İstanbul Finans Merkezi: Yeni müteahhit kurtarma projesi
Albayrak'ın İstanbul Finans Merkezi projesiyle ilgili Twitter mesajına tepkiler sürerken, bunun yeni bir müteahhit kurtarma projesi olacağına dikkat çekiliyor.
ARTI GERÇEK - Hazine ve Makiye Bakanı Berat Albayrak, cuma günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte, ilgili kurum, müteahhit ve bürokratların katılımıyla İstanbul Finans Merkezi Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini belirtti.Albayrak, "İstanbul’a yakışan finans merkezini en kısa sürede ülkemize kazandıracağız" ifadesini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sn. Murat Kurum ile birlikte, tüm ilgili kurum, müteahhit ve bürokratların katılımıyla İstanbul Finans Merkezi toplantımızı gerçekleştirdik. İstanbul’a yakışan finans merkezini en kısa sürede ülkemize kazandıracağız. pic.twitter.com/Y1125F0WsE
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) 26 Nisan 2019
Albayrak'ın mesajıyla eşzamanlı olarak TOKİ'den de bir açıklama geldi. TOKİ'nin Twitter hesabından, "Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, TOKİ Başkanımız Ömer Bulut ile bürokratların, ilgili kuruluşların temsilcilerinin ve müteahhitlerin katılımıyla İstanbul Finans Merkezi toplantısı gerçekleştirildi" denildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanımız @murat_kurum, Hazine ve Maliye Bakanımız @BeratAlbayrak, TOKİ Başkanımız Ömer Bulut ile bürokratların, ilgili kuruluşların temsilcilerinin ve müteahhitlerin katılımıyla İstanbul Finans Merkezi toplantısı gerçekleştirildi. pic.twitter.com/Litmz8fEmi
— TOKİ (@Toki_Kurumsal) April 26, 2019
Neredeyse 10 yıldır gündemde olan ancak İstanbul Ataşehir'de ilerlemeyen İstanbul Finans Merkezi projesini Albayrak'ın tekrar gündeme getirmesi konuyla ilgili tartışmaları da tetikledi. Öte yandan, toplantının duyurusunun bu şekilde yapılması da eleştirilirken, toplantının finans sektörü temsilcileriyle değil de Çevre ve Şehircilik Bakanı ile müteahhitlerle yapılmış olması eleştirilerin odağındaydı.
Pek çok ekonomist şu soruyu sordu: Finans Merkezi Projesi, para ve sermaye piyasalarını kurtarmak için mi yoksa zor durumdaki müteahhitleri kurtarma projesi mi?
BANKACILIK PARILTILI BİNALAR DEMEK DEĞİLDİR
Bluebay Varlık Yönetim şirketi stratejisti Timothy Ash, arka arkaya attığı iki Twitter mesajında Berat Albayrak’ın duyurusuna eleştiriler getirdi. İlk tweet mesajında, "Asıl öncelikleri bankacılık sektöründeki problemler ve yarım itibarlı para politikası konusuna eğilmek varken finans merkezi gibi projelere öncelik veren ülkeleri anlamıyorum. Öncelik bunda değil" dedi.
Ash, ikinci tweet mesajında ise eleştirisini daha da ağırlaştırarak, "Bankacılık parıltılı binalar demek değildir. O binaların içinde neler yapıldığı önemlidir. Şu anda Türkiye’nin bankacılık, finans ve para politikası hakkında bir güven krizi bulunmaktadır."
I don’t get countries focusing on things like "financial centres" when the priority should be sorting out the problems in your existing banking sector, and also having a half credible monetary policy. This is so not a priority. https://t.co/KtjxuWrTkt
— Timothy Ash (@tashecon) 26 Nisan 2019
Banking is not about shiny buildings, it’s about what goes on inside those buildings which is important. At th moment, there is a crisis of confidence about banking, finance and monetary policy in Turkey. https://t.co/YsPGiHTmB3
— Timothy Ash (@tashecon) 26 Nisan 2019
Vergi uzmanı Ozan Bingöl ise Berat Albayrak'a hitaben yazdığı mesajında, "Sayın Bakanım daha önce de yazmıştım; Bazı kurumları İstanbul’a taşımak yapısal reform değildir. Olsa olsa yapı reformu olur o!" değerlendirmesi yaptı.
Sayın Bakanım daha önce de yazmıştım;
— Ozan Bingöl (@ozanbingoll) April 26, 2019
Bazı kurumları İstanbul’a taşımak yapısal reform değildir. Olsa olsa yapı reformu olur o! https://t.co/pjvCX7UtTT
Benzer bir eleştiri de ekonomist Ümit Akçay'dan geldi. Akçay, "İstanbul Finans Merkezi projesi, bir müteahhit kurtarma projesi galiba?" diye sordu.
İstanbul Finans Merkezi projesi, bir müteahhit kurtarma projesi galiba? https://t.co/DOqIxzjmBQ
— Umit Akcay (@umitak) 26 Nisan 2019
Sadece ekonomi çevrelerinden değil siyasi kanattan da eleştiriler vardı. Daha önce MHP Milletvekili, şimdi bağımsız Samsun Milletvekili olan Erhan Usta, "Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak da anlaşılan İstanbul Finans Merkezi işini sadece inşaat olarak anlama yanlışına düşmüş. Oysa İFM fiziki alt yapının yanı sıra hukuk, vergi, mali piyasaların düzenlenmesi, enstrüman çeşitliliği, teknoloji alt yapısını da içerir" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı @BeratAlbayrak da anlaşılan İstanbul Finans Merkezi işini sadece inşaat olarak anlama yanlışına düşmüş. Oysa İFM fiziki alt yapının yanı sıra hukuk, vergi, mali piyasaların düzenlenmesi, enstrüman çeşitliliği, teknoloji alt yapısını da içerir. https://t.co/V7uMrdE20L
— Erhan Usta (@55erhanusta) April 26, 2019
BU MASALI 10 YILDAN BERİ DİNLİYORUZ
Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı da, bugünkü köşesinde "Pembe masallar" adı verdiği bölümde şu ifadeleri kullandı:
"Ekonominin başındaki zat, pembe masallar anlatıyor. En son masalı da İstanbul’un "finans merkezi" olacağı masalıdır. Bu masalı 10 yıldan beri dinliyoruz, Ataşehir’de birtakım binalar inşa edilmiştir, edilmektedir. Fakat "finans merkezi" olayının "bina inşa etmekle" ilgisinin bulunmadığını bilmezler mi, belki de.. İstanbul’un Türkiye’de "paranın" merkezi, ekonomiye, projelere para pompalayacak merkez olabilmesi, Türkiye’nin para içinde yüzmesiyle ilgilidir. Oysa ülke borç içinde yüzüyor; işsizlik içinde, ekonomik kriz içinde, iflaslar içinde yüzüyor. Türkiye, dışarıdan "para transferi" yapan bir ülke iken ve bu durumun değişmesi için en küçük bir işaret ortalıkta yokken, kendi para stokunuz eksi 60 milyarlardayken (normal faaliyetteki cari açık; borçlar bir kenara), iktidarın "finans merkezi olacağız" masalı acaba kimler içindir?"