Prof. Dr. Çelik uyardı: Kamu ve özel sektörde iki ayrı asgari ücret oluştu

Prof. Dr. Çelik, kamuda en düşük ücretin brüt 21 bin 750 lira olduğunu, buna karşılık özel sektörde brüt asgari ücretin 10 bin lirada kaldığını hatırlatarak, "Devlette ve özel sektörde farklı asgari ücret eşitlik ilkesine aykırı değil mi?" diye sordu.

Prof. Dr. Çelik uyardı: Kamu ve özel sektörde iki ayrı asgari ücret oluştu

Artı Gerçek - Yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücrete temmuzda ara zam yapılacak. Zammın ne kadar olacağı ise henüz belirsizliğini koruyor.

Özel sektörde net asgari ücret 8 bin 500, brüt ise 10 bin lira. Buna karşılık seçimden bir hafta imzalanan toplu iş sözleşmesiyle kamuda en düşük brüt çıplak ücret 21 bin 750 liraya yükseltildi. Temmuzda yürürlüğe girecek ikinci altı ay zammıyla kamudaki en düşük brüt ücretin 25 bin lira olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabından şu değerlendirmede bulundu:

"Devlet kendi işçisine brüt ve çıplak olarak 21.750 TL asgari ücret ödüyor. Temmuz'da brüt 25 bin olacak. Özel sektör için brüt asgari ücret halen 10.008 TL.

Asgari ücret pazarlığı yürüten sendikacılar bu yaman çelişkiyi nasıl izah edecek? 'Devletteki işçinin sendikası var' demek mazeret değil. Asgari ücret masasında da hem devlet hem de sendika var! Devlet ve sendika birlikte asgari ücrette eşitliği sağlayamıyor mu?

İŞÇİLERİN YARISI ASGARİ ÜCRET ALIYOR

'500 dolar asgari' ücret hedefi yanıltıcı bir tartışmadır. 500 dolar bazı doğu Avrupa ülkeleri düzeyindeki asgari ücrettir. Öte yandan konuşulan asgari ücret değil ortalama ücrettir! Asgari ücret civarı ücret alanlar işçilerin yaklaşık yüzde 50'sidir.

Ya diğer ücretleri makul düzeyde artırarak asgari ücretin kapsamının daralmasını sağlayın. Bunun yolu sendikalaşmanın ve toplu pazarlık kapsamının artmasıdır. Ya da eğer bu asgari ücret düzeni (ortalama ücret) devam edecekse 500 dolarlık ortalama ücret çok düşüktür!" (EKONOMİ SERVİSİ)