İlk 10 ayda bütçe açığı 183 milyar TL
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 2019'un ilk 10 aylık bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi, bütçe açığının yüze 276 oranında artış gösterdiğini söyledi.
Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Ozan Bingöl, 'Vergiye dair' adlı internet blogunda, bütçedeki son durum hakkındaki 'Gerçekler acıdır, acıtır: Bütçe gerçekleşmeleri üzerine' başlıklı yazısına 2019 hedeflerini ve bugün gelinen noktayı 'Maalesef içinde bulunduğumuz günler ekonomik açıdan zor günler' diyerek tarif etti.
'BÜTÇE AÇIĞINDA YÜZDE 276 ORANINDA ARTIŞ VAR'
2019 yılının ilk 10 aylık bütçe gerçekleşmelerini farklı bir bakış açısı ile değerlendiren Bingöl, 2019 yılı bütçe hedefi verilerini hatırlattı:
"2019 yılı için belirlenen bütçe hedeflerindeki toplam vergi geliri yaklaşık 756 milyar TL, yine 2019 yılı için öngörülen bütçe açığı hedefi 80,6 milyar TL, toplam hedeflenen vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 53'ünün sadece KDV ve ÖTV’den tahsil edileceğinin beklendiğini de kısaca hatırlatalım."
Bu hatırlatmanın ardından 2019'un ilk 10 aylık bütçe gerçekleşmelerini kaleme alan Bingöl, bütçe açığının yüze 276 oranında artış gösterdiğini söyledi:
"Bütçe Ekim ayında 14,9 milyar TL açık vermiş olup geçen yılın aynı ayına göre bütçe açığı rakamı ise yüze 276 oranında artış göstermiştir. Yılın ilk 10 ayındaki bütçe açığı ise 100,7 milyar TL olmuştur. İlk 10 aylık dönemde vergi gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre %6,3’lük bir artış olduğunu da vurgulayarak aslında açığın geçen yıla göre en az 3-4 puan daha fazla olduğunu belirtelim."
Ülkemizde kemer sıkma işi hep "belki sıkacak kemeri bile olmayan" asgari ücretliye, dar gelirliye düşer. Bakalım bu sefer kim kemer sıkacak?!
— Ozan Bingöl (@ozanbingoll) November 17, 2019
İlk 10 aylık gerçek bütçe açığı 180 milyarın üzerinde.https://t.co/vjeBScsznn
BÜTÇEDEKİ SAPMANIN NEDENİ SAVAŞ EKONOMİSİ
Bütçe hedefinden bu kadar büyük bir sapmanın izahını savaş ekonomisi, Suriyeli mülteciler gibi etkenlere bağlayan Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Ozan Bingöl, "Her şeyi halktan beklemek yeterli değildir" dedi:
"İçeriside bulunduğumuz askeri operasyonları, uzun zamandır ev sahipliği yaptığımız Suriyeliler ve olağan dışı diğer gelişmeleri göz önünde bulundurarak bütçe açığının belli bir kısmının izahı mümkün olabilecektir. Ancak bu durumların yanında yöneticilerin de israftan uzak durma; tasarruf, kemer sıkma gibi argümanları kullanmaları gerektiğini belirtmek zorundayım. Her şeyi halktan beklemek yeterli değildir."