İlk üç ayın bilançosu: En az 441 iş cinayeti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan rapora göre, bu yılın ilk üç ayında 441 işçi cinayete kurban gitti. 2015’in ilk üç ayında en az 353 işçi, 2016’nın ilk üç ayında en az 423 işçi ölmüştü.
EKONOMİ - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan ve guvenlicalisma.org sitesinde yer alan verilere göre, bu yılın ilk üç ayında 441 işçi cinayete kurban gitti. Raporun ilk bölümünde metal kadın işçilerinin ölümlerine, sendikal faaliyetin suç sayılarak hapis cezası verilmesine ve grev yasaklarına değinildi.
İkinci bölümünde ise marttaki iş cinayetleri grafiklerle paylaşıldı. Martta yaşanan en hazin işçi ölümlerinden birini Türk Metal’in 8 Mart vesilesiyle Ankara’da düzenlediği kadın kurultayına giden işçileri taşıyan otobüslerden birisi Bursa İnegöl’de devrilmesiyle yedi işçi kadının yaşamını yitirmesi oluşturdu. İşçilerin ölümü Bursa başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanında büyük bir üzüntüyle karşılandı.
AKP iktidarları döneminde giderek artan iş cinayetlerini verilerle ortaya koyan çalışmaya göre, mart ayında en az 148 işçi yaşamını yitirirken, yılın ilk üç ayında ise en az 441 işçi iş cinayetlerinde can verdi. 2013 yılının ilk üç ayında en az 215 işçi, 2014 yılının ilk üç ayında en az 307 işçi, 2015 yılının ilk üç ayında en az 353 işçi, 2016 yılının ilk üç ayında en az 423 işçi, 2017 yılının ilk üç ayında ise en az 441 işçi yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin açıklamasında şöyle dendi: "Geçen yılın mart ayına göre bu ay iş cinayetlerinde kısmi düşüş oldu. Bunun iki temel nedeni var. Birincisi çiftçi ölümlerinde ciddi bir azalma mevcut. İkincisi ise 22 Mart’tan itibaren iş cinayeti bilgilerine ulaşmakta bazı kısıtlamalarla karşı karşıyayız. Diğer yandan Mart ayında sanayi işçilerinin ölümünde OHAL’le başlayan hızlı artışın devam ettiğinin altını çizmeliyiz… Mart ayında yaşamını yitiren 148 emekçinin 130’u işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 8’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 10’u esnaflardan olmak üzere 18’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor…"
Mart ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle; İnşaat, Yol işkolunda 29 işçi; Taşımacılık işkolunda 20 işçi; Metal işkolunda 17 işçi; Tarım, Orman işkolunda 12 işçi; Madencilik işkolunda 11 işçi; Gemi, Tersane işkolunda 10 işçi; Ticaret, Büro işkolunda 9 işçi; Enerji işkolunda 6 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 5 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 5 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 4 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 3 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Çimento, Cam işkolunda 2 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 1 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 6 işçi yaşamını yitirdi...