLI DAVRANDIK ANCAK YENİ TÜR KONTROLDEN ÇIKMIŞTI

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, yaptığı açıklamada, hükümetin ülkenin güneydoğusunda uygulamaya alınan sıkı tecrit uygulamalarını mutasyona uğramış yeni türün "kontrolden çıkması" üzerine yürürlüğe koyduğunu söyledi.

Hancock, Sky News’a yaptığı açıklamada, "Çok hızlı ve kararlı davrandık. Ancak yeni tür kontrolden çıkmıştı. Tekrar kontrol altına almamız gerekiyor" dedi.

ALMANYA'DAN YASAK KARARI

Almanya da gece yarısından itibaren İngiltere'ye tüm uçuşların yasaklanacağını açıklarken Alman Hükümeti'ne Covid-19 salgınıyla ilgili danışmanlık yapan Berlin Charite Hastanesi Viroloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Christian Drosten, Twitter’de yaptığı açıklamada Almanya’da mutasyona uğrayan türün tespit edilmediğini söyledi.

AVUSTURYA'DA TESPİT EDİLDİ, UÇUŞLAR YASAKLANDI

Virüsün Avusturya'da da tespit edilmesinin ardından Avusturya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere ile olan uçak seferlerinin yasaklanacağını duyurdu.

İSRAİL, BULGARİSTAN VE KUVEYT'TEN AÇIKLAMA

İsrail yönetimi, İngiltere'den gelecek yabancıların ülkeye girişini yasakladı.

Bulgaristan hükümeti, 31 Ocak'a kadar İngiltere'ye uçuşların askıya alındığını açıkladı.

Kuveyt, İngiltere'den hava yolu ulaşımını durdurma kararı aldı.

FRANSA: TÜM ULAŞIMI 48 SAATLİĞİNE DURDURDUK

Fransa Başbakanı Jean Castex, Coronavirus'ün daha bulaşıcı bir türü ortaya çıkan İngiltere ile hava, kara ve deniz yolu ulaşımını gece yarısından itibaren 48 saat süreliğine durduracaklarını bildirdi.

İNGİLTERE HÜKÜMETİ'NİN ALDIĞI YENİ ÖNLEMLER

Johnson, yeni türden dolayı bazı önlemler almak zorunda kaldıklarını, şimdiye kadarki en geniş kısıtlamaların uygulandığı başkent Londra ile İngiltere'nin doğu ve güneydoğusunun önlemlerin daha da sıkılaştırıldığı 4'üncü aşamaya alınacağını duyurdu.

Yeni önlemlerin yarından itibaren geçerli olacağını kaydeden Johnson, halihazırda restoran ve barların kapalı olduğu bu yerlerde temel ürünlerin satılmadığı tüm mağazalar, spor salonları ve kuaförlerin de kapatılacağını, istisnai durumlar dışında halkın evde kalmasının isteneceğini belirtti.

4'üncü aşama kısıtlamalara alınan bölgelerdeki insanların Noel'de diğer hane üyeleriyle bir araya gelmemesi gerektiğini vurgulayan Johnson, buralar dışındaki diğer yerlerde ise insanların ilk beş gün yerine yalnızca Noel Günü'nde en fazla iki ayrı hanenin üyeleriyle buluşmasına izin verileceğini açıkladı.

Johnson, Noel'de kısıtlamaların gevşetileceği yönünde geçen hafta yaptığı açıklamadan geri adım atmasının gerekçesini "bilimsel verilerin değişmesine" bağlayarak, "Bu yıl Noel farklı, çok farklı olacak; ancak gerçekçi olmalıyız" diye konuştu.

Bu arada Johnson, şimdiye kadar Covid-19 aşısı yapılanların sayısını 350 bin olarak açıkladı.

İlk başta sürü bağışıklığı stratejisiz izleyen İngiliz Hükümeti, alınan önlemlerin zamanlaması ve içeriğinden dolayı sıklıkla eleştiriliyor.


İNGİLTERE'DE ADI KONULMAMIŞ KARANTİNA

İngiltere, 5 Kasım'da başlayan ulusal çaptaki ikinci karantinanın 2 Aralık'ta sona ermesinin ardından üç aşamalı önlem planına geçmişti.

İlk aşamada restoran ve barlar ancak saat 23.00'e kadar açık kalabiliyor, evden çalışma teşvik ediliyor. 2'nci aşamada, kapalı mekanda başka bir hane üyesiyle görüşülemiyor, dışarıdaki buluşmalar ise altı kişiyle sınırlandırılıyor, barlar ancak restoran olarak hizmet verebiliyor, alkollü içecekler sadece yemeklerin yanında satılabiliyor. 3'üncü aşamada ise kapalı spor salonları hizmet veremiyor, gerekli olmadığı sürece seyahat edilemiyor, barlar ve restoranlar ancak paket servisi yapabiliyor ve spor etkinlikleri düzenlenemiyor.

Son ilan edilen 4'üncü aşamayla da aynen karantinada olduğu gibi temel ürünlerin satılmadığı ticari işletmelerin kapatılması gerekiyor ve gerekli olmadığı sürece yurtdışına seyahat yapılmaması isteniyor. Bu nedenle 4'üncü aşama önlemler, adı konulmamış karantina olarak görülüyor.İngiltere, 68 bin 447 can kaybı ile Avrupa'da İtalya'dan sonra Covid-19 kaynaklı en çok ölümün görüldüğü ülke konumunda.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN YAKIN TEMAS AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni tip Coronavirus'ün (Covid-19) daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonuyla ilgili İngiliz yetkililerle "yakın temasta" olduklarını açıkladı.

WHO tarafından Twitter'dan yapılan paylaşımda, "Covid-19'un daha hızlı yayılan yeni türüyle ilgili İngiliz yetkililerle yakın temas halindeyiz" ifadesine yer verildi.

Paylaşımda, Covid-19'un yeni türüne ilişkin devam eden araştırmaların "bilgi, sonuç ve analizlerinin" İngiliz makamlarınca paylaşılmaya devam edileceği aktarıldı. "Virüsün yeni türünün özellikleri ve olası etkileri" hakkında daha fazla bilgi edinildikçe WHO'ya üye 194 ülkenin bilgilendirileceği de kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar