Hükümet yetkilileri ile görüşen Morgan Stanley: Beklentiler olumlu ama zorluklar sürüyor

Morgan Stanley ekonomistleri, İstanbul ve Ankara'da hükümet yetkilileri, bankacılar ve ekonomistlerle bir araya geldi. Raporda, ekonomi yönetiminin geleneksel politikaya geçmesiyle beklentilerin olumlu hale geldiği ama zorlukların devam ettiği belirtildi.

Hükümet yetkilileri ile görüşen Morgan Stanley: Beklentiler olumlu ama zorluklar sürüyor

Artı Gerçek - Türkiye'de önceki döneme göre farklı ekonomi politikaları uygulanırken, hükümet yetkilileri ve farklı kesimlerle temaslarda bulunan Morgan Stanley ekonomistleri "geleneksel politikalara dönüşün beklentileri iyileştirdiğini ancak bazı zorlukların devam ettiğini" belirtti.

'POLİTİKA NORMALLEŞMESİ ZAMAN ALACAK'

Bloomberg HT'nin haberine göre, söz konusu ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaşma döngüsüne devam edeceği beklentisine de vurgu yaptı. Analizde politika normalleşmesinin zaman alacağı da vurgulandı.

Ekonomistler temaslar sonrası edindikleri izlenimin, yeni ekonomi yönetimi ekibinin ve onların daha geleneksel politikalara yönelmesinin geniş tabanlı bir desteğe sahip olduğu yönünde olduğunu belirtti.

'ILIMLILAŞMA İŞARETLERİ VAR'

Seçim sonrasındaki politikaların ilk sonuçları olarak resmi rezervlerde kayda değer bir toparlanma, kredi spreadlerinde önemli bir sıkılaşma ve bankaların ve şirketlerin dış finansmana erişimindeki iyileşme olduğunu söyleyen ekonomistler TL mevduat ve kredi faizlerindeki önemli artış ve kredi büyümesindeki keskin yavaşlama ile birlikte, bireylerin döviz talebinin azaldığına ve iç talebin çok güçlü seviyelerden ılımlılaşma işaretleri göstererek Türkiye'yi makroekonomik istikrar yolunda ilerlettiğine vurgu yaptı.

'KKM DAHİL, ZORLUKLAR SÜRÜYOR'

Ekonomistler bunların yanında, yüksek ve kalıcı enflasyon, geniş dış finansman ihtiyacı ve kur korumalı mevduat da dahil olmak üzere geleneksel olmayan araçlarla ilgili zorlukların devam ettiğini belirtti.

EKİMDE DE FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ

Türkiye'de bu zorlukların sıkılaşma adımlarının devam etmesini gerektirdiğine dikkat çeken Morgan Stanley ekonomistleri TCMB'nin dezenflasyonun öngörülen patikada kalması konusunda kararlılık sinyali vermesi nedeniyle politika faizini ekim ayında 500 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 35 seviyesine yükseltmesini beklediklerini söyledi.

Raporda, "Yüksek enflasyon eğilimi ve düzenlemelere olan bağımlılığı azaltmaya yönelik politika tercihi göz önüne alındığında, Kasım ayında 250 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 37,5'e yükseltmeyi öngörüyoruz. Yerel seçimler sıkılaştırma sürecini yavaşlatarak enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risklere işaret edebilir, ancak Mart ayından sonra daha fazla sıkılaştırma öngörüyoruz ve nihai faiz oranını 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 40 olarak tahmin ediyoruz" değerlendirmeleri yer aldı. (Kaynak)