Hükümet gözünü yeniden kıdem tazminatına dikti
Kıdem tazminatlarının fona devredilerek, emekliliğe kadar dokunulamamasını öngören sistem bir kez daha gündeme getirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, fon sisteminin önümüzdeki günlerde yeniden ele alınacağını söyledi.
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kıdem tazminatı, emekliye zam ve vergi artışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Habertürk canlı yayınına katılan Yılmaz, "Kıdem tazminatlarının emeklilik sistemine dahil edileceğine dair bir şey konuşuldu. Çok da soruluyor. Öyle bir şey var mı?" sorusu üzerine, fon sisteminin yeniden gündeme getirileceğini açıkladı. Türk-İş'in daha önceki yıllarda 'Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz" diyerek karşı çıktığı fon sistemini savunan Yılmaz, şu açıklamada bulundu:
"Burada hükümetlerimizin yaklaşımı şu. İşçi kesiminin temsilcileriyle, istişare içinde bu işi sonuçlandırmak. Yani tek yanlı bir çözüm dayatmak değil. Çözülmesi gereken bir mesele mi? Evet öyle. Ama bunu istişarelerle, işçi ve işveren dengesi içinde ve özellikle işçi kesiminin temsilcileri, sendikalarla istişare içinde bu konuya yaklaşmak. Kıdem tazminatında maalesef çok ciddi problemler de var. Ödenmeme meseleleri var. Başka sıkıntılar var. Oluşturduğu bir belirsizlik var. Özellikle iş dünyası firmaları üzerinde. Dolayısıyla bir dönem bir fon oluşturup bununla bu problemi çözme gibi bir yaklaşım vardı. Dolayısıyla bunlar önümüzdeki dönemde yine Türkiye'nin gündemde olan konuları olacak."
FON SİSTEMİ NEYİ İÇERİYOR?
Daha önce gündeme getirilen sisteme göre, kıdem tazminatları bir fonda toplanacak ve çalışan işten çıkarıldığı dönemde dahi parasının en fazla yüzde 25'ini alabilecekti. Paranın tamamı ise ancak emekli olunduğunda alınabiliyor. İşsiz kaldığında işçinin bir süre geçimini sağladığı kıdem tazminatının emekliliğe kadar alınamayacak olması eleştirilere neden olmuştu. Emeklilik yaşının 65'e kadar çıkarıldığı göz önüne alındığında, kıdem tazminatlarına fiili olarak el konulmuş oluyor. Aynı zamanda bu fonun, tıpkı deprem fonunda olduğu gibi hükümet tarafından amacı dışında kullanılacağı endişeleri de var.
EMEKLİYE ZAM
Emeklilerin zam beklentisiyle ilgili soru üzerine Yılmaz, bu konuda net ifadeler kullanmaktan kaçındı. Emeklilerin sayısından ve bütçe dengesinden bahseden Yılmaz "Çalışmalar sürdürülüyor, 'Emekliler için ne yapabiliriz?' diye alternatiflere bakılıyor. Çok büyük bir sayıdan bahsediyoruz. 16 milyon emekli var. En küçük bir şeyin bile çok büyük etkiler oluştuğu bir alandan bahsediyoruz. Böyle bir alanla ilgili konuşurken çok dikkatli konuşmak gerekiyor. Maliyetleri, neler getirdiğini, bunun nasıl finanse edileceğini iyi planlamak gerekiyor. Biz şartlarımızı sonuna kadar zorlayarak emeklimizin, çalışanlarımızın yanında olmaya gayret ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
VERGİ ARTIŞLARI
"OVP'de, vergi gelirinin 2024'te yüzde 73,2 artışı gözüme çarptı. Vergi oranları mı arttırılacak? 2024'te nasıl vergiler göreceğiz?" sorusunu Yılmaz, şu şekilde yanıtladı:
"Vergi gelirlerindeki artış her zaman vergilerdeki artışla olmak durumunda değil. Bu öngördüğümüz çerçevede dört önemli etkiden bahsedebiliriz. Birincisi şu, biz bu yıl tedbirler aldık biliyorsunuz. Bütçe açığımızı aşağıya çekebilmek, vergi gelirlerimizi arttırmak için bazı tedbirler aldık. O tedbirlerin bu yıla yansıması yani 2023'e yansıması yarım yıl. 2024'e yansıması ise tam yıl olacak. Dolayısıyla böyle bir fark var. İkincisi kayıt dışılıkla çok daha etkin ve dijital bütün imkanları kullanarak mücadele etme kararlılığımız var. Bunun birtakım vergi gelirlerimiz üzerinde etkilerini bekliyoruz. Tahakkuk tahsilat oranlarını arttırıcı idari tedbirler öngörüyoruz. Dolayısıyla bütün bunlar vergi gelirlerinde hiçbir oransal değişme yapmasanız bile toplam vergi gelirinizde bir farklılık oluşturacak. Dördüncüsü de tabii enflasyon, enflasyon dediğiniz hadise kamunun giderlerini arttırdığı gibi gelirlerini de arttırıyor. Vergi gelirlerini de artırıyor. Oradan da gelecek katkılar var. Dolayısıyla bütün bunlarla birlikte baktığınızda vergi gelirlerindeki artışı, büyük oranda en azından izah edebiliriz diye düşünüyorum." (EKONOMİ SERVİSİ)