İdlib ve koronavirüs takip ediliyor: Dolar yeni haftada 6,23'te
Koronavirüs salgını ve İdlib'de artan çatışmalar nedeniyle hafta sonu 6,26'yı aşan dolar yeni haftaya 6,21'lerden başladı. Kur daha sonra 6,24'e yükseldi.
ARTI GERÇEK-Koronavirüs salgını ve İdlib'de artan çatışmalar nedeniyle hafta sonu 6,26'yı aşan dolar, yeni haftaya 6,21 seviyelerinden başladı. Kur daha sonra 6.24 seviyesine çıktı. Dolar, artan jeopolitik tansiyonla hafta sonu sığ piyasada 6,2640’ü gördükten sonra bu sabah güne 6.2150 civarında başladı.
Küresel piyasalarda koronavirüs kaynaklı riskten kaçış ve Suriye’de hafta sonu artan askeri hareketlilik sonrası jeopolitik tansiyon TL’yi baskılayan en önemli iki etken konumunda. Kamu bankalarının döviz satışı ise TL’yi destekleme konusunda çok etkili olamıyor.
Piyasaların İdlib'deki yeni gelişmelere odaklanacağı yeni haftada yurt dışında ise koronavirüsün etkilerini azaltmak için merkez bankalarının hamleleri de yakından izleniyor. Analistler ve finans kuruluşları ABD Merkez Bankası Fed'in mart toplantısında 50 baz puan faiz indirimine gideceği yönünde görüş bildirmeye başladı.
GOLDMAN SACHS: FED MARTTA 50 BAZ PUAN İNDİRİME GİDEBİLİR
Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri, şimdi Fed'in bu ayki toplantıda 50 baz puan faiz indirmesini beklediklerini ve ABD merkez bankasının diğer merkez bankaları ile koordineli bir adım atma olasılığının ortaya çıktığını kaydetti.
Goldman ekonomistleri, koronavirüsün ABD ekonomisine yönelik risklerinin arttığı bir ortamda, Fed için faiz beklentilerini üç günde ikinci kez revize ederek, Fed'in 17-18 Mart toplantısında veya daha önce harekete geçebileceği tahmininde bulundu. Goldman Sachs, cuma günü söz konusu toplantıda 25 baz puan faiz indirimi tahmininde bulunmuştu, ancak şimdi Fed'in parasal gevşemeye gitmek için bu toplantıyı beklemeyebileeğini düşünüyorlar.
Jan Hatzius başkanlığındaki Goldman ekonomistleri, "Risk aşağı yönde, en azından zamanlama açısında" dedi ve "Özellikle, önümüzdeki birkaç haftalık dönemde, belki de gelecek hafta, koordineli bir gevşeme için iyi bir şans var" değerlendirmesinde bulundu.
Fed Başkanı Jerome Powell da, koronavirüs salgınının yarattığı risklerle karşı karşıya kalınması halinde ekonomiyi desteklemek için "uygun şekilde" hareket edeceklerini söylemişti. Bir başka açıklama da, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'dan geldi. Kurado, koronavirüs salgınının ekonomi için görünümü gölgelediği ortamda finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için BoJ olarak gerekli adımları atacaklarını söyledi.
DOLAR HAFTAYA HAREKETLİ BAŞLADI
Bu gelişmeler ışığında dolar/TL kuru yeni haftaya 6,23'ün, euro/TL ise 6,89'un üzerinde başladı. İşlemlerin açıldığı gece yarısı 6,25'in üzerine kadar tırmanan kur günün ilk ışıklarına doğru 6,23 seviyelerinde dengelendi.
Sabah saatleri itibariyle dolar, 6,23'lü, euro ise 6,88'li seviyelerden el değiştiriyor.
Haftanın başlangıcında merkez bankalarından gerekenin yapılacağına yönelik mesajların etkisiyle Asya piyasaları da pozitif seyrediyor.
PETROL FİYATLARI ARZ KISITLAMA HABERLERİYLE YÜKSELİŞTE
Hükümetlerin koronavirüs ile mücadele için teşvik tedbirleri ortaya koymaya başlamaları, Fed öncülüğünde global merkez bankalarının faiz indirimine gidecekleri beklentileri ve OPEC+'nın üretim kısıntısını derinleştireceği umutları petrol fiyatlarını yükseltti. 48 dolara kadar çekilen petrol fiyatları yeniden 51 doların üzerine çıkmış durumda...
ÇİN'DE PMI TM ZAMANLARIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Çin'de koronavirüsten ölümler görece azalsa da, bir aydan uzun bir süredir neredeyse durma noktasına gelen üretime dair somut veriler de gelmeye başladı. Çin'de koronavirüsten ölümler 3 bine yaklaşırken, dünya genelinde ise Covid-19 bulaşan insan sayısı 89 bini geçti.
Çin ekonomisine koronavirüsü salgınının etkisi en net şekilde Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ile kendini gösterdi. Çin'de imalat ve imalat dışı sektörlerde PMI verileri tarihin en düşük seviyelerine indi.